На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Коментарі / Коментарі

Аграріїв хочуть зобов’язати відправляти СМС бджолярам про хімобробку полів

Версия для печати Версия для печати
18.02.2019 

10 депутатів Верховної Ради пропонують парламенту зобов’язати фіз- и юросіб, що застосовують засоби захисту рослин (ЗЗР) чи агрохімікати, завчасно, але не піздніше, ніж за 3 доби до початку обробки, надсилати SMS-повідомлення на телефони бджолярів, пасіки яких знаходяться на відстані не менше 10 км від місця обробки, про заплановане застосування ЗЗР чи агрохімікатів.

Про це зазначено в законопроекті №10052, зареєстрованому в Раді 14 лютого, передають Українські Новини.

У повідомленні мають бути вказані дата, час і місце обробки, назву рослин, що опилюватимуть, назву і діючу речовину препарату, тривалість його дії і клас небезпеки для бджіл.

Відзначається, що обробка рослин, що опилюватимуться, здійснюється в період відсутності льоту бджіл – з 21:00 до 5:00.

Також пропонується впровадити державну підтримку бджільництва у вигляді відшкодування 50% витрат, пов’язаних з цією галуззю.

Згідно з документом, держпідтримка щодо захисту і розвитку бджільництва забезпечується у вигляді дотацій, що надаються щомісяця фізичним особам – підприємцям або власникам пасік, зареєстрованим в порядку, встановленому законодавством.

Дотації надаються у вигляді відшкодування власнику пасіки витрат, пов’язаних із закупівлею бджолиних сімей і маток, закупівлею і використанням зареєстрованих ветеринарних препаратів для профілактики і лікування захворювань бджіл, придбанням обладнання, ліній з відкачки меду або фасування продуктів бджільництва, забезпеченням якості продукції бджільництва, зокрема її дослідження і сертифікація.

При цьому розмір дотацій становить 50% від загальної суми зазначених витрат, які документально підтверджені.

У свою чергу органи місцевого самоврядування зобов’язуються вести загальний облік пасік, забезпечувати взаємодію між суб’єктами господарювання або фізичними особами і бджолярами, невідкладне і своєчасне інформування.

Також цим законопроектом передбачається введення адміністративної і кримінальної відповідальності за нанесення шкоди бджільництву.

Так, виконання робіт, пов’язаних з транспортуванням, зберіганням і застосуванням ЗЗР, їх торгівлею особами, які не пройшли спеціальну підготовку і не мають відповідного посвідчення, спричинятиме накладення штрафу від 100 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і накладення штрафу на посадових осіб – від 500 до 1 000 неоподатковуваних мінімумів.

Незаконна рубка медоносних дерев або чагарників карається обмеженням волі на строк від 2 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

За приховування або надання неправдивої інформації особам, які займаються бджільництвом, і органу місцевого самоврядування про виникнення загрози бджолам при застосуванні ЗЗР, що призвело до загибелі бджолиних сімей і завдало істотної шкоди, передбачається штраф від 3 до 5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на термін до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 2 років або без такого.

Iстотною шкодою вважається матеріальний збиток, заподіяний пасічнику (власнику пасіки), що в 5 і більше разів перебільшує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Згідно з пояснювальною запискою, тільки в 2018 році в Україні загинуло близько 45 тис. бджолосімей і кількість їх втрат зростає з року в рік в геометричній прогресії, при цьому не всі бджолярі звертаються до представників влади за захистом.

Серед авторів законопроекту – депутати від фракції "Блок Петра Порошенка" Леонід Козаченко, Мустафа Джемілєв і Сергій Лещенко.

Источник:  Українські новини
URL статьи:  https://ukranews.com/ua/news/614743-agrariyiv-hochut-zobov-yazaty-vidpravlyaty-sms-bdzholyaram-pro-himobrobku-poliv

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес