На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Інтерв'ю / Iнтерв'ю

?гор АРЦИМОВИЧ: ?Падіння ринку буде?

Версия для печати Версия для печати
27.11.2008 

Голова наглядової ради страхової компанії «Нова» Ігор Арцимович розповів «Хрещатику» про тенденції, які наразі домінують на ринку страхових послуг країни, та перспективи його розвитку в зв’язку з наслідками світової фінансової кризи. Вона може відчутно вплинути на ринок страхування та переформатувати його на користь компаній, які гнучко реагуватимуть на зміни в структурах. Але уникнути оптимізації витрат та скорочення працівників окремим учасникам ринку не вдасться.

— Чи вплине на фінансовий стан страхових компаній скорочення обсягів автокредитування?

— Уже вплинуло, тому що продавці автомобілів розраховували на збільшення рівнів продажу, і ці плани були пов’язані з обсягом кредитування початку року. Але криза зруйнувала всі плани. Хоча певний сплеск продажу автомобілів був, і стався він за рахунок того, що люди почали масово знімати свої гроші з депозитів. Однак це жодним чином не вплинуло на показники продажу полісів ні обов’язкового страхування, ні КАСКО. Тому, на мою думку, страховики трохи втратили ринок. Якою мірою — покаже статистика.

— Як світова фінансова криза позначиться на роботі українських страхових агентств?

— У період кризи люди не страхуються. Вони витрачають ті ресурси, які накопичили за сприятливіших часів. Тому сьогодні хіба що якимсь компенсатором може бути закон, котрий підписав Президент. Обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності автовласників (ОСЦПВ), швидше за все, може втриматися на рівні продажу минулого року. Штраф за те, що немає полісу ОСЦПВ, у розмірі до 850 гривень стимулює людей все-таки віддати належне страхуванню, адже поліс можна придбати за 200—500 гривень. Люди купуватимуть «автоцивілку», щоб уникнути каральних санкцій ДАІ. Тому це має ознаки підтримки страхового ринку з боку держави. Але в цьому плані власне ринкової роботи не буде. Для страхової компанії дуже велике значення матиме її присутність у тому регіоні, де є продаж. Все-таки, якщо в Києві ринок дуже поділений, то страховики можуть охопити регіони, особливо в районних центрах, де зазвичай одна-дві страхові компанії домінують. Окрім того, там можна ще одержати прибуток від продажу страховок. Те, що Україна не дуже сильно прив’язана до світової економіки, є для нас великою перевагою. Адже селянин і фабрика як виготовляли і продавали, так надалі вироблятимуть та продаватимуть. Можливо, масштаб виробництва зміниться. Ті, хто працював на світовий ринок, втратять. Певно, кредити МВФ беруть і для того, щоб допомогти тим, хто орієнтувався на західну економіку. Зміни в зовнішньоекономічному середовищі вимагають змін і в стратегії розвитку компаній, зокрема й страхових.

— Як би ви охарактеризували ситуацію на ринку страхових компаній за рік, від січня до жовтня? Що відбувалося краще, а що гірше? Які загалом прогнози на 2009 рік?

— Є вислів, який влучно характеризує сьогоднішню ситуацію: «У добрі часи виграють усі, а в погані — професіонали». Компанія з професіональним менеджментом швидко адаптується, змінить свою стратегію, скоротить рівень та напрямки затрат і втримається на ринку. Тому від цього залежатиме перспектива тисяч людей, зайнятих у певній сфері. Інакше будуть скорочення або звільнення, урізання зарплат персоналові. Припускаю, що все-таки падіння ринку буде. Робити прогнози дуже складно, бо є дуже багато чинників, які впливають на подальший розвиток подій. Багато залежить від того, як швидко оговтаються західні країни від наслідків глобальної кризи.

Автор:  Тетяна Яковлєва
Источник:  «Хрещатик»
URL интервью:  http://www.kreschatic.kiev.ua/ua/3429/art/1227730317.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес