На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

?гор АРЦИМОВИЧ: ?Падіння ринку буде?


27.11.2008 

Голова наглядової ради страхової компанії «Нова» Ігор Арцимович розповів «Хрещатику» про тенденції, які наразі домінують на ринку страхових послуг країни, та перспективи його розвитку в зв’язку з наслідками світової фінансової кризи. Вона може відчутно вплинути на ринок страхування та переформатувати його на користь компаній, які гнучко реагуватимуть на зміни в структурах. Але уникнути оптимізації витрат та скорочення працівників окремим учасникам ринку не вдасться.

— Чи вплине на фінансовий стан страхових компаній скорочення обсягів автокредитування?

— Уже вплинуло, тому що продавці автомобілів розраховували на збільшення рівнів продажу, і ці плани були пов’язані з обсягом кредитування початку року. Але криза зруйнувала всі плани. Хоча певний сплеск продажу автомобілів був, і стався він за рахунок того, що люди почали масово знімати свої гроші з депозитів. Однак це жодним чином не вплинуло на показники продажу полісів ні обов’язкового страхування, ні КАСКО. Тому, на мою думку, страховики трохи втратили ринок. Якою мірою — покаже статистика.

— Як світова фінансова криза позначиться на роботі українських страхових агентств?

— У період кризи люди не страхуються. Вони витрачають ті ресурси, які накопичили за сприятливіших часів. Тому сьогодні хіба що якимсь компенсатором може бути закон, котрий підписав Президент. Обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності автовласників (ОСЦПВ), швидше за все, може втриматися на рівні продажу минулого року. Штраф за те, що немає полісу ОСЦПВ, у розмірі до 850 гривень стимулює людей все-таки віддати належне страхуванню, адже поліс можна придбати за 200—500 гривень. Люди купуватимуть «автоцивілку», щоб уникнути каральних санкцій ДАІ. Тому це має ознаки підтримки страхового ринку з боку держави. Але в цьому плані власне ринкової роботи не буде. Для страхової компанії дуже велике значення матиме її присутність у тому регіоні, де є продаж. Все-таки, якщо в Києві ринок дуже поділений, то страховики можуть охопити регіони, особливо в районних центрах, де зазвичай одна-дві страхові компанії домінують. Окрім того, там можна ще одержати прибуток від продажу страховок. Те, що Україна не дуже сильно прив’язана до світової економіки, є для нас великою перевагою. Адже селянин і фабрика як виготовляли і продавали, так надалі вироблятимуть та продаватимуть. Можливо, масштаб виробництва зміниться. Ті, хто працював на світовий ринок, втратять. Певно, кредити МВФ беруть і для того, щоб допомогти тим, хто орієнтувався на західну економіку. Зміни в зовнішньоекономічному середовищі вимагають змін і в стратегії розвитку компаній, зокрема й страхових.

— Як би ви охарактеризували ситуацію на ринку страхових компаній за рік, від січня до жовтня? Що відбувалося краще, а що гірше? Які загалом прогнози на 2009 рік?

— Є вислів, який влучно характеризує сьогоднішню ситуацію: «У добрі часи виграють усі, а в погані — професіонали». Компанія з професіональним менеджментом швидко адаптується, змінить свою стратегію, скоротить рівень та напрямки затрат і втримається на ринку. Тому від цього залежатиме перспектива тисяч людей, зайнятих у певній сфері. Інакше будуть скорочення або звільнення, урізання зарплат персоналові. Припускаю, що все-таки падіння ринку буде. Робити прогнози дуже складно, бо є дуже багато чинників, які впливають на подальший розвиток подій. Багато залежить від того, як швидко оговтаються західні країни від наслідків глобальної кризи.

Автор:  Тетяна Яковлєва
Источник:  «Хрещатик»
URL интервью:  http://www.kreschatic.kiev.ua/ua/3429/art/1227730317.html

«« Вернуться на первую страницу раздела