На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Павло Нельга: ?До вересня кількість страхових компаній зменшиться на третину?


10.04.2009 

Голова правління страхової компанії “Українська страхова група” про динаміку ринку страхових послуг країни

Економічна криза за принципом доміно позначилася (після банківського сектору) і на інших сегментах фінансового ринку. Зокрема, наразі поглиблюється криза на ринку страхових послуг. Незабаром низка учасників цього ринку оголосять про свій вихід із нього. І в кращому випадку страхові портфелі перепродадуть потужнішим гравцям. А в гіршому — клієнти таких страхових компаній (СК) втратять свої гроші за вже сплаченими полісами. Про тенденції ринку «Хрещатику» розповів голова правління СК «Українська страхова група» Павло Нельга.

— Як криза впливає на страховий ринок?

— Хочу відзначити, що страховики справді відчувають наслідки кризи. Обсяги страхування на ринку зменшилися приблизно на 15—20 відсотків в залежності від того сегменту ринку, який займала кожна окрема страхова компанія.

— Яким, на вашу думку, буде ринок після кризи?

— Запитання є дуже цікавим. Варто відзначити, що нині на ринку страхування України є приблизно 400 страхових компаній, які працюють у сегменті ризикового страхування. Ця цифра є завеликою для України, бо в провідних західних країнах на ринку працюють не більше 20 страхових компаній. Вважаю, що вже до кінця 2009 року відчуватиметься поетапне зменшення кількості страховиків на ринку, яке відбуватиметься в кілька етапів.

— Яких саме?

— До вересня цього року кількість страхових компаній зменшиться на третину. До кінця 2010 року на ринку залишиться не більше 100 страхових компаній, а ще протягом 2—3 років їхня кількість становитиме тридцять чи, можливо, сорок.

— Чи буде тоді ринок монополізованим?

— Думаю, про монополізацію говорити ще зарано. З самого початку найбільшу частину на ньому займала страхова компанія «Оранта». Наразі її частина на ринку зменшується, але казати про те, що якась інша компанія займе монопольне становище “Оранти”, не варто.

— Які страхові компанії підуть із ринку в першу чергу?

— На жаль, першими з ринку підуть компанії, які недокапіталізовані українськими власниками. Для них брак фінансових ресурсів стане критичним.

— Як криза ліквідності банків впливає на страхові компанії?

— Якщо казати про лідерів страхового ринку, то вони не дуже сильно страждають від цього, адже є забезпеченими фінансовими ресурсами, які диверсифіковані в часі та в різні фінансові установи. Це дає змогу компаніям ефективно управляти цими ресурсами і забезпечує їхню стабільність. З іншого боку, для кептивних компаній настали не дуже хороші часи, тому вони мають серйозні проблеми під час регулювання страхових випадків, які сталися з їхніми клієнтами.

— Нині багато говорять про те, що на ринку з’явиться нова послуга — страхування від безробіття, втрати робочого місця. Наскільки ця послуга є реальною?

— Особисто я вважаю, що ця послуга не може стати реальною страховою послугою, яка може користуватися попитом у страхувальників. В умовах, коли ризик становить практично сто відсотків, клієнт буде стільки ж і сплачувати за нього компанії. Втрачається сенс самого страхування.

Автор:  Ірина Демко
Источник:  «Хрещатик»
URL интервью:  http://www.kreschatic.kiev.ua/ua/3493/art/1239299545.html

«« Вернуться на первую страницу раздела