На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Інтерв'ю / Iнтерв'ю

Діджиталізація ОСЦПВ. Врегулювання страхових подій стане повністю віддаленим. Точка зору експерта

Версия для печати Версия для печати
24.09.2020 

Такої ситуації, як цього року, світ не переживав ніколи раніше. Як впоралася з нею така важлива галузь, як ОСЦПВ, адже під час карантину люди не перестали їздити на автомобілях і потрапляти в ДТП?

Так, статистика МВС засвідчує, що загальна кількість ДТП за час карантину дещо зменшилась, а ось кількість постраждалих і загиблих в них людей – ні. Тож у кризовий період страховий захист потрібен так само, як і зазвичай.

Галузь дуже гідно впоралася в тими викликами, які піднесла нам пандемія. Фактично вже через кілька днів після введення карантину у більшості страхових компаній в нових умовах все працювало, як годинник: була забезпечена захищеність людей при відвідуваннях офісів, діяли електронні комунікації з партнерами та клієнтами, був введений дистанційний прийом документів для отримання виплат.

Найголовніше: страховики ОСЦПВ стабільно продовжували врегульовувати страхові події і здійснювати виплати постраждалим у ДТП. Цифри говорять самі за себе: термін врегулювання за підсумками 2 кв. 2020 р. практично не збільшився (в порівнянні з попереднім кварталом), а в порівнянні з тим же періодом минулого року – навіть скоротився. Тобто, незважаючи на карантин, компанії виплачують швидше, ніж торік. Показники "світлофора", графічного інформера, що відображає якість роботи страховиків ОСЦПВ, покращилися, а кількість скарг знизилася.

Чи вплинули на це електронні сервіси, які працюють на ринку ОСЦПВ (електронний поліс, електронний європротокол)?

Звісно. Карантин показав, наскільки правильним було рішення кілька років тому почати системну діджиталізацію в ОСЦПВ, як багато вже зроблено. Зараз кожен третій договір ОСЦПВ укладається в електронному вигляді, у деяких компаній частка таких договорів становить понад 50%. Зовсім нещодавно кількість електронних полісів, укладених в цьому році, перевищила 2 млн. шт.

Крім електронного поліса, електронного європротоколу, які знайомі більшості автовласників, ми впровадили багато діджитальних рішень, що забезпечують інфраструктурну частину нашої роботи, її якість і швидкість. Це сервіси для професійних учасників ринку: система електронних комунікацій з іноземними Бюро (щомісяця на сайт Бюро заходять з інформаційними запитами понад 100 тис. користувачів з-за кордону), електронні комунікації з аварійними комісарами та експертами.

Велику кількість бізнес-процесів в МТСБУ автоматизовано. Зараз ми впроваджуємо систему електронного документообігу (СЕД). Ставимо перед собою завдання, щоб в наступному році Бюро, так би мовити, не закупило жодного аркуша паперу, тому що весь документообіг стане електронним: збережемо безліч дерев, прискоримо обробку документів, покращимо сервіс за рахунок швидкості і зручності онлайн-рішень.

Багато страховиків ОСЦПВ налагодили і діджиталізували основні бізнес-процеси. Це допомагає безперебійній роботі за будь-яких умов.

Хочу ще раз зробити акцент: галузь успішно пройшла кризу і розвивається далі не тільки завдяки діджиталізаціі, але насамперед – завдяки загальному підвищенню якості роботи та сервісу, яких ми досягли за останні роки.

Які подальші плани щодо діджиталізації ОСЦПВ?

Зробимо високотехнічним і діджиталізованим усе. Повірте, через 10 років моторне страхування у нас в країні буде зовсім іншим. Оцифровані і автоматизовані будуть всі процеси: від фіксації обставин ДТП до процесу забезпечення соціального захисту постраждалих.

Якщо говорити дуже просто, автовласники в найближчі роки повинні припинити "ходити з папірцями" в процесі укладання/переукладання договорів ОСЦПВ або отримання виплати, все це має стати доступним віддалено.

Держава в особі Регулятора позитивно дивиться на перспективу модернізації законодавчої і нормативної бази для запровадження віддаленого врегулювання, а багато страховиків уже зараз можуть запропонувати відпрацьовану процедуру онлайн подання документів, наприклад, через свій сайт.

Ви обіцяєте, що врегулювання страхових подій має стати повністю віддаленим і електронним. Що для цього необхідно? Чи почнуть страховики виплачувати в такому випадку швидше?

Для цього треба зробити кілька кроків. По-перше, створити єдине, зручне і зрозуміле автовласникам середовище врегулювання, щоб кожна людина чітко розуміла, крок за кроком, за якою процедурою буде врегульовуватись страховий випадок, незалежно від того, яка компанія – член Бюро зробить виплату. Загалом ця процедура стандартизована, але в кожної компанії є свої нюанси, які ускладнювали вибудовування універсального цифрового алгоритму врегулювання. Зараз працюємо над концепцією такого єдиного стандарту.

По-друге, треба забезпечити можливість подання в електронному вигляді всіх документів, необхідних в процесі врегулювання. Складність полягає в тому, що тут задіяно багато організацій з різним рівнем готовності до цього.

Багато страховиків ОСЦПВ налагодили і діджиталізували основні бізнес-процеси. Це допомагає безперебійній роботі за будь-яких умов.

Нині вже досить налагоджений процес отримання електронних довідок, виписок з реєстрів з баз даних поліції, електронного документа за підсумками експертизи та ін. Наступний крок – попрацювати зі всім ланцюжком дій і з усіма сторонами, які беруть участь у процесі врегулювання. Зокрема, зараз переймаємося питаннями полегшення отримання рішень суду в електронному вигляді, це необхідний елемент для створення повноцінного електронного документообігу в системі врегулювання.

Якщо врегулювання стане електронним, то у страховиків з’являться додаткові ресурси для прискорення процедури виплат. Терміни виплат у нас і так постійно скорочуються, дуже швидко роблять виплати компанії, що входять в систему прямого врегулювання (41 день за підсумками 2 кв.). Конкуренція на ринку ОСЦПВ висока, а швидкість врегулювання страхових подій – один з найважливіших факторів для страхувальників. Будь-яка нормальна компанія зацікавлена вибудувати процеси так, щоб виплачувати швидше, і діджиталізація дуже допомагає в цьому.

Ви окреслюєте дуже привабливе майбутнє для українських учасників дорожнього руху. Як зробити, щоб воно стало реальністю?

Не скажу нічого незвичайного: просто багато, осмислено і системно працювати. Все, що зроблено для підвищення захисту постраждалих та діджиталізаціі ОСЦПВ – це ініціатива і робота самих страховиків, інвестиції їх часу та коштів. Кілька років тому ніхто не вірив, що ми запустимо електронний поліс. А ми взялися і зробили. Так само буде і з іншими нашими планами розвитку.

Певна річ, нам потрібна підтримка: така масштабна трансформація вимагає змін законодавчих норм в ОСЦПВ. Попередній регулятор сприяв ринку в цьому, розраховуємо на ефективну співпрацю і з НБУ як новим регулятором.

Зараз, коли готуються нові редакції найважливіших для галузі законопроєктів ("Про страхування", "Про ОСЦПВ", "Про страхову дистрибуцію") – саме час системно оновити законодавчу і нормативну базу.

Які зміни ще чекають на автовласників, якщо буде прийнято новий закон "Про ОСЦПВ"?

Рівень страхового захисту посилиться, наблизившись до європейських стандартів. Без перебільшення скажу, що наше ОСЦПВ буде більш людяним і справедливим, соціально орієнтованим.

Передусім треба підвищувати страхові суми (максимальні розміри виплат), це критично необхідне рішення, яке сприятиме більшій захищеності учасників дорожнього руху в Україні. У тексті законопроєкту, який був розроблений МТСБУ разом з ринком, пропонувалося значно підвищити страхову суму.

З першого року після прийняття закону вона повинна за нашими розрахунками становити 500 тис. грн за шкоду майну і 1 млн грн – за шкоду життю і здоров’ю, потім щорічно страхові суми повинні були збільшуватися вдвічі, поступово досягаючи розмірів у 8 млн і 20 млн відповідно.

Крім цього, законопроєктом було передбачено ще низку важливих для норм моментів. Це відповідь на велику частину запитань, які хвилюють постраждалих у ДТП.

  • Виплата в розмірі, який покриває витрати на відновлювальний ремонт (без вирахування зносу).
  • Прискорення процедури виплат за страховиків-банкрутів і за неплатоспроможні СК, які пішли з ринку, не виконавши зобов’язань перед постраждалими.
  • Скасування франшизи і обмеження виплати за моральну шкоду.
Зробимо високотехнічним і діджиталізованим усе. Повірте, за 10 років моторне страхування у нас в країні буде зовсім інакшим. Оцифровані й автоматизовані будуть усі процеси.

Коли можна розраховувати на прийняття нового закону і впровадження виголошених вами позитивних змін для наших учасників дорожнього руху?

НБУ і профільний комітет ВР дуже активно долучилися до роботи над законодавчою базою страхування. Розраховуємо, що вистачить енергії і на закон "Про ОСЦПВ", і в найближчі півроку-рік його ухвалять. Головне, щоб під час підготовки тексту законопроєкту були враховані ті системні напрацювання, які вже зроблені страховиками та МТСБУ. Ринок і МТСБУ щорічно здійснюють понад 140 тис. виплат, контакт-центр Бюро опрацьовує десятки тисяч дзвінків від постраждалих і автовласників, тому ми дуже добре розуміємо болі та потреби наших громадян щодо забезпечення захисту від наслідків ДТП. Важливо, щоб новий закон дав вичерпну відповідь на них, закріпив можливість автоматизації укладення договору, контролю його наявності, процедури врегулювання; підвищив захист і забезпечив гідні розміри компенсацій постраждалим.

Источник:  Новое время
URL интервью:  https://nv.ua/ukr/project/oscpv-onlayn-vregulyuvannya-strahovih-podiy-stane-povnistyu-viddalenim-50112416.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес