На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Інтерв'ю / Iнтерв'ю

Страхування журналістів в умовах війни

Версия для печати Версия для печати
25.07.2023 

Опинитися там, де чекають. Документувати, показувати світові правду, разом із усіма українцями сміливо торувати шлях до нашої перемоги. Ці непрості завдання, зважаючи на всі воєнні виклики, стоять перед журналістами. Без гострих тем та висвітлення подій із лінії фронту чи із окупованих і звільнених територій суспільству не обійтися.

Страхування журналістів є надзвичайно важливим аспектом збереження їхньої безпеки та захисту під час перебування в особливо небезпечних зонах. Розуміючи усі ризики, з якими зустрічаються медійники під час воєнних конфліктів, Міжнародний фонд страхування журналістів пропонує досконалі страхові рішення для збереження здоров'я та життя. Цю ініціативу започаткували у травні минулого року та успішно розвивають і наразі шість громадських організацій: Фундація "Суспільність", Асоціація "Незалежні регіональні видавці України" (АНРВУ), ІМІ, "Детектор медіа", ЦЕДЕМ та ІРРП. За цей час 48 медійників скористалися можливістю застрахувати своє здоров'я під час поїздок у небезпечні регіони. З кінця липня знову можна буде подати заявку на участь у програмі.

Які ж можливості для українських журналістів (у тому числі і регіональних) є доступними, хто і наскільки може застрахувати власне здоров'я та життя, як підготуватися до роботи на гарячих напрямках? Про це у форматі питання–відповідь спілкуємось із виконавчою директоркою АНРВУ Оксаною Бровко.

– Вітаю! Пані Оксано, страхування – це надзвичайно важлива ініціатива для України, адже до минулого року такої можливості в наших медійників не було. Як вдалося втілити ідею в життя?

– Це справді унікальний досвід для українських медіа. Міжнародні програми страхування давно доступні для іноземних ЗМІ. Але такого ще не було в Україні. Після 2014 року лунали заяви на державному рівні, від страхових компаній, які хотіли втілити подібну ідею в життя. Але зрушень у цьому напрямку не відбулося. На державному рівні не було запропоновано жодної справедливої програми для страхування журналістів. І ось нам вдалося! Завдяки важливій підтримці партнерів ми маємо можливість захистити якомога більше працівників медіа.

– Хто може скористатися пропозицією? Вона – лиш для журналістів чи й інших членів команди редакцій?

– Страхування можуть отримати журналісти, відеооператори, редактори, фотографи незалежних українських медіа, які їдуть в офіційне відрядження в зони бойових дій. А також – на звільнені території, прикордонні території з Росією та Білоруссю, прифронтові території та мають засоби захисту. Пріоритет надаємо тим, хто пройшов безпекові тренінги та курси домедичної допомоги.

– На який термін можна застрахуватися і як це зробити?

– Наразі ми можемо організовувати страхування від 1 до 20 днів на журналіста, відеоператора, редактора, фотографа, що є членами однієї команди, що їде у відрядження. Обмеження щодо кількості учасників від однієї команди немає.

Заявку можна подати і в онлайн–режимі, перейшовши за посиланням. Зробити це потрібно не пізніше, ніж за 36 годин до виїзду.

Ми працюємо відкрито та рішення по кожній заявці приймаємо голосуванням незалежним органом проєкту – Координаційною радою. У разі схвалення заявки наші координатори зв'язуються з подавачами і вже повідомляють всі деталі. Якщо ви – доброчесні медіа, працюєте згідно професійних стандартів та дотримуєтеся Кодексу журналістської етики і надали всі необхідні документи, ваша заявка обов'язково буде підтримана.

– Які документи необхідно обов'язково подати?

– У заявці є принципові моменти: обов'язково потрібно завантажити наказ про відрядження, своє посвідчення журналіста, акредитацію (якщо ви їдете у зону бойових дій). Чим якісніше буде заповнена заявка, тим менше уточнюючих питань буде від наших координаторів і тим швидше журналіст чи команда отримають відповідь від нас.

– А що саме покриває страхування, у які регіони України? На яку суму готові компенсувати витрати?

– Ми покриваємо страхування на відрядження до наступних областей: Одеська, Запорізька, Херсонська, Миколаївська, Луганська, Донецька, Харківська, Дніпропетровська, Сумська, прикордонні території Київської та Чернігівської областей.

Страхове покриття – до 100 000 доларів США на відшкодування медичних витрат у разі ушкодження на заявленій території і у вказаний у заявці термін. Тому важливо вказувати вірно місця, куди плануєте відрядження. У разі загибелі журналіста – родина отримує 100 000 доларів США.

– Як діяти, якщо журналіст чи інша особа з редакційної команди отримала ураження?

– При настанні страхового випадку ви або особа, яка перебуває поруч з вами, можете зателефонувати до наших координаторів, або ж напряму до страхової компанії. За кожною групою, яка їде у відрядження, закріплюється одна наша координаторка, яка на зв'язку 24 години на добу. Тож ви будете мати інструкцію та підтримку. Ця страховка – для покриття саме витрат. Медична допомога на місці за таких видів страхування не надається.

Отже, якщо з вами трапився страховий випадок, план дій наступний: перш за все, дбаєте про власну безпеку та отримуєте необхідну допомогу на місці. Коли ви вже потрапили у відносно безпечні умови, повідомляєте або страхову компанію напряму, або вашу координаторку про те, що сталося. І потім передаєте документи на відшкодування медичних витрат до страхової.

Ми не є страховою компанією, не надаємо послуги зі страхування, ми прагнемо допомогти українським медійникам почуватися безпечніше в умовах війни та дбаємо про максимально ефективну та зручну комунікацію.

– Про які не страхові події варто знати журналістам? На що не вдасться отримати відшкодування?

– Страховка не покриває деякі випадки, як-то ушкодження біологічними або хімічними матеріалами, травми внаслідок ядерної реакції. Також ви не зможете стати учасником програми, якщо ви є у складі Збройних Сил України. Навмисні дії, що ведуть до небезпеки (за винятком спроб врятувати людське життя або як частину своєї роботи як журналіста) також не передбачають відшкодування витрат. Це ж стосується і тих осіб, які були під впливом алкоголю чи наркотиків. Це загалом загальноприйнятий перелік більшості закордонних страхових компаній.

– Чи були страхові випадки у вашій практиці? Які саме?

– Всі 48 журналістів, кого нам вдалося страхувати протягом минулого року, обійшлися без страхових випадків. В той же час ті медійники, хто відвідували зони бойових дій, мали можливість почуватися безпечніше, маючи при собі страховку та розуміючи, що в разі виникнення потреби – буде фінансове відшкодування.

– Як довго працюватиме програма і чи можна розраховувати на її постійність?

– Наразі проєкт буде точно до кінця поточного року. Але, зважаючи на актуальність та вагомість ініціативи, ми розраховуємо на довгострокове партнерство.

– Чи може один журналіст або ж команда скористатися можливістю застрахувати себе кілька разів поспіль?

– Так, звісно, ми не маємо обмежень щодо кількості та періодичності подачі заявок.

– Можливо, є якісь особливі побажання для медійників, які планують застрахувати своє здоров'я та життя?

– По закінченню страхування та вашому поверненню до редакцій ми чекаємо від команд лінки на фото/відео/текстовий контент, виготовлений протягом перебування у відрядженні. Під час публікації/розповсюдження контенту ми просимо посилатися на наш проєкт.

– Завдяки кому, яким партнерам вдається такий амбітний проєкт?

– Започаткувати страхування журналістів нам вдалося завдяки професійній співпраці з WAN-IFRA, всесвітньої профільною медіа асоціацією, постійним членом котрої АНРВУ є вже багато років. Цього ж року відновити проєкт ми змогли завдяки підтримці ECPMF, у рамках проєкту Voices of Ukraine. В Україні його адмініструванням займаємося ми, команда АНРВУ, і звісно долучені всі команди засновників Фонду. Це – чудовий приклад ефективної співпраці колег задля захисту медійників під час війни.

Источник:  0462.ua
URL интервью:  https://www.0462.ua/news/3633684/strahuvanna-zurnalistiv-v-umovah-vijni-vasa-bezpeka-nas-prioritet

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес