На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
Оголошення
База знань
Пошук
Карта сайту
Коментарі
Інтерв'ю
Аналітика
Рейтинги
Поиск по сайту

Обговорення / Інтерв'ю / Iнтерв'ю

Як зберегти країну в безпрецедентній масштабній війні, — Андрій Пишний

Версия для печати Версия для печати
19.10.2023 

– А чи бачите ви позитивні тенденції й у небанківському секторі?

– На жаль, на відміну від банків, цей сектор не пережив необхідну трансформацію до повномасштабної війни, тож проходить цей шлях зараз. Кількість гравців на ринку небанківських фінпослуг скоротилася, проте їхня якість помітно зросла. Зокрема, якість подачі регуляторної звітності й дотримання пруденційних нормативів небанківськими фінансовими установами, а також розкриття структури власності суттєво покращуються та сприяють підвищенню прозорості ринку. Отже, ми на правильному шляху.

Цей сектор оновлюється повільніше, ніж банківський, утім ми бачимо позитивні ознаки: так, у ІІ кварталі кредитні спілки вперше за два роки наростили активи, а обсяги валових премій із ризикового страхування досягли довоєнного рівня.

НБУ як регулятор хоче вибудувати стійку до викликів, гнучку й ефективну архітектуру фінансового сектору навіть в умовах найбільшої війни в Європі у ХХІ столітті. Все це передбачено нашою новою Стратегією НБУ та Стратегією розвитку фінансового сектору.

Немає жодних сумнівів, що фінансовий сектор відіграватиме важливу роль у процесі відбудови України. З одного боку, він надасть можливості й шляхи для припливу інвестицій, з іншого, стане джерелом кредитної підтримки.

Про наглядові функції регулятора

– Поговоримо більше про наглядові функції НБУ. Часто бачимо у новинах, що Нацбанк вчергове застосував певні заходи впливу до банківських і небанківських установ – оштрафував, позбавив ліцензій цілу групу гравців ринку. Які причини цього? Як оцінюєте ефективність регулятора протягом року у цьому напрямі?

– Як я вже зазначив, упродовж року ми провели певну перебудову цієї функції. На мій погляд, критично важливу. Національний банк провів ґрунтовні перевірки банків і небанківських фінансових установ, які надавали послуги з переказу коштів, включаючи послуги інтернет-еквайрингу, за результатами яких були виявлені операції, що могли бути пов'язані зі схемами нелегального виведення коштів гральним бізнесом і тіньовими "зарплатними проєктами". Наслідком цих заходів стало зростання податкових надходжень від згаданих сегментів підприємницької діяльності та очищення ринку від найбільш недобросовісних фінансових установ.

Загалом ефект від цих рішень ми побачили дуже скоро у вигляді суттєвого зростання податкових надходжень до бюджету та зменшення тиску на міжнародні резерви України. За серпень 2023-го гральний бізнес сплатив 2,28 млрд грн, що втричі більше, ніж за весь 2022 рік. За 8 місяців 2023 року в цьому сегменті зібрано вже 5,6 млрд грн податків.

Постало питання: як не допустити повернення подібних схем і посилити ефективність нагляду?

Ми провели ґрунтовний внутрішній аналіз і консультації з експертами МВФ, за підсумком чого сформувалося рішення – вибудувати інтегрований нагляд, який об'єднає експертизу багатьох підрозділів. Наглядові команди мають бути сформовані не лише з фахівців банківського нагляду, а й використовувати експертизу колег зі сфери платіжної інфраструктури, фінмоніторингу, юридичного департаменту, безпеки. Ризик-орієнтований підхід як основа, глибока аналітика як інструмент. У результаті було створено Департамент інтегрованого нагляду за банками.

Такий підхід не лише забезпечить ефективність наглядової функції, але й виконання стратегічної цілі НБУ – стійка, прозора та прибуткова банківська система.

Щодо нагляду за небанківським сектором, то, як я вже згадував, його реформування триває. І одним з етапів буде перехід на міжнародні стандарти ризик-орієнто­ваного нагляду для всіх його сегментів.

Про що варто писати книгу для нащадків

– До цього ми з вами спілкувалися майже 3 роки тому, коли ви пішли з посади Голови правління Ощадбанку. Тоді на питання, де ми побачимо вас надалі і які плани маєте, ви сказали так: "У планах є написання книги, яка, окрім іншого, розповість історію про мій Ощад, цікаві кейси, отриманий досвід, події та людей. Однієї нашої історії про боротьбу й перемогу над росією в міжнародному арбітражі вистачило б на добрий трилер". Зараз відзначаєте річницю головування в НБУ і також боретеся проти рф у своїй царині. Про що б написали зараз?

– Зараз у мене, звісно, трохи інші пріоритети. З командою ми концентруємося на головному – щоб разом із Перемогою Україна не отримала макрофінансову дестабілізацію, як багато інших країн. Усі наші зусилля спрямовані на забезпечення цінової, курсової та фінансової стабільності.

Ми вже подолали великий шлях. Це додає впевненості. Особливо, якщо врахувати, що кожен крок більше нагадував роботу сапера. У нас не було методичок чи підручників, як діяти в умовах повномасштабного вторгнення і максимальної невизначеності. НБУ став генератором і тестувальником нових нестандартних рішень з поправкою на те, що ціна помилки могла бути занадто високою. І це дуже мотивує, повірте.

Напевно, саме тому Україні вдалося навіть дещо змінити глобальний фінансовий ландшафт. Та сама програма з МВФ – вона історична. Адже перш ніж погодити її, Фонду необхідно було переглянути власну кредитну політику, чого раніше неможливо було уявити.

Тому, якщо провести аналогію з книгою, то зараз ми своїми діями фактично пишемо новий "підручник" про те, як зберегти країну в безпрецедентній масштабній війні.

Поки неможливо повною мірою оцінити наш внесок у наближення Перемоги. Осмислення трансформації, яку пройшли центробанк, фінансова система, вся країна в цей період, чи гідно ми долали найбільший виклик в історії незалежної України, – це повоєнна перспектива.

І тоді, напевно, я хотів би провести своєрідний "дебрифінг" ухвалених нами рішень, щоб проаналізувати здобутий досвід (lessons learned). Узагальнити його, можливо, в нові правила, принципи і концепції дій центробанку за високого рівня невизначеності. Хоча і тоді буде достатньо інших, важливіших завдань.

Нам потрібно буде відбудувати Україну, зробити стійкішою до викликів, комфортною для життя й ведення бізнесу та привабливою для інвесторів. Тому в нас амбітні цілі на перспективу: повернення умов роботи фінансових ринків до певної нормальності, зменшення частки непрацюючих кредитів, активізація кредитування приватного сектору.

Інший важливий напрям роботи – страхування воєнно-політичних ризиків. Ми є реалістами, тож розуміємо, що російська ракета може перетнути наш повітряний простір і після Перемоги. Це розуміють і інвестори. Тому вже зараз потрібно переходити від концепцій до імплементації механізмів покриття воєнно-політичних ризиків для іноземних і внутрішніх інвесторів. Це можливо зробити завдяки використанню коштів, залучених урядом від країн-партнерів, міжнародних агентств розвитку й інших донорів та їхнього акумулювання у спеціалізованому трастовому фонді. У тривалій перспективі НБУ разом з урядом налаштований створити воєнний страховий пул України.

Також ми розуміємо, що країна – це насамперед люди. На жаль, є жахливі втрати, які не можемо повернути, але є і ті, за кого ми мусимо боротися. І це, в тому числі, мільйони громадян, які виїхали з країни. Нацбанк активно вивчає тему, аналізує світовий досвід та готовий підтримати уряд у пошуку оптимальних рішень для повернення вимушених мігрантів.

Повоєнне відновлення – це тривалий процес, і, насправді, ми готуємося до нього вже сьогодні. Дискусії тривають, обговорюються потенційні моделі повоєнного відновлення й забезпечення швидкого та стійкого зростання. НБУ має чи не найпотужнішу в Україні аналітичну команду, тож ми працюємо в цій царині і обов'язково запропонуємо свої рішення.

Ми хочемо врахувати досвід країн, які пережили війну, всі помилки та кожен здобуток. Так, наприклад, часто уповільнення відновлення співпадало із затримками в інтеграції з ЄС та паузою у відчутних структурних реформах. Я маю надію, що Україна зможе не припуститися цих помилок, ураховуючи безпрецедентну підтримку світової спільноти та наш непохитний шлях до Євросоюзу.

Впевненості також додає програма з МВФ, яка передбачає пакет фінансової підтримки, структурні реформи, взаємні зобов'язання. Ця програма має як базовий, так і песимістичний сценарії. Останнім часом ми доволі часто чуємо про необхідність готуватися до війни на виснаження. Я не можу спрогнозувати тривалість чи агресивність війни. Навряд чи хтось здатний це зробити. Єдине, що готовий гарантувати, що НБУ виконає свою місію за будь-яких умов.

Источник:  Banker
URL интервью:  https://banker.ua/uk/projects/andriy-pishniy-golova-nbu-interview/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес