На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини автоцивілки / Новини автоцивілки

Ринок ОСЦПВ поступово відновлюється до довоєнного рівня

Версия для печати Версия для печати
27.02.2024 

Після початку повномасштабного вторгнення український ринок страхування ОСЦПВ зазнав значного скорочення, за підсумками 2022 року на 20% зменшилася кількість укладених договорів та на 2,5% зменшилась сума страхових премій у порівнянні з 2021 роком. Така ситуація виникла через те, що багато українських водіїв були змушені виїхати за кордон й оформлювали договори міжнародного страхування "Зелена картка".

За результатами 2023 року ринок внутрішнього страхування ОСЦПВ показує поступове відновлення через збільшення кількості укладених договорів на 6,7% в порівнянні з попереднім роком, що становить 7,6 млн договорів, та збільшення загального розміру зібраної страхової премії на 24,8%.

За оцінкою експертів МТСБУ загальний рівень переукладання договорів ОСЦПВ у 2023 році зріс з 65,6% до 78,9%. Цей показник вказує на те, що більшість споживачів страхових послуг відновили дію договорів ОСЦПВ та продовжують довіряти свою відповідальність страховикам. Зростання показника переукладання договорів свідчить про стабільність ринку автотранспортного страхування в цілому та збільшення довіри страхувальників до роботи страхових компаній.

У 2023 році через вплив інфляційних чинників та збільшення частоти настання страхового випадку (на 8,4%), зросла кількість страхових вимог від потерпілих на 15,5%, а загальний розмір страхових відшкодувань на 39% (розмір середньої страхової виплати збільшився на 11,3% до 44 тисяч гривень). Середній розмір страхової премії за договорами внутрішнього страхування у 2023 році теж зріс на 16.9%, до 1 141,03 грн. За прогнозами МТСБУ очікується подальше зростання середньої страхової премії ще на 8-10% у 2024 році.

У підсумку 2023 року загальна сума зібраних страхових премій за ОСЦПВ сягнула 8 750,4 млн. гривень. Серед страховиків, лідером по зібраним страховим преміям є страхова компанія СГ "ТАС". Друга та третя позиція у НАСК "ОРАНТА" та СК "Княжа Вієнна Іншуранс Груп".

За останні роки спостерігається стрімке збільшення використання електронної форми укладання договору ОСЦПВ. У 2024 році 69,4% оформлених страхових полісів є електронними, що підкреслює зручність та доступність такого формату для водіїв. До того ж, більшість страхових компаній в Україні вже укладають в електронному вигляді понад 90% всіх полісів ОСЦПВ.

За 2023 рік страховики ОСЦПВ виплатили 3,8 млрд. грн. постраждалим у ДТП та врегулювали понад 127 тисяч вимог. Показник кількості врегульованих вимог збільшився на 15.5%, а суми страхових виплат на 38.9% у порівнянні з 2022 роком. Страхові компанії сплатили постраждалим за шкоду майну понад 3,5 млрд. Гривень, в т.ч. за шкоду життю та здоров'ю – 250,7 млн. гривень.

Коефіцієнт частоти настання страхового випадку збільшився на 8.4% у порівнянні з 2022 роком та становить 1.67, проте менший від "довоєнного" показника 2021 року – 1.92.

За словами генерального директора МТСБУ Олександра Берназюка:

"Ринок страхування ОСЦПВ вже має тенденцію відновлення до "довоєнних" показників. Про це свідчить зростання майже усіх метрик ринку. У воєнний час страхові компанії стикаються з постійними викликами: зменшення купівельної спроможності населення, зменшення довіри до страхування, зміни в законодавстві, тому забезпечення стабільної роботи ринку ОСЦПВ стає пріоритетним завданням для регулятора, страховиків та МТСБУ.

Наразі ми всі знаходимося в очікуванні прийняття нового закону про ОСЦПВ (Законопроєкт №8300), який глобально трансформує ринок "автоцивілки", суттєво змінить бізнес-процеси в МТСБУ та страхових компаніях, що покращить процес отримання страхових виплат потерпілими в ДТП та проведення регламентних виплат Бюро."

Источник:  МТСБУ
URL новости:  https://mtsbu.ua/news/post/za-2023-rik-ukrayinskij-rinok-oscpv-zris-na-248-do-87-mlrd-griven

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес