На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини автоцивілки / Новини автоцивілки

Що зміниться для водіїв після впровадження Нового закону про ОСЦПВ №8300

Версия для печати Версия для печати
21.05.2024 

Начальник юридичного управління МТСБУ Роман Роменський підсумував основні зміни на які варто звернути увагу водіям після прийняття Нового закону про ОСЦПВ на основі ПЗУ №8300 (далі – Закон). Ця законодавча ініціатива покликана докорінно змінити роботу ринку "автоцивілки" та впровадити європейські стандарти страхування в Україні.

Основні новації, які принесе Закон:

1. Збільшення лімітів страхового відшкодування за договорами ОСЦПВ.

Відповідно до Нового закону буде впроваджено поступове підняття лімітів страхового відшкодування до європейських мінімальних страхових сум за Директивою 2009/103/ЄС. Якщо зараз вони становлять 160 тис. грн за пошкоджене в ДТП майно на одного потерпілого (800 тис. грн на подію) та 320 тис. грн за шкоду, заподіяну здоров'ю, одному потерпілому, то з 1 січня наступного року це буде вже 250 тис. грн. (1,25 млн грн на подію) та 500 тис. грн (5 млн на подію) відповідно. Наступний етап – з 1 січня 2026 року, але не раніше моменту припинення або скасування воєнного стану. У разі його скасування, з наступного року суми збільшуються по життю і здоров'ю до 1 млн грн на потерпілого і 20 млн грн на страховий випадок; по майну на потерпілого вже обмеження немає, а є тільки 2 млн грн на випадок.

Страхові суми за ЗПУ 8300
Джерело: МТСБУ

2. Буде запроваджено вільне ціноутворення для договорів страхування.

Відповідно до Нового закону, страхові компанії мають право самостійно встановлювати ціни за відповідним страховим продуктом та індивідуально для кожного клієнта. Політика "вільного ціноутворення" зможе надати більший опціон вибору для страхувальників та стимулює страхові компанії створювати оптимальні продукти під кожного клієнта відповідно до ринкових умов. Все це зможе органічно "ринковим" методом надавати якісніші послуги для кінцевих споживачів.

Розміри страхової премії за ЗПУ 8300
Джерело: МТСБУ

3. Скасування франшизи в договорах ОСЦПВ ("автоцивілки").

До впровадження Нового закону, всі договори страхування відповідальності водіїв мали опціон франшизи – сума збитку, яку не покриває страхова компанія та самостійно сплачує кермувальник-винуватець у випадку ДТП. Розмір франшизи при відшкодуванні шкоди, заподіяної майну потерпілих, встановлюється при укладанні договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності і не може перевищувати 2 відсотки від страхової суми, в межах якого відшкодовується збиток, заподіяну майну потерпілих.

Після впровадження ПЗУ №8300 за договором обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності застосування франшизи ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ, тому всі договори страхування не мають право містити цей опціон.

Франшиза за ЗПУ 8300
Джерело: МТСБУ

4. Будуть змінені умови для пільгової категорії.

До впровадження Нового закону, окремі категорії громадян України були звільненні від страхування відповідальності водія і МТСБУ мало обов'язок сплачувати відшкодування потерпілим замість них. Деяким категоріям було надано право на 50% знижки при укладанні договору ОСЦПВ. Наразі планується впровадити 50% знижки на один поліс ОСЦПВ для усіх категорій пільговиків.

Пільгове страхування за ЗПУ 8300
Джерело: МТСБУ

5. Запроваджено пряме врегулювання збитків (ПВЗ) для всіх страхових компаній, які займаються ОСЦПВНТЗ.

Система ПВЗ функціонує в Україні з 2016 року. До прийняття Нового закону лише 11 страховиків проводили розрахунки в системі ПВЗ, адже участі в системі була добровільною. Після впровадження Нового закону всі страховики-члени МТСБУ мають працювати у системі прямому врегулюванні збитків.

Така система надає можливість більш ефективно проводити розрахунки страхового відшкодування. За ПВЗ проведення страхової виплати відбувається в середньому за 32 дні, за звичайною – 73 дні.

Пряме врегулювання збитків за ЗПУ 8300
Джерело: МТСБУ

6. Зміни в нарахуванні страхової виплати: БЕЗ урахування зносу та виплата на СТО.

З прийняттям Нового закону, розрахунок страхової виплати буде відбуватися БЕЗ урахування зносу автомобіля, як це було до цього. До того ж, страхові компанії будуть стимулювати клієнтів в проведенні виплат одразу на СТО. Страховик зобов'язаний надати 3 варіанти СТО в межах 150 км від місця проживання потерпілого. Якщо ТЗ "на гарантії", то на вимогу потерпілого має бути визначений авторизований сервісний центр відповідного виробника.

ПРОТЕ у разі відмови потерпілої особи від здійснення оплати на СТО, то така виплата здійснюється страховиком (МТСБУ) на банківський (платіжний) рахунок потерпілої особи.

7. Скасування ліміту страхового відшкодування за Європротоколом.

До впровадження Нового закону, страхова виплата у випадку ДТП, оформленого за допомогою Європротоколу, обмежувалась лімітом у 80 000 грн. Після впровадження Нового закону, ліміт відшкодування буде у межах страхової суми, якщо НБУ не встановить максимальних розмірів виплати.

8. Наявність договору ОСЦПВ ("автоцивілки") будуть перевіряти частіше.

Відповідно до прийнятого Нового закону, Національна поліція має право перевірити наявність договору ОСЦПВ у випадках:

  1. під час нагляду за дорожнім рухом (у т.ч. шляхом автофіксаціЇ) – до змін КпАП та постанови КМУ є декларативною нормою;
  2. під час оформлення документів щодо порушень Правил дорожнього руху;
  3. під час оформлення матеріалів ДТП.

Раніше було тільки при складанні протоколів щодо порушень правил дорожнього руху та при оформленні матеріалів ДТП.

Державна прикордонна служба України в місцях здійснення ними прикордонного контролю незалежно від належності та місця реєстрації транспортного засобу. Раніше перевірка проводилась тільки під час перетинання транспортними засобами державного кордону України.

Також перевірку наявності автоцивілки відтепер буде здійснювати Укртрансбезпека під час здійснення державного нагляду (контролю).

Джерело:  МТСБУ
URL новини:  https://mtsbu.ua/news/post/shcho-zminitsya-dlya-vodiyiv-pislya-vprovadzhennya-novogo-zakonu-pro-oscpv-8300

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес