На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини автоцивілки / Новини автоцивілки

7 ключових нововведень закону про ОСЦПВ, які будуть важливими для водіїв

Версия для печати Версия для печати
03.10.2024 

Новий закон "Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів" в Україні покликаний покращити захист страхувальників та постраждалих осіб у разі ДТП, зазначили в Міністерстві юстиції України.

Ключові нововведення закону про ОСЦПВ, які будуть важливими для водіїв:

  • Посилення захисту потерпілих у ДТП: Поступово збільшуватимуться максимальні страхові виплати, наближаючи їх до європейських стандартів.
  • Виплати без урахування зносу авто: Для автомобілів віком до п'яти років страхові виплати будуть враховувати нові запчастини. Для авто старше шести років будуть застосовуватися запчастини-аналоги. Потерпілим надаватимуть три варіанти СТО у радіусі 150 км.
  • Скасування франшизи: Новий закон виключає застосування франшизи в ОСЦПВ, роблячи страхування простішим та доступнішим для клієнтів.
  • Відмова від державного регулювання цін на поліси: Ціна автоцивілки для кожного водія буде розраховуватись індивідуально з урахуванням його історії страхування, включаючи наявність чи відсутність ДТП.
  • Запровадження обов’язкової системи прямого врегулювання збитків: Постраждалий зможе звертатися до своєї страхової компанії для врегулювання збитків, а не до страховика винуватця ДТП.
  • Знижки для пільговиків: Залишаються знижки на поліс автоцивілки для певних категорій громадян, таких як учасники бойових дій, пенсіонери та інваліди, з умовою використання автомобілів не для комерційних перевезень.
  • Зміни щодо Європротоколу: Ліміт страхових виплат за Європротоколом скасовується, але в майбутньому Національний банк України може встановити нові межі.

Ці зміни спрямовані на підвищення прозорості та ефективності автострахування в Україні.

"Автоцивілка" по-новому – звичний поліс страхування стане кращим після набрання чинності нового Закону України "Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів". Нововведення, які набудуть чинності з 1 січня 2025 року, посилять страховий захист за договором "автоцивілки".

Страхові компанії зможуть самостійно визначати страхові тарифи на ОСЦПВ (раніше страховики не могли змінювати базовий платіж та коригувальні коефіцієнти). Це забезпечить можливість визначити "справедливу ціну" страхування з урахуванням персональної історії кожного водія.

Новий закон про ОСЦВП забороняє застосовувати страховикам франшизу у договорах автоцивілки (була франшиза 500, 1000, 2000 або 3200 грн). Це створить передумови для відшкодування страховиком всієї вартості ремонту автомобіля.

Законом передбачено поступове підвищення максимальних розмірів страхової суми (раніше було 160 тис грн по майну та 320 тис грн за шкоду життя та здоров’ю). Ліміт страхового відшкодування за європротоколом буде скасовано (раніше був до 80 тис грн), тобто він буде в межах страхової суми за автоцивілкою (максимальний розмір виплат може бути встановлений НБУ).

Сьогодні по одному постраждалому за збитки майну в Україні страховики виплачують 160 тис. грн (але не більше 800 тис. грн на одну страхову поді), а буде 250 тис. грн. По життю і здоров’ю сьогодні виплата становить 320 тис. грн, а з 2025 року буде 500 тис. грн. З 2026 року страхова сума підвищиться ще вдвічі до 1 млн грн на одну особу і до 20 млн грн на всіх постраждалих в одному ДТП.

Страхова сума розраховуватиметься на всіх постраждалих в одному ДТП і становитиме 2 млн грн (зараз 800 тис. грн). Після вступу України до ЄС пропонується три хвилі підвищення страхової суми: по життю і здоров’ю – 10 млн грн, 20 млн грн та 32 млн грн, по збитках майну – 10 млн грн, 16 млн грн та 32 млн грн.

Крім того, будуть фіксовані мінімальні виплати за смерть чи шкоду здоров’ю – від 12 до 36 мінімальних заробітних плат для безробітних або тих, хто не може підтвердити свій дохід. Виплата за смерть збільшується до 25 мінімальних заробітних плат.

Модель прямого врегулювання збитків стає обов’язковою, тобто тепер потерпілий може звертатися до свого страховика, у якого він купив поліс ОСЦПВ.

Граничний строк прийняття рішення про страхове відшкодування не більше 90 днів, хоча регламентний строк не може перевищувати 60 днів.

Як писав Форіншурер, МТСБУ виплатило з Фонду захисту потерпілих у липні 44,9 млн грн, що на 17,5% більше, ніж за минулий період. Кількість регламентних виплат зросла на 12,2% до 695.

Найбільшою статтею регламентних виплат з Фонду залишаються відшкодування за шкоду, заподіяну власниками незастрахованих транспортних засобів (які стали винуватцями ДТП, не маючи чинного поліса ОСЦПВ) – 399 виплат на 25,7 млн грн.

Питома вага виплат за незастраховані транспортні засоби у липні 2024 року становить 57,4% із загальної суми виплат Фонду, для порівняння у 2023 році його питома вага становила 66%.

Джерело:  Форіншурер
URL новини:  https://forinsurer.com/news/24/10/03/44260

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес