На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини автоцивілки / Новини автоцивілки

МТСБУ надає об'єктивну інформацію щодо ситуації із страхуванням поліцейських машин МВС

Версия для печати Версия для печати
14.07.2015 

У зв'язку з широким суспільним резонансом і публікаціями в ЗМI щодо наслідків ситуації, яка виникла навколо ДТП, що відбулися за участю нових автомобілів патрульної служби поліції МВС України, цивільна відповідальність яких була застрахована в ПрАТ "СК "Україна", МТСБУ висловлює свою позицію, яка ґрунтується на фактах, що необхідні для більш повного розуміння ситуації.

У МТСБУ ще в 2013 році був розроблений і впроваджений "Регламент взаємодії Дирекції МТСБУ та страховиків-членів МТСБУ у сфері здійснення закупівель страхових послуг за договорами обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів".

Регламент застовується з метою недопущення порушень законодавства страховиками-членами МТСБУ у сфері закупівель страхових послуг по ОСЦПВ, здійснюваних на конкурсній основі відповідно до Закону України "Про здійснення державних закупівель".

Згідно з регламентом, кожен страховик, який планує приймати участь у конкурсній процедурі закупівлі страхових послуг, зобов'язаний письмово проінформувати МТСБУ про свій намір взяти участь у проведенні такої процедури.

Після того, як в МВС 28.05.2015 р. був оголошений конкурс на страхування 300 транспортних засобів, страховики-учасники конкурсу згідно з Регламентом проінформували Дирекцію Бюро про свою участь у ньому. Але ПрАТ "СК "Україна", порушивши норми Регламенту, такого повідомлення до МТСБУ не надало.

Як тільки МТСБУ отримало інформацію про проведення конкурсу, керівництву автогосподарства ДУ МВС України у м.Києві було направлено лист, у якому МТСБУ, з метою протидії недобросовісній конкуренції, насамперед при формуванні цінових пропозицій на закупівлю послуг по ОСЦПВ, надало організатору конкурсу детальну інформацію щодо чинного порядку розрахунку страхового платежу та інформацію із зазначенням мінімального і максимального розміру страхового платежу щодо легкових транспортних засобів категорії типу B2 (Toyota Prius). Це надало можливість організатору конкурсу надалі відсіяти тендерні пропозиції компаній, які запропонували демпінгові ціни. В запиті МВС компанії є учасники конкурсу не вказувалися.

У кожному з листів, направлених до автогосподарства ДУ МВС України в м.Києві, МТСБУ акцентувало на тому, що при виборі переможця доцільно звертати увагу не тільки на цінові пропозиції страховика, а також і на сервісні пропозиції компанії з обслуговування та врегулювання страхових подій, фінансові показники страховика, та інші умови співпраці зі страховиком-учасником конкурсу.

Для інформування всіх зацікавлених осіб МТСБУ вже не перший рік щоквартально оприлюднює на своєму інтернет - порталі оцінку діяльності страховиків-членів МТСБУ, т.зв. "Світлофор", на який можна перейти за посиланням /ua/assessment/, з якого можна отримати інформацію, які страховики виконують всі вимоги законодавства, а до яких є нарікання.

Ще 02.04.2015 р., тобто більш ніж за місяць до оголошеного конкурсу МВС, МТСБУ в черговий раз опублікувало оцінку діяльності членів Бюро за підсумками 2014 р., де було зазначено, що ПрАТ "СК "Україна" має негативну оцінку діяльності, а саме - заборгованість перед фондами МТСБУ, що є суттєвим критерієм платоспроможності та дисциплінованості страхової компанії. Крім ПрАТ "СК "Україна", тільки ще одна компанія з 59 компаній-членів Бюро, мала таку ж негативну характеристику.

За два тижні до оголошеного тендера, 15.05.2015 р. на сайті МТСБУ було оприлюднено інформацію від Нацкомфінпослуг про анулювання ліцензії на здійснення страхової діяльності у формі обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів ПрАТ "СК "Україна" (http://www.mtsbu.ua/ua/presscenter/news/114127/), а також було ще раз рекомендовано всім страхувальникам звертати увагу на оцінку діяльності членів Бюро на сайті.

Однак, це рішення Нацкомфінпослуг про анулювання ліцензії було оскаржене ПрАТ "СК "Україна" в Окружному адміністративному суді м.Києва, в результаті чого суд зупинив дію Розпорядження Нацкомфінпослуг №905 від 30.04.2015 (справа № 826/6814/15).

Згідно ст.51.10 і ст.52.2. закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів", якщо компанія протягом двох місяців має заборгованість по оплаті внесків до гарантійних фондів МТСБУ, це є підставою для виключення компанії з членів Бюро. У випадку ж анулювання ліцензії, за діючим законодавством, рішення про виключення компанії з МТСБУ приймається тільки Загальними зборами членів Бюро.

МТСБУ реалізувало своє право на виключення ПрАТ "СК "Україна" зі складу членів Бюро, спираючись на факт несплати внесків до гарантійних фондів, про що МТСБУ проінформувало громадськість 01.07.2015 р. (http://www.mtsbu.ua/ua/presscenter/news/114490/).

Виключення з МТСБУ, як і анулювання ліцензії, не звільняє компанію від зобов'язань нести відповідальність за всіма раніше укладеними договорами. У випадку, якщо компанія не виконає свої зобов'язання в повному обсязі перед постраждалими третіми особами, буде визнана банкрутом, і в неї буде недостатньо коштів для розрахунку з постраждалими у ДТП третіми особами, МТСБУ зі своїх фондів у регламентному порядку, безумовно, здійснить виплати компенсацій усім потерпілим.

Як зазначив Генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко: "Ця прикра ситуація сталась внаслідок недостатнього рівня перевірки організаторами конкурсу інформації, що була надана учасниками конкурсу, особливо щодо наявності у страховика ліцензії. є Зі свого боку, МТСБУ завжди оперативно надавало та буде надавати всю передбачену законодавством та нормативними документами Бюро інформацію, відомості та розрахунки, які стають у нагоді при проведенні конкурсів, тендерів та допомагають запобігти виникненню неочкуванних ситуацій сьогодні і в подальшому. "

Источник:  МТСБУ
URL новости:  http://www.mtsbu.ua/ua/presscenter/news/114521/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес