На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини автоцивілки / Новини автоцивілки

Страховики ОСЦПВ покращили показники за підсумками 2 кв. 2020 р.

Версия для печати Версия для печати
19.08.2020 

В 2 кв. 2020 р. кількість укладених договорів ОСЦПВ склала 2,26 млн. шт., що майже співпадає з показником за аналогічний період минулого року. Сума страхових платежів становить 1,61 млрд. грн. (+19,9%). Страховики ОСЦПВ врегулювали понад 30,3 тис. вимог постраждалих в ДТП, цей показник скоротився на 8,7% у порівнянні з другим кварталом 2019 року, а сума виплат залишилась практично незмінною (-1%) і склала майже 602 млн. грн. Зниження кількості врегульованих вимог відбулось внаслідок скорочення кількості ДТП у 2 кв. 2020 року у зв’язку із запровадженням карантину.

Лідерами за кількістю укладених договорів і сумою премій є НАСК "ОРАНТА", СГ "ТАС" та "УПСК". Трійка лідерів за цим показником залишається незмінною декілька кварталів поспіль, змінюються лише позиції компаній-лідерів.

Середній строк врегулювання страхових вимог за шкоду, заподіяну майну, в другому кварталі 2020 року склав 77 днів (для вимог, врегульованих у строк до 365 днів) проти показника 69 днів у попередньому кварталі. Причиною цього є запроваджений в Україні карантин у зв’язку з пандемією COVID-19, який вплинув на роботу офісів страховиків, процеси врегулювання збитків, а також на можливість постраждалих оперативно надавати документи, необхідні для отримання страхової виплати. В межах системи прямого врегулювання збитків (ПВЗ) середній строк врегулювання зріс несуттєво, склавши 43 дні (в 1 кв. 2020 р. він становив 41 день). Незважаючи на вплив карантинних заходів, страховики ОСЦПВ у розрізі річної динаміки покращили швидкість врегулювання: у порівнянні з 2 кв. минулого 2019 р. середній строк врегулювання скоротився на 2 дні, в межах системи прямого врегулювання – на 13 днів.

У 2 кв. 2020 р. в термін до 60 днів після дати ДТП врегульовано 55,3% вимог, до 90 днів – 69,9%, до 120 днів – 77,4%.

До МТСБУ у 2 кв. 2020 р. надійшло 376 скарг від потерпілих та страхувальників на дії страхових компаній, що на 54 скарги менше, ніж у попередньому 1-му кв. 2020 р., і на 73 скарги менше, ніж за показниками аналогічного періоду минулого року.

Рівень скарг залишається майже незмінним: 1,25% у 2 кв. 2020 р. проти 1,16% у попередньому кварталі. Найвищий рівень скарг зафіксований на страхові компанії "АСКА" (15,1%) та "Омега" (11,9%).

Жодної скарги не надійшло на роботу дванадцяти страховиків: "ГРАВЕ УКРАЇНА", "Оранта-Січ", "Iнтер-Поліс", "СТ "Гарантія", "ГЛОБАЛ ГАРАНТ", "ВАН КЛIК", "СКАРБНИЦЯ", СГ "ОБЕРIГ", "ЮНIВЕС", "Колоннейд Україна", "Мотор-Гарант", "АСКО-Медсервіс". У попередньому кварталі таких страхових компаній було лише вісім.

Згідно з графічним інформером "світлофор", збільшилась кількість страховиків, які отримали найвищу ("зелену") оцінку за всіма трьома показниками, у 2 кв. 2020 р. кількість таких компаній становить 26 (проти 25 у 1 кв. 2020 р.). Як і попереднього кварталу, жодна страхова компанія не отримала "червоного світла" за показником "Загальна оцінка діяльності страховика", і лише три страхові компанії мають за цим показником "жовтий" колір світлофору (на дві менше, ніж минулого кварталу).

Лише один страховик отримав незадовільну оцінку за показником "Якість врегулювання збитків" (у 1 кв. 2020 р. таких компаній було 4). За показником "Рівень скарг від потерпілих та страхувальників" у 2 кв. 2020 р. кількість незадовільних оцінок становить 5 (на дві менше, ніж у попередньому кварталі).

Генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко прокоментував: "Карантин, пов’язані з ним обмеження і спад економічної активності заподіяли негативний вплив на роботу всіх галузей економіки країни. Тим приємніше відзначити, що сфера ОСЦПВ гідно "витримала удар". Аналізуючи показники діяльності страховиків, ми відзначаємо, що вони спромоглись у цих складних умовах навіть покращити якість врегулювання, про що свідчить зменшення кількості скарг і "світлофор" МТСБУ, в якому зросла кількість найвищих, "зелених" оцінок. Незначне збільшення строків виплат страхового відшкодування має об’єктивні підстави. Сподіваюсь, наступного кварталу ми знов побачимо покращення цього показника, оскільки більшість страхових компаній, враховуючи нові умови ведення бізнесу, оптимізували і значною мірою перевели в он-лайн бізнес-процеси врегулювання, що позитивно впливає на строки здійснення виплат постраждалим в ДТП".

Источник:  МТСБУ
URL новости:  http://www.mtsbu.ua/ua/presscenter/news/159620/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес