На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини автоцивілки / Новини автоцивілки

МТСБУ відзвітувало про результати здійснення виплат з гарантійних фондів Бюро

Версия для печати Версия для печати
25.01.2021 

МТСБУ в 2020 р. виплатило постраждалим в ДТП з фонду захисту потерпілих (ФЗП) більше 215,7 млн. грн., загальна кількість виплат склала 6464 шт. Кількість виплат у порівнянні з показниками попереднього року зменшилась на 10,6%, сума виплат залишилась практично незмінною (+1,8%). Зменшення кількості виплат відбулось виключно за рахунок суттєвого зменшення виплат за СК-банкрутів та компанії, що пішли з ринку ОСЦПВ, не виконавши зобов’язань перед постраждалими в ДТП.

Найсуттєвішою статтею виплат є виплати за власників незабезпечених транспортних засобів (які стали винуватцями ДТП, не маючи чинного полісу ОСЦПВ). В 2020 р. МТСБУ здійснило 4 090 таких виплат на загальну суму 148,8 млн. грн. У порівнянні з 2019 р. кількість зросла на 28,3%, сума – на 34,9%. Питома вага в загальній кількості виплат з фонду захисту постраждалих (ФЗП) МТСБУ становить 63,4%, в загальній сумі – 69%. Це більше, ніж в 2019 р. (44,2% та 52% відповідно), проте збільшення питомої ваги виплат за власників незабезпечених транспортних засобів викликане не лише зростанням їх кількості та суми, але й суттєвим зменшенням виплат за зобов’язаннями СК-банкрутів та страховиків, що припинили роботи на ринку ОСЦПВ, але ще не визнані банкрутами у встановленому законодавством порядку.

В 2020 р. виплати за зобов’язаннями по ОСЦПВ страховиків, що визнані банкрутами, скоротились на 68% за кількістю та на 69% за сумою виплат, склавши 601 виплату на суму 13,2 млн. грн. Частка таких виплат у загальній кількості – 9,3%, в сумі – 6,1%.

Скорочення виплат за цієї статтею пов’язане с тим, що в попередньому, 2019 році, МТСБУ здійснило виплат за СК-банкрути на значно більшу суму, ніж в усі попередні роки (лише за СК "Україна" було сплачено 32,7 млн. грн.).

За зобов’язаннями 6 страховиків, що припинили роботи на ринку ОСЦПВ, але ще не визнані банкрутами у встановленому законодавством порядку, зроблено 463 виплати шляхом повернення базового гарантійного внеску (БГВ) таких страховиків до фонду МТСБУ на загальну суму майже 10 млн. грн. Питома вага таких виплат у загальній кількості – 7,2%, у сумі виплат – 4,7%.

Ще одна суттєва та постійно зростаюча стаття виплат з ФЗП МТСБУ – виплати за водіїв пільгових категорій. В 2020 р. здійснена рекордна кількість таких виплат – 1 168 шт. (+18% до показників 2019 р.) на загальну суму 37,4 млн. грн.(+26,5%). Питома вага таких виплат також зросла – з 13,7% за кількістю в 2019 р. до 18,1% в 2020 р., та з 13,9% до 17,3% відповідно за сумою. За останні п’ять років виплати за незастрахованих зросли в 2,5 та 3,5 разів за кількістю та сумами відповідно, тоді як загалом кількість та сума виплат з гарантійного фонду Бюро зросли лише в 1,3 та 1,8 разів.

Традиційно незначні показники за кількістю та сумою виплат становлять виплати за ДТП з вини невстановленого транспортного засобу: 123 виплати на суму 6 млн. грн. Найменша кількість виплат зроблена за випадками, де мали місце противоправні дії третіх осіб: 9 виплат на суму 0,3 млн. грн.

Генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко прокоментував:

"В минулому році ми сплатили рекордну суму за водіїв, що знехтували обов’язком укладати договір ОСЦПВ. Це сумний рекорд. Велика кількість незастрахованих автовласників означає, що мільйони порядних водіїв, які уклали договір ОСЦПВ, фактично сплачують не лише за себе, але й за тих, хто вважає що поліс непотрібний тому що "нічого не трапиться". Необхідно об’єднати зусилля законодавчої влади, МВС, страховиків та МТСБУ задля скорішого системного вирішення проблеми".

Володимир Шевченко звертає увагу українських автовласників, що відсутність договору ОСЦПВ у випадку спричинення ДТП створює серйозні фінансові виклики для водія-винуватця аварії. Він обов’язково сплатить штрафи і за відсутність чинного договору ОСЦПВ, і за порушення ПДР. Крім того, здійснивши відшкодування за такого автовласника з гарантійних фондів Бюро, МТСБУ обов’язково подає регресний позов до нього та стягує повну суму заподіяної шкоди, витрати на експертизу, судові витрати та інші супутні витрати.

Источник:  МТСБУ
URL новости:  http://www.mtsbu.ua/ua/presscenter/news/162770/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес