На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини автоцивілки / Новини автоцивілки

В Україні з 1 липня 2022 року збільшується розмір страхових сум по обов’язковому страхуванню цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів

Версия для печати Версия для печати
03.06.2022 

Національний банк за поданням МТСБУ прийняв рішення щодо збільшення з 1 липня 2022 р. страхових сум (максимального розміру виплат) за договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів:

  • до 160 000 гривень на одного потерпілого за шкоду, заподіяну майну потерпілих (до змін ця сума становила 130 000 гривень);
  • до 320 000 гривень на одного потерпілого за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю потерпілих (до змін ця сума становила 260 000 гривень).
  • "Ми вдячні за продуктивну спільну роботу страховому ринку та Моторному (транспортному) страховому бюро України, за поданням якого були розроблені зазначені вище зміни. Ринок страхування не просто працює, а й розвивається під час війни. Вважаю це важливим досягненням. Зміни торкнуться 42 страховиків-членів МТСБУ та всіх українців, у яких укладені договори "автоцивілки", – прокоментував заступник Голови Національного банку Сергій Ніколайчук.

Як зауважує регулятор, збільшення страхових сум за договорами ОСЦПВ дозволить учасникам дорожнього руху отримати кращий рівень захисту їх фінансових інтересів. Особливо це актуально в умовах зростання цін на деталі та комплектуючі до автомобілів. Водночас вартість полісу для споживачів суттєво не зросте, запевняє НБУ.

Генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко додає: "Підвищення страхових сум з ОСЦПВ стане кроком до більш справедливої та ефективної системи захисту прав постраждалих в ДТП. Випадків, коли розмір шкоди автівці більший, ніж чинна страхова сума за полісом ОСЦПВ, щорічно нараховувалось тисячами. Постраждалі в таких аваріях люди мають право на повне відшкодування. Зараз же їм доводиться вимагати компенсації витрат на ремонт понад страхову суму від винуватця ДТП, і часто це потребує тривалого судового розгляду, що особливо складно реалізувати за умов воєнного стану".

Також Національний банк розширив діапазон значень коригуючого коефіцієнта до базового страхового платежу. Цей коефіцієнт допомагає оцінити рівень збитковості діяльності страховика. Розширення діапазону дозволить страховикам мінімізувати ризики недорезервування та сформувати адекватну тарифну політику для споживачів страхових послуг.

Зміни визначаються постановою Правління Національного банку від 30 травня 2022 року №108 "Про деякі питання здійснення обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів".

Новий розмір страхових сум буде діяти для договорів ОСЦПВ, що укладені починаючи з 1 липня 2022 року.

Ліміт виплат за європротоколом збільшується з 1 липня 2022 р.

За поданням МТСБУ, ліміт (максимальний розмір) виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих, у разі оформлення ДТП з використанням європротоколу, з 1 липня поточного року буде збільшено до 80 тис. грн. Чинний ліміт становить 50 тис. грн. Новий розмір ліміту діятиме для всіх договорів ОСЦПВ, незалежно від дати їх укладання.

Такі зміни встановлюються постановою Правління Національного банку від 30 травня 2022 року №108 "Про деякі питання здійснення обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів".

Підвищення максимального розміру виплат за європротоколом дасть змогу більшій кількості постраждалих у ДТП осіб оформити ДТП та отримати страхову виплату без необхідності викликати на місце аварії представників Національної поліції, часто залучених до оборони країни під час дії воєнного стану.

За оцінками МТСБУ, зараз у більше, ніж в 95% страхових подій за ОСЦПВ розмір шкоди не перевищує 80 тис. грн. Загалом, у 1 кв. 2022 р. кількість вимог, врегульованих за європротоколом, становила 12,3 тис. шт., сума виплат – 144 млн. грн. Питома вага вимог, врегульованих за європротоколом у загальній кількості сплачених вимог суттєво зросла і склала 39% (+3 в.п), а у загальній сумі виплат – 20,5% (+2,3 в.п.).

Бюро звертає увагу автовласників, що скористатися європротоколом (в паперовій чи електронній формі) вони можуть за певних обставин:

  • учасниками ДТП є не більше 2-х транспортних засобів,
  • відсутні травмовані (загиблі) в ДТП люди,
  • водії-учасники ДТП мають поліси ОСЦПВ,
  • наявна згода водіїв транспортних засобів-учасників щодо обставин ДТП,
  • у водіїв відсутні ознаки алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів.

У разі невиконання хоча б однієї з зазначених умов, виклик відповідного підрозділу Національної поліції для оформлення ДТП є обов’язковим.

Також нагадуємо, що за відсутності в аварії потерпілих, яким завдано шкоди життю або здоров’ю, і за умови, що транспортні засоби можуть безпечно рухатися, та неможливості виїзду представників Національної поліції на місце ДТП, за наявності взаємної згоди в оцінці обставин скоєного ДТП згідно п. 2.11. Правил дорожнього руху водії можуть прибути до найближчого поста або до органу Національної поліції для оформлення відповідних матеріалів, попередньо склавши схему пригоди та поставивши підписи під нею.

{Абзац перший пункту 2.11 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 161 від 22.03.2017}

Источник:  МТСБУ
URL новости:  http://www.mtsbu.ua/ua/presscenter/news/168655/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес