На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини автоцивілки / Новини автоцивілки

Депутати хочуть оновити норми для "автоцивілки"

Версия для печати Версия для печати
22.12.2022 

Серед ініціаторів законопроєкту №8300 Данило Гетьманцев

Чинний Закон України "Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" потребує оновлення з використанням кращого європейського досвіду. Для того, аби оновити норми "автоцивілки", депутати підготували законопроєкт №8300.

"Проблемами, які має вирішити законопроект, є недосконалість процедур розрахунку та здійснення страхової виплати із відшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, низький ліміт відповідальності страховика, державне регулювання ціноутворення за цим видом страхування, а також низька ефективність системи управління Моторного (транспортного) страхового бюро України та обмежена роль держави в контролі за його діяльністю", – написав у соцмережі ініціатор законопроєкту голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

Зокрема, депутати пропонують поступово підвищити розміри страхових сум до тих, що діють у країнах Європейського союзу, а також запровадити 60-денний термін для здійснення гарантійних виплат потерпілим особам за страховиків-банкрутів. Крім того, документ ініціює пряме врегулювання у всіх випадках ДТП, в яких шкода завдана лише транспортному засобу. Як пояснив Гетьманцев, це дозволить потерпілій особі звертатися за страховою виплатою до свого страховика.

Разом з тим, депутати пропонують запровадити порядок розрахунку розміру страхової виплати, який не враховуватиме знос, та здійснення таких виплат у розмірі, який необхідний для відновлення ТЗ. Крім того, у документі йдеться про поширення дії страхового покриття за договором ОСЦПВ на пасажирів авта, який спричинив ДТП, а також пропонується запровадити вільне ціноутворення. Останнє надасть можливість для визначення "справедливої ціни" та включить ринкові механізми.

Законопроєктом пропонується зменшити термін розгляду заяви про здійснення страхової виплати з 90 до 60 днів з дня її подання, а разом з тим встановити вичерпний перелік документів, необхідних для отримання страхової виплати та підстав для відмови у здійсненні такої виплати.

Источник:  Коментарі Україна
URL новости:  https://money.comments.ua/ua/news/economy/deputati-hochut-onoviti-normi-dlya-avtocivilki-705653.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес