На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини автоцивілки / Новини автоцивілки

В МТСБУ дали роз'яснення про особливості виплат з гарантійних фондів Бюро

Версия для печати Версия для печати
05.07.2023 

До функцій, покладених на МТСБУ згідно законодавства (ст. 41 закону "Про ОСЦПВ"), в тому числі відноситься виплата страхового відшкодування за страхові компанії, що припинили свою діяльність на ринку ОСЦПВ за умови, що такі компанії були ліквідовані або визнані банкрутами.

З 2014 року кількість страховиків-членів МТСБУ скоротилась з 58 компаній до 35 (станом на 30.06.2023).

Щорічно МТСБУ сплачує за страховиків, що визнані банкрутами, десятки мільйонів гривень страхових відшкодувань.

Які ж права постраждалих в ДТП, що так і на отримали належне страхове відшкодування від страховика, який пішов із ринку, не виконавши своїх зобов'язань.

Зауважимо, що можуть скластись три типи ситуацій:

  1. Страхова компанія знаходиться в стадії банкрутства або ліквідації (самоліквідації).
  2. Страхова компанія визнана банкрутом у встановленому законодавством порядку та ліквідована.
  3. Компанія припинила діяльність з укладання договорів страхування, була позбавлена ліцензій, виключена із членів МТСБУ і при цьому припинила виконання своїх зобов'язань перед постраждалими.

– На яких умовах МТСБУ здійснює виплати за страховиків ОСЦПВ, що визнані банкрутами?

Якщо потерпілий подав заяву на виплату, але не отримав її, а потім такий страховик визнаний банкрутом у встановленому законодавством порядку, то відшкодування за нього здійснює МТСБУ як регламентну виплату у відповідності до закону "Про ОСЦПВ". Для таких виплат немає обмежень за строком: подати документи і отримати компенсацію постраждалий може через будь-який час після визнання страховика банкрутом.

На даний момент наступні страховики, що працювали на ринку ОСЦПВ, визнані банкрутами: "Наста", "Україна", "Гарантія", "Лафорт", "Райп", "Інтертрансполіс", "Українська екологічна СК", "Гарант-авто", "Скайд". "Міська СК", "Лафорт".

– Чи відрізняється ситуація в питанні виплати відшкодувань постраждалим у випадку, якщо страховик знаходиться в стані ліквідації/самоліквідації? Чи може страхувальник, який має законодавче право на отримання страхової виплати від такого страховик

На жаль, на сьогоднішній день це неможливо, оскільки норми чинного закону про ОСЦПВ (ст. 41, пункт "г") передбачають, що "МТСБУ за рахунок коштів фонду захисту потерпілих відшкодовує шкоду на умовах, визначених цим Законом, у разі її заподіяння: у разі недостатності коштів та майна страховика-учасника МТСБУ, що визнаний банкрутом та/або ліквідований, для виконання його зобов'язань за договором обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1961-15#n379

На даний час триває процедура припинення діяльності шляхом ліквідації наступних страхових компаній: "Домінанта", "Київський страховий дім", "Міжнародна СК", "Ю.Ес.Ай", "Глобал гарант", "ХМСК", "МЕГА-ГАРАНТ", "Український страховий стандарт".

Про завершення процедури банкрутства або ліквідації/самоліквідації, початок та процедуру виплат за таких страховиків МТСБУ обов'язково повідомить на своїх інтернет-ресурсах.

– Які дії в такому випадку необхідно зробити постраждалому?

По-перше, звернутись до Контактного центру МТСБУ за телефоном 0-800-608-800 щоб отримати актуальну інформацію.

Також статус "в стані припинення" чи "вже припинено" діяльність юридичної особи можна подивитись за ЄДРПОУ[A-Z][A-Z] компанії в різних джерелах відкритих даних, наприклад, Youcontrol або за кодом ЄДР у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Після завершення процедури ліквідації, МТСБУ оперативно розпочне здійснення регламентних виплат (страхових виплат) за такого страховика, тож варто слідкувати за інформацію на сайті МТСБУ, де завжди повідомляється про початок та строки збору документів на виплати за такі компанії.

По-друге, можна спробувати подати власну заяву щодо визнання грошових вимог до відповідного суду задля включення до реєстру кредиторів страховика, але треба зважати, що строки подання обмежені законодавством.

– Скільки може тривати процедура ліквідації/самоліквідації страховика?

Це досить довгий процес, який залежить від багатьох факторів. На жаль, він може затягнутись на місяці і навіть на роки.

– Чи може МТСБУ якось вплинути/пришвидшити процедуру ліквідації страховика?

Ні, нажаль МТСБУ не має відповідних повноважень згідно чинного законодавства.

– А якщо страховик припинив діяльність та не виконує свої зобов'язання перед постраждалими, але поки що не визнаний банкрутом і не знаходиться в стадії ліквідації/самоліквідації?

Для захисту прав постраждалих у ситуації, коли страхова компанія позбавлена ліцензії на здійснення ОСЦПВ та виключена із складу членів МТСБУ і не виконує свої зобов'язання перед постраждалими, МТСБУ за власної ініціативи в лютому 2017 року розробило та затвердило Порядок, що дозволяє здійснювати страхові виплати за таких страховиків шляхом повернення їх гарантійних внесків до Фонду захисту потерпілих МТСБУ. Нажаль такі виплати обмежені наявними на момент припинення членства такого страховика, сформованими ним коштами у Фонді захисту потерпілих МТСБУ.

Заяви та необхідні для виплати документи приймаються МТСБУ в строки, встановлені рішенням Президії МТСБУ по кожній окремій компанії. Інформацію про прийом відповідних документів можна отримати звернувшись до Контактного центру МТСБУ за телефоном 0-800-608-800 або на сайті МТСБУ.

МТСБУ нагадує, що в частині відшкодування шкоди, завданої життю та/або здоров'ю потерпілого, МТСБУ здійснює відшкодування за страховиків, які втратили членство у МТСБУ, за зверненням потерпілого, не обмежуючи строки подання такого звернення.

– Коли буде прийняти новий закон "Про ОСЦПВ", це пришвидшить можливості отримати виплату від МТСБУ?

Так, поточна редакція законопроєкту №8300, прийнятого 12.01.2023 в першому читанні, передбачає більш досконалий механізм захисту постраждалих в ДТП у випадках. коли страхова компанія припинила діяльність, не виконавши свої зобов'язання перед ними, а саме:

  • якщо страховик не мав права на здійснення обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності у зв'язку з припиненням членства в МТСБУ і такий страховик із закінченням строку, визначеного цим Законом для прийняття рішення щодо здійснення страхової виплати, не прийняв відповідного рішення або прийняв рішення про здійснення страхової виплати, але не виплатив її.

Зараз ще триває дискусія, як буде визначатись строк, в який страховик зобов'язаний зробити виплату – 90 днів з дати подання заяви та всіх необхідних документів на виплату, як це зазначено в Євродирективі та в чинному законі, або цей строк буде скорочено.

  • у разі порушення провадження в справі про банкрутство такого страховика чи якщо такий страховик є ліквідованим – для виконання його зобов'язань за внутрішніми договорами страхування;

Як тільки новий закон буде прийнятий і МТСБУ отримає відповідні повноваження, розпочнеться збір документів по всім таким страховикам, який орієнтовно, триватиме 6-12 місяців, щоб усі постраждалі встигли подати заяви на виплати, а МТСБУ мало змогу опрацювати такий великий обсяг документів.

Виплати здійснюватимуться також і за ті страхові компанії, за яких МТСБУ не має законодавчих підстав сплачувати зараз (коли компанія вже знаходиться в стадії ліквідації/самоліквідації) або процедура банкрутства ще не завершена.

Источник:  МТСБУ
URL новости:  https://mtsbu.ua/ua/presscenter/news/180086/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес