На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини автоцивілки / Новини автоцивілки

Шахраю, що підробив дані в полісі ОСЦПВ, винесено суворий вирок

Версия для печати Версия для печати
23.08.2023 

Українські суди все частіше виносять вироки шахраям, що намагаються фальсифікувати поліси ОСЦПВ.

Зокрема, в квітні поточного року Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області присудив громадянина що підробив поліс, до 1,5 років позбавлення волі.

Житель міста Жовті Води в березні 2021 р. уклав договір ОСЦПВ з СК "ПЗУ Україна" терміном дії на один рік.

За кілька днів до завершення терміну дії полісу, бажаючи "продовжити" його дію без додаткових витрат, він власноруч вніс зміни до первинної інформації щодо умов договору, а саме просто виправив дату початку та закінчення чинності договору на рік пізніше.

В березні 2023 р. цей шахрай був зупинений працівниками Патрульної поліції. Достовірно знаючи, що поліс ОСЦПВ фальсифікований, він пред'явив на їх вимогу документ, що призвело до вилучення полісу після його перевірки, та виклику оперативно-слідчої групи.

В ході судової справи він повністю визнав себе винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 358, ч. 4 ст. 358 КК України* і дав згоду на застосування узгодженого виду та строку покарання.

Суд визначив покарання у виді обмеження волі строком 1 рік та 6 місяців. На підставі ст. 75 КК України** винуватець був звільнений від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком в 1 рік.

Нагадаємо, що МТСБУ в регулярному порядку проводить для співробітників Національної поліції навчально-консультаційні заходи з ОСЦПВ, зокрема щодо формування навичок розпізнання фальшивих бланків полісів внутрішнього страхування ОСЦПВ та міжнародних страхових сертифікатів "Зелена картка". З початку повномасштабної агресії Росії такі заходи проводяться у віддаленому форматі.

*ч. 1 ст. 358 КК України. Підроблення посвідчення або іншого офіційного документа, який видається чи посвідчується підприємством, установою, організацією, громадянином-підприємцем, нотаріусом, державним реєстратором, суб'єктом державної реєстрації прав, особою, яка уповноважена на виконання функцій держави щодо реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, державним виконавцем, приватним виконавцем, аудитором чи іншою особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і який надає права або звільняє від обов'язків, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою або збут такого документа, а також виготовлення підроблених печаток, штампів чи бланків підприємств, установ чи організацій незалежно від форми власності, інших офіційних печаток, штампів чи бланків з тією самою метою або їх збут – караються штрафом до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

ч. 4 ст. 358 КК України. Використання завідомо підробленого документа – карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

Примітка. Під офіційним документом у цій статті та статтях 357 і 366 цього Кодексу слід розуміти документи, що містять зафіксовану на будь-яких матеріальних носіях інформацію, яка підтверджує чи посвідчує певні події, явища або факти, які спричинили чи здатні спричинити наслідки правового характеру, чи може бути використана як документи – докази у правозастосовчій діяльності, що складаються, видаються чи посвідчуються повноважними (компетентними) особами органів державної влади, місцевого самоврядування, об'єднань громадян, юридичних осіб незалежно від форми власності та організаційно-правової форми, а також окремими громадянами, у тому числі самозайнятими особами, яким законом надано право у зв'язку з їх професійною чи службовою діяльністю складати, видавати чи посвідчувати певні види документів, що складені з дотриманням визначених законом форм та містять передбачені законом реквізити.

**Ст. 75 КК України.

  1. Якщо суд, крім випадків засудження за корупційне кримінальне правопорушення, кримінальне правопорушення, пов'язане з корупцією, кримінальне правопорушення, передбачене статтями 403, 405, 407, 408, 429 цього Кодексу, вчинене в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці, порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, катування, передбачене частиною третьою статті 127 цього Кодексу, при призначенні покарання у виді виправних робіт, службового обмеження для військовослужбовців, обмеження волі, а також позбавлення волі на строк не більше п'яти років, враховуючи тяжкість кримінального правопорушення, особу винного та інші обставини справи, дійде висновку про можливість виправлення засудженого без відбування покарання, він може прийняти рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням.
  2. Суд приймає рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням у випадку затвердження угоди про примирення або про визнання вини, якщо сторонами угоди узгоджено покарання у виді виправних робіт, службового обмеження для військовослужбовців, обмеження волі, позбавлення волі на строк не більше п'яти років, а також узгоджено звільнення від відбування покарання з випробуванням.
  3. У випадках, передбачених частинами першою, другою цієї статті, суд ухвалює звільнити засудженого від відбування призначеного покарання, якщо він протягом визначеного іспитового строку не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов'язки. Тривалість іспитового строку та обов'язки, які покладаються на особу, звільнену від відбування покарання з випробуванням, визначаються судом.
  4. Іспитовий строк встановлюється судом тривалістю від одного року до трьох років.
Источник:  МТСБУ
URL новости:  https://mtsbu.ua/ua/presscenter/news/180490/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес