На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Страхування інвестицій від воєнних ризиків має запрацювати у другому кварталі 2024 року

Версия для печати Версия для печати
26.01.2024 

Такі орієнтовні терміни запуску довгоочікуваного страхування інвестицій від воєнних та політичних ризиків в рамках діяльності ЕКА обговорювались під час зустрічі Комітету Асоціації з питань відновлення України із заступницею Голови ЕКА Оксаною Очеретяною.

Цього року набрав чинності Закон України від 22.11.2023 №3497-IX, яким сферу діяльності ЕКА було розширено на страхування прямих інвестицій та інвестиційних кредитів, спрямованих на розвиток експорторієнтованих підприємств. Перелік воєнних та політичних ризиків, а також умови і порядок страхування/перестрахування мають бути визначені у Постанові Кабінету Міністрів України, яка наразі розробляється Міністерством економіки України та Національним банком. Цей документ має бути опублікований у найближчі місяці.

На виконання згаданого Закону, ЕКА готує кілька продуктів, якими, як очікується, вже цього року зможе скористатися бізнес:

  1. Страхування міжнародних та національних прямих інвестицій в Україну та дивідендів;
  2. Страхування кредитів, пов'язаних з інвестиціями.

Важливими критеріями доступу до цього виду страхування буде створення в результаті інвестицій експортного потенціалу.

Серед потенційних політичних ризиків можуть бути визначені експропріація, примусове відчуження, безпідставне відкликання ліцензій, невиконання зобов'язань держави, неможливість конвертації валюти тощо. Серед воєнних – воєнний конфлікт, бойові дії, насильницька зміна чи повалення влади, окупація, анексія тощо.

Компенсацію можна буде отримати у разі повної зупинки діяльності по принципу business interruption (компенсується різниця між вартістю інвестицій до події та вартістю після події). Більше деталей буде відомо після публікації відповідного проєкту Постанови Кабміну.

На додачу пані Очеретяна окреслила наявні механізми підтримки українських експортерів в рамках ЕКА. Більш детально про умови та програми підтримки можна ознайомитись у презентації "Нові можливості для українських експортерів". Повний запис зустрічі можна переглянути за посиланням.

Источник:  Європейська Бізнес Асоціація
URL новости:  https://eba.com.ua/strahuvannya-investytsij-vid-voyennyh-ryzykiv-maye-zapratsyuvaty-u-drugomu-kvartali-2024-roku/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес