На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Доступ до фінансів під час війни: що варто знати бізнесу

Версия для печати Версия для печати
13.02.2024 

8 лютого Європейська Бізнес Асоціація спільно з Незалежною Асоціацією Банків України провела спеціальний захід "Фінанси для бізнесу під час війни" за підтримки міжнародних донорів – Проєкту USAID "Інвестиції для стійкості бізнесу" (раніше Проєкт USAID "Реформування фінансового сектору") та проєкту IFC "Asset Based Finance", який реалізується у партнерстві з Державним секретаріатом з економічних справ Швейцарії (SECO), у фокусі якого були питання доступу бізнесу до інструментів фінансової підтримки.

Данило Гетманцев, голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики,наголосив на інструментах підтримки бізнесу. Так, державна підтримка скорочується, але навіть в таких умовах більше 40 млрд було виділено в бюджеті на допомогу бізнесу (підтримка програм зі значними інвестиціями – 3 млрд, створення індустріальних парків – 1 млрд, гуманітарне розмінування – 3 млрд). Крім того, запущено програми страхування військово-політичних ризиків, і ми маємо чимало домовленостей з міжнародними партнерами (МІГА, ЄБРР, тощо). Проте, безумовно, ці програми потребують масштабування, аби говорити про системність, а не поодинокі випадки. Програма "Доступні кредити 5-7-9%" – більше 180 млрд кредитів вже видано. Але важливе розширення комерційного кредитування, тому окремо потрібна робота і з банками, адже суто програми "Доступні кредити 5-7-9%" вже не є достатньо. Він також подякував прозорому бізнесу за підтримку детінізації та тим підприємцям, які виходять з тіні, розуміючи важливість прозорої роботи.

Володимир Кузьо, заступник Міністра економіки України, поділився різними наявними практичними інструментами підтримки. Зокрема, страхуванням воєнних ризиків. Так, цей інструмент надає чимало структур. Зокрема, МІГА (створила трастовий фонд, профінансувала 4 проєкти, це не майнове страхування), DFC (теж не майнове страхування, реалізували 5 проєктів, частина – risk sharing), ЄБРР (це і майнове страхування в Україні; очікується також, що цього року буде запущено і механізм страхування товарів в дорозі в Україні). Водночас, існують Експортно-кредитна агенція України, міжнародні експортні кредитні агентства (тут завданням України на сьогодні є перекваліфікація ризику країни в 6 категорію, і у випадку joint ventures, щоб інші країни могли надати підтримку у вигляді страхування і для українського бізнесу). Також запрацював механізм перестрахування ризику заходу в акваторію Чорного моря (фонд складає – 50 млн дол, де 20 млн дол – державні кошти; в рамках цього інструменту відбувається страхування не тільки агро, але й інших експортних товарів; минулого тижня було випущено у страховку – це 0,75% від вартості судна і Loids of London розглядає ще 15 заявок).

Руслан Гашев, голова правління ПрАТ "Експортно-кредитне агентство", розглянув ключові фактори, що впливають на прийняття рішень при страхуванні військових ризиків. Він виділив три основні фактори: наявність зовнішньоекономічного договору, фінансовий стан страхувальника та оцінка ризиків відповідної країни. У зв'язку з тим, що Україна класифікується як країна з підвищеним ризиком, були запроваджені додаткові заходи для оцінки фінансової стабільності українських суб'єктів та іноземних покупців. Щодо структури капіталу, пан Гашев запропонував потенційні рішення, такі як заміна ПДВ іншими інструментами або монетизація ПДВ через Національний банк. Він також запропонував розширити капітал за рахунок партнерства з інвесторами та гарантійних зобов'язань, підкреслюючи важливість приведення законодавства у відповідність до міжнародної практики.

Источник:  Європейська Бізнес Асоціація
URL новости:  https://eba.com.ua/dostup-do-finansiv-pid-chas-vijny-shho-varto-znaty-biznesu/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес