На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини медстрахування

Страхування, екстрена допомога та навчання: все про медицину в Німеччині

Версия для печати Версия для печати
13.02.2024 

Українці, які вимушено виїхали в Німеччину через повномасштабне вторгнення, стикаються з питаннями медичної допомоги та консультацій. Вирішити їх допомагають у German-Ukrainian medical partnership (Німецько-українському медичному клубі). Це спільнота в Facebook, що наразі нараховує більше 30 тисяч учасників.

ТРИБУН поспілкувався з представниками онлайн-клубу про найбільш поширені питання біженців у медичній сфері та розпитав українців у Німеччині, чи задоволені вони медициною.

"Спільнота була створена ще в 2020 році з метою взаємодопомоги й обміну інформацією між українськими лікарями та іншими медиками з вищою освітою для підтвердження освіти та працевлаштування в Німеччині. На початок вторгнення 2022 року в спільноті було близько 600-800 лікарів, половина з них вже працювали в різних клініках Німеччини. Вони консультували людей онлайн та всіляко підтримували. Крім того, багато медиків активно самоорганізувалися та зібрали сотні тисяч євро на медикаменти, які адресно відправили в різні лікарні України", – розповіли в Німецько-українському медичному клубі.

Медичне страхування

Якщо людина одержує виплати в центрі зайнятості, тоді їй надається страховий захист відповідно до правил встановленого законом страхування на випадок хвороби.

Українці в Німеччині, які отримують допомогу від Центру зайнятості, мають право на лікування, отримання послуг під час вагітності та в післяпологовий період, а також послуг із профілактики і раннього діагностування захворювань.

Якщо людині надається соціальна допомога, вона не підпадає під дію положень щодо встановленого законом обов'язкового страхування на випадок хвороби. Однак у лікарняній касі, яка здійснює встановлене законом страхування, їй видається картка медичного страхування, маючи яку можна за потреби отримувати послуги з охорони здоров'я, що за обсягом відповідають послугам, передбаченим встановленим законом страхуванням на випадок хвороби. Витрати, що виникають у подібних випадках, відшкодовує відділ соціального забезпечення.

Якщо людині надається допомога відповідно до Закону про заходи підтримки шукачів притулку (AsylbLG), протягом перших 18 місяців перебування на території Федеративної Республіки Німеччина людина має право на отримання лікарської та стоматологічної допомоги, необхідної для усунення гострих захворювань і болючих станів, зокрема забезпечення лікарськими засобами і перев'язувальними матеріалами, а також отримання інших послуг, необхідних для одужання, купірування або полегшення захворювань і їхніх наслідків.

У цілях профілактики й раннього діагностування захворювань проводяться заходи з уведення офіційно затверджених вакцин і профілактичні обстеження, рекомендовані в галузі медицини.

Послуги із зубного протезування надаються, якщо в тому чи іншому випадку вони є невідкладними з медичних міркувань.

Вагітні жінки та матері в перші тижні після народження дитини мають право на медичну та сестринську допомогу, а також на догляд, акушерську допомогу, медикаменти, перев'язувальні та лікувальні засоби.

Додаткові послуги можуть бути надані, якщо вони необхідні в окремих випадках для збереження здоров'я. Це положення дозволяє компетентним органам з надання допомоги в окремих випадках задовольняти особливі потреби. Закон не накладає жодних обмежень за типами захворювання, тож сюди може бути включено і лікування психічних захворювань.

Екстрена медична допомога

Випадками, коли необхідна невідкладна медична допомога, наприклад, є:

  • гостра задишка,
  • гострий біль у грудях,
  • гострий біль у животі,
  • гостре запаморочення,
  • нещасний випадок і травма,
  • ускладнення під час вагітності,
  • гострий психічний розлад,
  • гостра небезпека самогубства,
  • невідкладна допомога при отруєнні наркотиками,
  • алергічний шок,
  • порушення свідомості або кома.

У цих випадках необхідно звернутися за допомогою безпосередньо до служби порятунку, центру невідкладної допомоги або лікаря.

Зверніться до обслуговуючого персоналу відповідного закладу, щоб отримати дані контактної особи для невідкладної медичної допомоги в закладі.

Підтвердження кваліфікації українських медиків

Як зазначили в медичному клубі, є дві категорії медиків. З вищою освітою – лікарі, стоматологи, провізори, ветерінари – мають пройти процес нострифікації та отримати державну ліцензію на провадження професійної діяльності "Approbation".

Для всіх інших медичних працівників процедура простіша.

"Іншим медикам не треба державне ліцензування. Але все одно проводиться нострифікація відповідно німецької освіти й при необхідності, а вона є майже завжди, донавчання з наступним складанням іспитів", – зазначили в спільноті.

Що на практиці

Єлизавета, мешканка Сєвєродонецька, виїхала з України разом з мамою на початку березня 2022 року. На той час вона була на 4 місяці вагітності. Країною тимчасового захисту родина обрала Німеччину. Однак народжувати там дівчина не наважилася – повернулася в Україну.

"У Німеччині я стала на облік. Щомісяця відвідувала лікаря для обстеження. Аналізи, УЗД – все безкоштовно, адже я мала медичне страхування. Важко було через мовний барєр, декілька разів приходилося брати з собою перекладача та платити йому. Тому я вирішила, що народжувати та оформлювати всі документи на дитину буду в Дніпрі. Тим паче, там залишився мій чоловік", – поділилася сєвєродончанка.

Інша наша співрозмовниця – Марина – разом з чоловіком виїжджала з окупованого Троїцького району Луганської області в червні 2022 року через РФ, також у Німеччину. На той момент жінка була на 8 місяці вагітності.

"До лікаря змогла потрапити лише на 36 тижні, оскільки чекали запису на прийом. Ставлення лікарів у Німеччині до вагітних з України дуже лояльне. Звичайно, були труднощі через незнання мови, але пощастило знайти волонтера, який допоміг з перекладом. У пологовому будинку дуже гарні умови та чудовий персонал, який допомагав освоїти роль мами. Серед медичних працівників були російськомовні медсестри, що полегшувало перебування там. На пологах довелося користуватися лише Google-перекладачем, і це трохи ускладнювало процес. Але персонал всіляко намагався допомогти та підтримати", – розповіла свою історію жінка.

За словами медикині з Луганщини Маргарити, яка теж деякий час прожила в Німеччині, їй пропонували вступити до місцевого університету, але так би вона втратила два роки навчання, бо мала б знов провчитися два курси. Була можливість і працювати, але тільки після закінчення інтернатури та складання іспиту зі знання мови.

"Основною причиною мого повернення в Україну було отримання диплому. Я прагнула здобути саме українську освіту. Німеччина – гарна країна, але вона зовсім не для мене", – поділилася медикиня.

За словами дівчини, там вона стикалася з медициною і це було дуже важко. Щоб отримати допомогу, треба записуватися на прийом до лікаря за декілька місяців.

"У Німеччині немає такого як в Україні, що ти можеш в ургентному порядку в державну лікарню звертатися в будь-який час або записатися на прийом у приватну клініку. Єдине, що особисто для мене є великим плюсом – медичне страхування. Це круто! Скоріше б і Україна до цього дійшла", – зазначила Маргарита.

Ольга разом з донькою та чоловіком у 2022 році виїхали з окупації. У Німеччині неодноразово доводилося звертатися до спеціалістів і ось що розповіла жінка:

"Що стосується лікування вірусів та застуд – нам з дитиною призначали лише рясне пиття та парацетамол. У нас є медичне страхування, тому призначені ліки ми отримуємо безкоштовно. Від кашлю тут нічого не призначають, тому ми купували в аптеці за свої кошти. Також дитині робили операцію з видалення молочних зубів під наркозом. За це ми заплатили 50 євро, але згодом нам повернули гроші на картку".

Також Ольга розповіла, що в деяких клініках Німеччини є правило: якщо ти не приходиш на запис, то тобі можуть надіслати штраф у розмірі 50 євро. Тому, якщо не виходить з'явитися на прийом, краще зателефонувати та скасувати запис.

Источник:  Трибун

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес