На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Страхування воєнних ризиків в Україні: виклики, рішення та перспективи

Версия для печати Версия для печати
15.02.2024 

Європейська Бізнес Асоціація провела вже традиційний Global Outlook захід, де бізнес-спільнота обговорила плани на 2024, питання макроекономічної стабільності країни, оборонно-промисловий комплекс та перспективи розвитку, питання Українсько-Польської співпраці.

Кріспін Еллісон, партнер Oliver Wyman, Marsh McLennan, поділився ситуацією щодо страхового ринку в Україні. Він зауважив, що за останні 5 років ринок зазнав значних втрат, пов'язаних з Україною, і великі постачальники (пере)страхового капіталу неохоче беруть участь у ньому. Більше того, страхування воєнних ризиків у будь-якому масштабі не було чимось, чим страховий ринок займався раніше. Наразі ситуація є ще більш складною, оскільки більшості зацікавлених сторін бракує даних про реальний стан справ, і багато хто уявляє, що вся Україна схожа на Бахмут.

Щоб вирішити цю проблему, Marsh McLennan працював з українським урядом над розробкою платформи даних про воєнні ризики. Вона надає детальні історичні дані у зручній для користувача незасекреченій формі, що дозволяє інвесторам і страховикам робити точні оцінки ризиків. Вона демонструє величезну різницю в ризиках залежно від географічного розташування по всій країні, а також те, що, наприклад, у 2/3 українських громад не було жодної вибухонебезпечної події з моменту вторгнення в лютому 2022 року.

Страхування має вирішальне значення для економічного розвитку України, і світові партнери це розуміють. Для захисту від воєнних ризиків ринок страхування потребує підтримки з боку державних фондів. Тому Marsh McLennan зосереджується на розробці механізмів, заснованих на державно-приватному партнерстві. Компанія працювала з урядом України над створенням такого механізму для страхування суден, що перевозять вантажі в Чорному морі, за тарифами, що вдвічі нижчі за ті, що діють на відкритому ринку. Зараз Marsh McLennan працює з урядом над створенням нового механізму страхування вантажів, суден, які вже застраховані, а також над розробкою механізму авіаційного страхування, що дозволить відкрити повітряний простір України для комерційних перевезень. Ще одним поточним проєктом є забезпечення доступного туристичного страхування для всіх представників бізнесу, які відвідують Україну. Наразі відсутність такого страхування відлякує іноземних інвесторів.

На завершення Кріспін Еллісон наголосив на важливості зміцнення довіри до ринку страхування воєнних ризиків, що зароджується. Це створить умови для повернення в країну великого (пере)страхового капіталу, як тільки знизиться рівень напруги.

Источник:  Європейська Бізнес Асоціація
URL новости:  https://eba.com.ua/2024-ochikuvannya-prognozy-ta-perestorogy-biznesu/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес