На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Ставки морського страхування залишаються високими через правові прогалини — ЗМІ

Версия для печати Версия для печати
20.02.2024 

З кінця минулого року Україна почала розробляти новий механізм гарантій покриття збитків судновласників у разі їх настання. У підсумку було створено програму страхування суден Unity, яку українська влада реалізує спільно з Marsh McLennan і пулом страхових компаній на чолі з Ascot. Однак через правові прогалини ставки страхування досі залишаються високими, пише GMK Center.

Загальна сума покриття за державною програмою становить $50 млн. Для її реалізації в держбюджеті-2024 коштом резервного фонду було передбачено 2 млрд грн. Однак уже майже два місяці існує правова невизначеність, з якої дати розраховуватиметься компенсація у 2024 році, кажуть опитані виданням експерти.

Окрім того, що держава зменшила на 2024 рік розмір страхового фонду в 10 разів, у механізмі гарантій компенсації збитків фрахтувальникам, операторам і власникам суден існують правові прогалини.

"Станом на 15.02.2024 не ухвалено відповідної постанови про надання гарантій компенсації шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії на 2024 рік. Також залишається відкритим питання, чи можуть розраховувати на компенсацію судновласники, з якими трапилися інциденти в проміжку між 2 грудня 2023 року та 1 січня 2024 року", — зазначає Дмитро Очколяс, провідний юрист, адвокат юридичної компанії Interlegal.

Мета створення механізму гарантій покриття збитків – повернути тарифи на страхування вантажоперевезень Чорним морем до довоєнного рівня в 1% вартості вантажу. Водночас, ставки можуть бути схильні до сильних коливань залежно від поточної ситуації з безпекою в морському коридорі, вказують експерти.

"Ставки додаткового страхування від військових ризиків досі залишаються високими, хоча і їм притаманна певна волатильність залежно від наявності та характеру інцидентів. Приміром, коли стався ракетний обстріл балкера Kmax Ruler у листопаді 2023 року, ставки додаткового страхування на суднозаходи в Україну різко зросли. Відповідно, страховики навіть не прагнули встановлювати тверді умови для рейсів, що ще не відбулися. Ставки для України динамічні, і будь-які сьогоднішні тарифи можуть стати неактуальними завтра, якщо рейс не відбудеться протягом кількох тижнів", — наголошує Явор Велчев, партнер Shippossible Ltd.

Водночас, тривала підготовча робота призвела до перших практичних результатів і початку страхування перевезень морським коридором: в останні дні січня серед усіх суден, що рухаються в порти Великої Одеси, було судно, яке було застраховане від військових ризиків завдяки страховці Unity. Вартість страховки склала 0,75% вартості судна. Ще понад десяток заявок на отримання страховки перебувають у роботі.

Автор:  Марія Шевчук
Источник:  Obozrevatel
URL новости:  https://www.obozrevatel.com/ukr/ekonomika-glavnaya/stavki-morskogo-strahuvannya-zalishayutsya-visokimi-cherez-pravovi-progalini-zmi.htm

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес