На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Зеленський підписав закон про реформу фондового ринку

Версия для печати Версия для печати
25.03.2024 

Регулятор фондового ринку отримає більше повноважень і стане незалежнішим. Також закон був необхідний для отримання траншу від Світового банку

Український президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №5865, який передбачає реформу ринку капіталу та посилює повноваження його регулятора – НКЦПФР. Про це свідчить інформація на сайті Верховної Ради.

Фінансовий ринок України має двох регуляторів – Національний банк (банки, фінансові компанії, страхування) та НКЦПФР (фондовий ринок).

Ринок капіталів дозволяє бізнесу залучати більшу кількість грошей порівняно з кредитами, але в Україні слабо розвинений. Ухвалення законопроєкту передбачає запуск реформи, починаючи з трансформації НКЦПФР. Комісія має отримати більше повноважень, стати незалежнішою та інституційно спроможною.

З-поміж іншого, закон передбачає зміну процедури призначення керівництва комісії. Проводитиметься конкурсний відбір голови НКЦПФР та її членів комісією, яку призначає президент України. Як і зараз, термін повноважень голови нацкомісії становитиме шість років і обмежуватиметься двома термінами поспіль.

Нацкомісія також отримає право застосувати великі фінансові санкції розміром до 150 млн грн або до 10% від річного обороту компанії.

Передбачена пряма заборона фінансових пірамід – схеми інвестування, за якої залученим інвесторам обіцяно отримання пасивного доходу, виплата якого залежить від залучення нових інвесторів.

Позиція НКЦПФР

Раніше голова Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) Руслан Магомедов просив президента ветувати цей документ. Зокрема, у голови НКЦПФР викликали питання щодо заробітних плат працівників комісії, а також конфлікту інтересів. Щодо першого, то закон передбачає, що регулятор хоче самостійно затверджувати штатний розпис, тоді як зараз це робить уряд передбачивши відповідні видатки у державному бюджеті.

Стосовно конфлікту інтересів, то Магомедов просив прибрати із закону норму, яка забороняє працівникам комісії та членам їхніх сімей мати частку в підконтрольних учасниках ринку, отримувати від них матеріальну винагороду чи просто обіймати там будь-яку посаду.

Закон №5865 – це вимога Світового банку

Згаданий закон є вимогою Світового банку в рамках реалізації програми DPL. На її виконання Україна повинна була до 5 березня 2024 року ввести в дію три закони ("Про електронні аграрні розписки", корпоративне управління та НКЦПФР), а в замін отримати позику на $1,5 млрд. Перші два закони з обумовлених із Світовим банком вже підписано Зеленським.

  • У вересні 2020 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що розраховує на створення в Україні справжнього фондового ринку.
  • У червні 2021 року Кабмін підписав меморандум про взаєморозуміння з ЄБРР, Американською торговельною палатою та USAID про створення Національної біржі.
Автор:  Наталія Софієнко
Источник:  Liga.net
URL новости:  https://finance.liga.net/ua/stock/novosti/zelenskyi-pidpysav-zakon-pro-reformu-fondovoho-rynku

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес