На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Нацкомфінпослуг анулювала ліцензії у страхових компаній "Саламандра" та "ДIМ Страхування". Компанії готуються оскаржити рішення в судах

Версия для печати Версия для печати
03.07.2017 

Нацкомфінпослуг прийняла розпорядження, про відкликання ліцензій на здійснення страхової діяльності СК "Саламандра-Україна" та СК "ДIМ Страхування". Рішення набирає чинності через 30 днів після його прийняття: до 29 липня 2017 року страховики мають право укладати договори страхування.

Акціонери та керівництво компаній вважають рішення неправомірним за формою та суттю. Розпорядження прийняте із порушенням норм законодавства та є наслідком довготривалого тиску на компанії із метою отримання неправомірної вигоди.

Місяць тому Нацкомфінпослуг провела позапланові перевірки ПрАТ "СК "Саламандра-Україна" та ПрАТ "СК "ДIМ Страхування". Попри те, що перевірки були призначені із грубим порушенням законодавства (тобто проведені без дозволу Державної регуляторної служби України) і страхові компанії мали право не допускати перевіряючих до їх проведення, обидва страховики успішно пройшли перевірки та усунули ті несуттєві недоліки, які були виявлені.

За результатами перевірки не було виявлено жодних невідповідностей законодавчим та нормативним актам, що регламентують вимоги до платоспроможності, якості та достатності активів страхових компаній. Актами позапланових перевірок Нацкомфінпослуг не було встановлено порушень, наслідками яких могло би бути анулювання ліцензій.

Проте ще з кінця 2016 року на страхові компанії чиниться неабиякий тиск з боку правоохоронних органів, зокрема Служби безпеки України, управління ГУ Національної поліції та Київської місцевої прокуратури №2.

Так, у провадженні Слідчого відділу Дарницького управління поліції ГУ Національної поліції у м. Києві перебувають матеріали кримінального провадження №42016101020000104 від 17.05.2016 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 191 КК України та ч. 1 ст. 209 КК України.

За півтора року досудового розслідування в кримінальному провадженні не була допитана жодна посадова особа ПрАТ "СК "Саламандра-Україна". Компанія ПрАТ "СК "Саламандра-Україна" неодноразово направляла листи із пропозиціями надати всю необхідну інформацію та документи в даному кримінальному провадженні, але жодної відповіді на них не було отримано.

ПрАТ "СК "Саламандра-Україна" та ПрАТ "СК "ДIМ Страхування" звернулись із відкритими листами до Президента, Кабінету Міністрів України, бізнес-асоціацій, Бізнес-омбудсмена із проханням дати об’єктивну оцінку ситуації, допомогти запобігти неправомірному тиску на бізнес, який веде прозору діяльність відповідно до законодавства й чітко виконує всі зобов’язання перед клієнтами.

У страхових компаніях "Саламандра Україна" та "ДIМ Страхування" застраховано близько 100 000 клієнтів-фізичних осіб та 5000 юридичних осіб. Компаніями за 2016-2017 роки сплачено податків та зборів до бюджетів усіх рівнів більше 15 000 000 грн. Згідно даних Моторного (транспортного) страхового бюро України, до повноважень якого входить оцінка діяльності страхових компаній з обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, за 2015-2017 роки рівень оцінки діяльності ПрАТ "СК "Саламандра-Україна" та ПрАТ "СК "ДIМ Страхування" є найвищими за всіма трьома показниками ("Загальна оцінка діяльності страховика"; "Якість врегулювання збитків", "Рівень скарг від потерпілих та страхувальників"). До державних органів на компанії не надходило жодної скарги від споживачів фінансових послуг.

Силовий тиск на бізнес неприпустимий у країні, що ставить на меті покращення інвестиційного клімату. Кабінет Міністрів запланував здійснити заходи по "входженню України до 50 кращих країн світу за сприятливістю умов для провадження підприємницької діяльності у 2017 році та до 20 провідних країн світу у 2018 році; збільшення обсягу іноземних та внутрішніх інвестицій". Однак, за підсумками 2016 року за показником "Захист інвесторів" у міжнародному рейтингу "Doing Business" місце України, навпаки, знизилося до 88 позиції, в тому числі, завдяки злочинним діям правоохоронних органів та відсутності можливості отримати справедливий судовий захист.

Юрій Явтушенко, акціонер страхових компаній, заявив: "Ми збираємось оскаржити дії Нацкомфінпослуг у судовому порядку. Абсолютно неприпустимо, аби в Україні поширювалась практика незаконного тиску державних органів на бізнес та втручання їх у правомірну діяльність компаній. Ми впевнені у відсутності підстав для відкликання ліцензій й готові відстоювати своє право вести законний та прозорий бізнес.

Компанії продовжують свою роботу та будуть виконувати свої зобов’язання перед клієнтами та партнерами.

Источник:  salamandra.ua
URL новости:  https://www.salamandra.ua/ua/news/natskomfinposlug_anuljuvala_litsenziji_u_strahovih_kompanij_salamandra_ta_dim_strahuvannja_kompaniji_gotujutsja_oskarzhiti_rishennja_v_sudah

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес