На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

ОБ’ЄДНАННЯ УЧАСНИКIВ ФIНАНСОВОГО РИНКУ звернулось із листом до Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності


10.07.2018 
Комітет Верховної Ради України
з питань фінансової політики
і банківської діяльності
Щодо законопроекту № 2413а

Дозвольте засвідчити Членам Комітету свою повагу та від імені Об’єднання учасників фінансового ринку (ОУФР) звернутись з таким.

09 липня 2018 р., взявши участь у засіданні робочої групи, яка відбулася при Комітеті Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності, представники професійних асоціацій та об’єднань учасників небанківського фінансового ринку були надзвичайно стурбовані ситуацією, що склалася навколо розгляду та прийняття проекту Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг" №2413а (далі – законопроект №2413а).

Не зважаючи на те, що законопроект №2413а розглядається як головна складова впровадження реформи на ринку небанківських фінансових послуг, кінцева версія доопрацьованої порівняльної таблиці до законопроекту (78 аркушів) не була надана завчасно для ознайомлення і обговорювалася з голосу.

Протягом 4 годин обговорення розглядалися лише окремі поправки до законопроекту. Всі інші поправки були відхилені без обговорення та жодних аргументів.

Змушені констатувати і те, що в ході роботи групи з порівняльною таблицею було очевидно, що поправки до розгляду законопроекту у другому читанні готувалися поспіхом, без залучення експертів, які розуміються на специфіці профільного законодавства небанківського фінансового сектору та особливостях його нагляду та регулювання.

Вважаємо, що прийняття такого законопроекту може призвести до колапсу як на самому небанківському фінансовому ринку, так і у сфері його державного регулювання. Тому, пропонуємо не вносити на розгляд Комітету законопроект №2413а, а надати можливість експертному середовищу ознайомитись та ретельно опрацювати сформовану у порівняльній таблиці редакцію законопроекту і розглянути її у вересні місяці.

Вважаємо, що прийняття недоопрацьованого законопроекту №2413а призведе до провалу Реформи державного регулювання небанківського фінансового ринку і в майбутньому вимагатиме внесення багаточисельної кількості змін для усунення спричинених неузгоджень та суперечностей в законодавстві.

Від імені профільних Асоціацій та Об’єднань ОУФР

Координаційна рада
Б. Абрамкін
С. Бірюк
В. Волковська

«« Вернуться на первую страницу раздела