На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Як свідчить судова практика порушення принципу передбачуваності при підготовці рішень регуляторними органами є підставою для скасування цих Урядових рішень вже після їх прийняття.


10.12.2018 

Верховним Судом України у справі № 826/2507/18 було прийнято постанову від 27.11.2018, в якій висловлено позицію, що недотримання регуляторним органом принципів та процедур, встановлених Законом України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", при прийнятті регуляторного акту є підставою для визнання такого акту протиправним та нечинним.

З метою уникнення випадків скасування в судовому порядку прийнятих ними регуляторних актів через порушення регуляторними органами вимог Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" (далі – Закон), ДРС роз’яснює наступне.

Застосування вимог Закону є обов’язковим під час прийняття всіх регуляторних актів, крім окремих випадків, встановлених статтею 3 цього Закону.

Визначення терміну "регуляторний акт" наведено у статті 1 Закону і має два трактування.

Відповідно до статті 1 Закону регуляторний акт – це:

Отже, законодавчо закріплено, що регуляторним актом може визнаватись як нормативно-правовий акт, так й інший офіційний письмовий документ, який відповідає певним ознакам.

Особливу увагу при визначенні акта регуляторним слід звертати на відносини, що є предметом регулювання цього акта.

Так, сфера дії Закону включає в себе:

В свою чергу Господарський кодекс визначає сферу господарських відносин як відносини, що виникають у процесі організації та здійснення господарської діяльності між суб’єктами господарювання, а також між суб’єктами господарювання та іншими учасниками відносин у сфері господарювання.

Під господарською діяльністю розуміється діяльність суб’єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.

Господарський кодекс розрізняє наступні види господарської діяльності:

Основними засобами регулюючого впливу держави відповідно до статті 12 Господарського кодексу України є, зокрема:

Окрім спрямування документу на регулювання господарських відносин та/або адміністративних відносин між органами державної влади та суб’єктами господарювання, для визнання його регуляторним актом необхідна сукупна наявність таких ознак:

Згідно зі статтею 1 Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" до регуляторних органів відносяться:

Акцентуємо увагу, що відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Тобто, регуляторний акт може бути прийнятий регуляторним органом виключно у випадку, якщо чинні закони України прямо уповноважують цей орган на врегулювання відповідного питання.

Iншою ознакою регуляторного акту є його довгострокове і неодноразове застосування щодо невизначеного кола осіб.

При цьому, зважаючи на визначення регуляторного акту, встановлене Законом, під невизначеним колом осіб слід розуміти невизначене коло суб’єктів господарювання.

Таким чином, у разі, якщо проект нормативно-правового акта або іншого документу регулює правовідносини між суб’єктами господарювання або адміністративні відносини між ними та органами влади під час реалізації прав та обов’язків, а також передбачає неодноразове застосування щодо невизначеного кола суб’єктів господарювання, такий акт матиме ознаки регуляторного акта.

Згідно з вимогами Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" кожен регуляторний акт має відповідати принципам державної регуляторної політики.

Принципами державної регуляторної політики є:

Відповідність проекту регуляторного акта доводиться його розробникам в аналізі регуляторного впливу до цього проекту, а також під час виконання усіх процедур, встановлених Законом.

До процедур, встановлених Законом України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", реалізація яких є обов’язковою під час розробки та прийняття регуляторних актів, зокрема, належать:

Невідповідність регуляторного акта принципам державної регуляторної політики та невиконання регуляторним органом зазначених вище обов’язкових процедур під час його прийняття може бути підставою для скасування такого регуляторного акта, в тому числі у судовому порядку.

Источник:  Державна регуляторна служба України
URL новости:  http://www.drs.gov.ua/press-room/chytayemo-rishennya-verhovnogo-sudu-ukrayiny-shho-stosuyutsya-realizatsiyi-regulyatornoyi-polityky/

«« Вернуться на первую страницу раздела