На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Прес-реліз щодо ліцензійних умов


17.01.2020 

Три професійні об’єднання українських страховиків, на яких поширюються норми законодавства про ліцензування господарської діяльності з надання фінансових послуг – Асоціація "Страховий бізнес", Ліга страхових організацій України та Українська федерації убезпечення – звернулись до Кабінету Міністрів України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Міністерства юстиції України та Державної регуляторної служби України з листом.

У листі викладене прохання до Кабінету Міністрів України внести зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг, що затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 р. № 913, виключивши із Постанови пункти 35 та 36, які протирічать пункту 3 частині першої статті 3 та частині десятій статті 9 Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності". Згідно з Законом до ліцензійних умов не можуть бути включені вимоги: як щодо додержання законодавства України у відповідній сфері та/ або окремих законів у цілому, так і вимоги законодавства, обов’язкові до виконання всіма суб’єктами господарювання.

Такі положення пунктів 35 та 36 Ліцензійних умов не є однозначними та прозорими, і створюють передумови для їх суб’єктивного застосування органам ліцензування.

Крім цього, ці норми призводять до надмірного регулювання господарської діяльності, надають необмежені повноваження органу ліцензування по контролю за суб’єктами господарювання, що, у свою чергу, може стати підґрунтям для серйозних зловживань.

«« Вернуться на первую страницу раздела