На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Виклики, що стоять перед страховою галуззю та шляхи її трансформації


14.09.2020 

Генеральний директор Асоціації "Страховий бізнес" Вячеслав Черняховський виступив на ювілейному XX-му міжнародному фінансовому форумі в Одесі з доповіддю "Виклики, що стоять перед страховою галуззю та шляхи її трансформації".

Він розповів про місце, яке посідає український страховий ринок в загальноєвропейському контексті, зауваживши що не стільки стан, як показники українського ринку страхування на порядок відрізняються від ринків європейських країн. Зокрема, за кількістю страхових компаній на 100 тис населення, Україна значно поступається провідним західноєвропейським країнам: Німеччині, Великобританії, всім скандинавським країнам, Австрії, Естонії, Бельгії, Болгарії тощо.

Вячеслав Черняховський зазначив, що як в Україні, так і в ЄС за останні роки різко скоротилась кількість національних страхових компаній. В Європі – з 3626 в 2013 р. до 2200 в 2018 р., причому основне падіння сталося за період з 2016 року – за 4 роки на 30%. В Україні показники ще драматичніші: з 407 компаній в 2013 р. скоротилися майже вдвічі до 215 в 2020 р. В Європі це пов’язано в тому числі і з тим, що вимоги Директиви ЄС Solvency II, яка почала застосовуватися з 2016 року, виявилися надто жорсткими навіть для європейських ринків, тому зараз певні підходи та показники переглядаються в бік пом’якшення. Також в Європі в останні роки відзначається зменшення показника віддачі на капітал, він знизився з 11-12% в 2014-2015 рр. до 7-6% в 2016-2017 рр., що призводить до зниження привабливості страхового ринку ЄС для інвесторів, отже – відтік ризиків та грошей у інші країни та в альтернативні фондові інструменти (катастрофічні облігації тощо).

Також він звернув увагу та зростання концентрації на національному страховому ринку, яка доходить в певних сегментах до початку монополізму, повну ліквідацію регіональних страховиків у більш, ніж половині регіонів країни.

Вячеслав Черняховський зауважив, що український страховий ринок вже декілька років поспіль демонструє номінальне перерезервування. "За умови правильного розрахунку резервів побачимо, що в страхових компаніях активів у рази більше, ніж сумарно резервів під майбутні виплати та поточних вимог, і немає сенсу підвищувати вимоги до них. Не просто загальні активи страховиків, а прийнятні активи для покриття зобов’язань за договорами страхування у рази перевищують не тільки страхові резерви, а й страхові виплати за весь рік. Методика резервування нагально потребує перегляду, щоб дати страховим компаніям ресурси для розвитку. Також хибною є думка, що збільшення капіталу дозволить страховикам збільшити обсяг бізнесу, тому що бізнес залежить від платоспроможного попиту українців, які сьогодні потерпають від перманентних кризових явищ та у більшості своїй не можуть дозволити придбання нових квартир або авто, щоб потім застрахувати їх".

Говорячи про сучасний стан трансформації страхового ринку, В. Черняховський відзначив, що до позитивних трендів можна віднести готовність держави запроваджувати та розвивати окремі види страхування (страхування будівельних, екологічних ризиків, агрострахування тощо). До факторів ризику він відніс перехід ринку під нагляд нового регулятору (НБУ) та наміри модернізації галузевого законодавства (закони "Про фінансові послуги", "Про страхування", "Про страхову дистрибуцію", що відбувається не завжди відкрито, системно, обґрунтовано.

Все це підштовхує страховиків та галузь в цілому до зміни моделей роботи, в тому числі до об’єднання страхових бізнесів. Вячеслав Черняховський розповів, що зараз є три способи таких змін – приєднання однієї чи декількох СК до іншої, трансформація страховика у посередник – агентство чи брокера, або перехід страховика у статус філіалу більшої страхової компанії. Він зауважив, що на законодавчому рівні потрібно ввести поняття "кептивних", тобто пов’язаних СК, основний клієнт яких – материнські компанії та холдинги. Такий крок відповідає нормам Євродирективи Solvency II і практикам європейських країн. Це дозволило би багатьом СК, які ведуть зараз такий бізнес, зберегти його і не шукати шляхи перепрофілювання, при цьому не підвищуючи ризиків для усієї системи, знизити навантаження на НБУ у питаннях контролю.

"Неприпустимо зараз поділяти страховиків за штучними або надуманими ознаками. Більшість компаній нашої Асоціації успішно працюють на ринку і 20, і навіть 30 років, вони своєю діяльністю підтвердили безумовну платоспроможність, рівень довіри клієнтів і готовність продовжувати задовольняти потреби споживачів страхових послуг. Тому держава має запровадити для страховиків пропорційний підхід, встановлювати недискримінаційні нормативи і граничні вимоги, які зможуть виконати переважна більшість СК, що ефективно працюють на ринку в рамках своєї бізнес-моделі", – заявив Вячеслав Черняховський.

«« Вернуться на первую страницу раздела