На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Правління НБУ ухвалило рішення про часткову зміну розподілу вертикалей підпорядкування

Версия для печати Версия для печати
11.12.2020 

Національний банк – сучасний та відкритий регулятор, який постійно аналізує виклики, що виникають перед українською економікою загалом і фінансовою системою зокрема.

Завдання Національного банку полягає в оперативній та гнучкій реакції на такі виклики, особливо в період, ускладнений світовою пандемією коронавірусу. Для цього центральний банк систематично удосконалює власні процеси та організаційну структуру.

Так, у Національному банку відбулося часткове оновлення розподілу вертикалей підпорядкування з метою забезпечення пропорційного управлінського навантаження та функціонального принципу розподілу повноважень між членами Правління Національного банку.

Відтепер Голові Національного банку підпорядковується менша кількість підрозділів.

Зокрема, вирішено розділити функції методології регулювання діяльності та нагляду за банками та небанківськими установами між різними вертикалями підпорядкування.

Таке рішення дасть можливість забезпечити більш результативне супроводження законодавчих змін на небанківському фінансовому ринку, які готуються в тісних консультаціях з міжнародними партнерами та мають визначити нові правила його регулювання.

Правління Національного банку ухвалило це рішення колегіально і сформувало структуру підпорядкування, яка забезпечить ефективний розвиток фінансової екосистеми, що з-поміж іншого передбачає удосконалення банківського і небанківського нагляду та методології. Таку мету ставить перед собою Правління Національного банку, працюючи над новою чотирирічною Стратегією НБУ.

Також це дозволить продовжити посилений контроль за небанківським сегментом, який перебуває в процесі стрімкого реформування.

Подальший розвиток банківського сектору відбуватиметься у напрямі, окресленому нормами законопроєкту №4367, що передбачає удосконалення корпоративного управління у банках.

Ухваленню рішення про перерозподіл вертикалей підпорядкування передували плідні консультації з міжнародними партнерами.

Які основні зміни відбулись?

Вертикаль "Пруденційний нагляд та загальні питання" розділено на дві вертикалі "Пруденційний нагляд" та "Загальний блок".

До вертикалі "Загальний блок", що залишилася під контролем Голови НБУ, відносяться такі підрозділи: Департамент безпеки, Департамент персоналу, Юридичний департамент, Департамент внутрішнього аудиту, Департамент комунікацій, Управління фінансових та операційних ризиків, Офіс правління НБУ, Секретаріат Ради НБУ, Управління захисту прав споживачів фінансових послуг, Відділ режимно-секретної роботи, Відділ з питань запобігання та виявлення корупції.

До вертикалі "Пруденційний нагляд" тепер належать такі структурні підрозділи: Департамент банківського нагляду, Департамент виїзних перевірок, Департамент ліцензування, Департамент нагляду за ринком небанківських послуг, Департамент фінансового моніторингу.

Керувати цією вертикаллю Правління Національного банку довірило досвідченому професіоналу Ярославу Матузці.

Його значний юридичний досвід дозволить підвищити ефективність ухвалення рішень центрального банку з метою мінімізації ризиків судових позовів і посилити позиції регулятора у напрямку правового та судового захисту.

Фінансово-адміністративний та операційний блок від сьогодні підпорядковується першому заступнику Голови НБУ Катерині Рожковій. До складу цього блоку також тепер віднесений Департамент з управління діяльністю Корпоративного недержавного пенсійного фонду Національного банку.

До вертикалі "Монетарна стабільність", керівництво якою здійснює Дмитро Сологуб, приєднано Департамент методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ.

До вертикалі "Ринкові операції", яка залишається під управлінням Юрія Гелетія, приєднаний Департамент методології регулювання діяльності банків.

У вертикалі "Платіжні системи та готівковий обіг" підпорядкування структурних підрозділів не змінилось.

Источник:  НБУ
URL новости:  https://bank.gov.ua/ua/news/all/pravlinnya-nbu-priynyalo-rishennya-pro-chastkovu-zminu-rozpodilu-vertikaley-pidporyadkuvannya

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес