На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

ВР ухвалила в 1-му читанні законопроект про фінансові послуги і фінкомпанії

Версия для печати Версия для печати
27.04.2021 

Верховна Рада України у вівторок прийняла за основу проект законів України про фінансові послуги та фінансові компанії (?5065), покликаний створити нову модель регулювання діяльності з наданням фінпослуг.

Як передає кореспондент агентства "Iнтерфакс-Україна", за законопроект у першому читанні проголосували 247 депутатів за необхідних 226 голосів.

Як повідомлялося, парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував депутатам 11 березня прийняти за основу цей законопроект.

Згідно із законопроектом пропонується розширити термінологію, яка використовується в законодавстві щодо регулювання ринків фінансових послуг, закріпити принципи надання фінпослуг і захисту прав клієнтів (споживачів) з метою забезпечення функціонування прозорого та конкурентного ринкового середовища.

Пропонується також розширити положення про обов’язки надавача фінансової послуги надавати повну та комплексну інформацію і встановити вимоги не лише до реклами фінпослуг, а й до будь-якої іншої форми поширення інформації про фінансові послуги з метою максимізації захисту клієнтів від неправдивої або маніпулятивної інформації.

У законопроекті запроваджується поняття "таємниця фінансової послуги" як спрощений аналог банківської таємниці, встановлюється режим її захисту та розкриття фінансовими установами та регуляторами.

Згідно з текстом документа, пропонується закріпити положення щодо аутсорсингу, як виконання третіми особами функцій або окремих процесів надавача фінансових послуг, із визначенням порядку взаємодії між ними, розподілу відповідальності та ролі регулятора; запровадити можливості існування саморегулівних організацій учасників ринку; встановити завдання, принципи та методи держрегулювання діяльності з надання фінпослуг.

Як повідомлялося, проект закону про фінансові послуги та фінансові компанії№5065 було зареєстровано у Верховній Раді 15 лютого. Iніціаторами документа стали голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев і вісім депутатів фракції "Слуга народу", а також Андрій Iванчук (депутатська група "Довіра") й Iгор Абрамович (фракція "ОПЗЖ").

Національний банк України (НБУ), під регулювання якого в межах проекту "спліт" з 1 липня 2020 року перейшли небанківські фінустанови, зазначав, що цей документ стане першим з низки проектів законів, які будуть підготовлені та подані до Верховної Ради щодо вдосконалення законодавства роботи ринків небанківських фінансових послуг.

Крім того, наголошувалося, що проект закону є рамковим і закладає основи для ухвалення та впровадження норм законопроектів, які описують регулювання на рівні окремих секторів небанківського фінринку: про страхування, про кредитні спілки, про платіжні послуги.

Розроблюваний законопроект має замінити чинний на сьогодні закон Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг", який був ухвалений ще 2001 року, є застарілим та не враховує сучасних реалій функціонування цих ринків, а також допускає наявність прогалин у законодавстві", – зазначали раніше в НБУ.

Источник:  Iнтерфакс-Україна
URL новости:  https://ua.interfax.com.ua/news/general/740507.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес