На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Виступ Вячеслава Черняховського на XХI-му Міжнародному фінансовому форумі в Одесі

Версия для печати Версия для печати
27.09.2021 

Генеральний директор Асоціації "Страховий бізнес" Вячеслав Черняховський виступив на XХI-му Міжнародному фінансовому форумі в Одесі.

Він зауважив, що пенетрація страхування (частка страхування у ВВП України) є дуже низькою та має негативну динаміку, знизившись з 2014 року майже у півтора рази з 1,69% до 1,14% за 6 міс. 2021 р.

"Ми до сьогодні за обсягом премій ще не вийшли на показники 6 міс. 2017 р., якщо рахувати обсяг ринку з коригуванням на рівень інфляції. Досягнення показника пенетрації до кінця 2024 року у 2% від ВВП, що закладено до оновленої Стратегії розвитку фінансового сектору до 2025 р., здається малоймовірним. Особливо, якщо не будуть внесені зміни до оподаткування підприємств при укладанні ними договорів довгострокового страхування життя своїх працівників", – зазначає він.

Говорячи про кроки, які сприяли б розвиткові ринку, Вячеслав Черняховський зробив акцент на неприпустимість такої практики, як проведення банками акредитації страховиків, для відбору тих страхових компаній, що мають співпрацювати з конкретним банком, зауваживши, що це є незаконним.

"В жодному законодавчому документі немає ніяких акредитацій. Це просто анахронізм та залишки монополізму. Навпаки, діє норма закону "Про страхування", що споживач повинен мати право обирати страховика, і що заборонено нав№язувати укладання договору страхування в рамках інших правовідносин. У банків можуть бути тільки вимоги щодо структури страхового продукту, який надає страхова компанія – визначення страхових сум, перелік ризиків, розмір франшизи, умови виплати та випадки відмови в ній".

Вячеслав Черняховський зауважує, що НБУ як спільний регулятор для банківського та страхового ринку повинен проявити волю та припинити таку практику: "Це потрібно всім споживачам, що отримують кредити вже зараз, в наступному місяці, а не коли-небудь у майбутньому. Неприпустима практика, коли банки зобов№язують страхові компанії вдвічі піднімати ціни для власників заставного майна, щоб отримувати не тільки відсотки за користування кредитом, а й комісійну винагороду у 50% від страхових платежів".

Також він додає, що те, що зараз намагаються запровадити новим законом про "Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою" фактично також є свого роду "акредитуванням". Такий підхід є неприйнятним – будь-яка компанія, що отримала відповідну ліцензію, має право працювати на ринку за цим видом страхування.

"НБУ не повинен встановлювати, що оці компанії мають право працювати, а ці – ні, висуваючи додаткові вимоги "заднім числом" щодо якогось минулого досвіду роботи страховика. Вимоги можуть встановлюватись лише щодо поточної діяльності компанії чи на майбутнє – наприклад, взяти до штату певних фахівців чи підключити певні сервіси, але не щодо минулих періодів, коли ще не існувало такого страхування з державною підтримкою. Спроби таких дій є штучним обмеженням конкуренції. Лише висококонкурентний ринок дозволяє тримати для споживачів прийнятні ціни, а у випадку з обмеженою сумою державної підтримки це стає особливо важливим – щоб більше аграріїв змогли її залучити", – зауважує Вячеслав Черняховський.

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес