На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Що потрібно знати небанківським фінансовим установам під час воєнного стану

Версия для печати Версия для печати
27.02.2022 

Національний банк України дає відповіді на запитання, які найчастіше виникають сьогодні у небанківських фінансових установ.

Щодо звітності

Чи змінюються строки подання звітності учасниками ринку небанківських фінансових послуг у зв'язку з оголошенням воєнного стану?

У зв'язку з оголошенням воєнного стану на всій території України Національний банк  продовжує терміни  подання  річної звітності небанківськими фінансовими установами за 2021 рік, за IV квартал 2021 року та місячної звітності кредитних спілок (за січень та лютий 2022 року) до 31 березня 2022 року. Нагадаємо, складання та строки подання звітності встановлені Правилами складання та подання звітності учасниками ринку небанківських фінансових послуг до Національного банку України, затвердженими постановою Правління Національного банку України від 25 листопада 2021 року  № 123.

Щодо страхування

Як працюватиме система страхування? Чи можна отримати страхове відшкодування за спрощеною процедурою?

Так. Національний банк України як регулятор страхового ринку рекомендує страховикам спростити процедуру врегулювання випадків, що мають ознаки страхових. Зокрема, максимально використовувати електронні документи, копії необхідних документів у разі неможливості чи ускладнення можливості отримання оригіналів документів, інші засоби дистанційного врегулювання страхових  випадків. Це забезпечить страховий захист споживачів за спрощеною процедурою врегулювання  страховиками подій за випадками, які мають ознаки страхових, за всіма видами страхування та всіма типами контрагентів.

Водночас НБУ готовий додатково комунікувати з Державною фіскальною службою щодо незастосування штрафних санкцій до страховиків на період запровадження воєнного стану в Україні під час використання копій документів (у паперовій або електронній формі), які підтверджують факт настання страхового випадку.

Як здійснюватимуться  розрахунки з іноземними перестраховиками?

Відповідно до постанов Правління НБУ від 24 лютого 2022 року № 18 та № 21 розрахунки в іноземній валюті тимчасово обмежені. Національний банк рекомендує страховикам провести необхідні комунікації з іноземними брокерами та перестраховиками щодо продовження строків оплати перестрахових платежів на період, поки обмеження щодо валютних розрахунків не будуть зняті.

Щодо інспекційних перевірок

Чи будуть проводитися інспекційні перевірки?

Національний банк України на час воєнного стану в України не буде проводити інспекційні перевірки учасників ринку небанківських фінансових послуг.

Источник:  НБУ
URL новости:  https://bank.gov.ua/ua/news/all/scho-potribno-znati-nebankivskim-finansovim-ustanovam-pid-chas-voyennogo-stanu

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес