На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Санкції працюють: Російські вугільні компанії втратили доступ до 70% світового балкерного флоту

Версия для печати Версия для печати
13.09.2022 

Російські вугільні компанії наразі зберігають доступ лише до 30% світового балкерного фрахту.

Про це директор з логістики російської вугільної корпорації "СУЕК" Денис Рахімжанов повідомив на транспортно-логістичній конференції, пише Iнтерфакс.

Що таке фрахт сьогодні? Сьогодні фрахт – це лише 30% від можливого світового балкерного фрахту. Ще в лютому нам було доступно 100%, сьогодні доступно лише 30%, і ми, окрім цього, у серпні зіткнулися з безпрецедентним впливом клубів, які забезпечують перестрахування суден, – констатував представник компанії.

Сьогодні вугільні компанії разом із Центробанком та урядом РФ дуже активно працюють над тим, щоб створити свого страховика, або приєднатися (налагодити взаємодію у сфері страхування, – ред.) до країн БРIКС, – додав топменеджер.

За його словами, після того, як європейські країни-споживачі вугілля відмовилися від імпорту з Росії, серйозно збільшилася дальність експортних перевезень.

Ми переформатували логістичні ланцюжки, і країни, до яких ми сьогодні веземо (вугілля, – реж.) через західні порти – це Марокко, Iндія, Туреччина та інші країни, які до цього розглядалися нами як не стратегічно важливі партнери. Це призвело до того, що вартість вугілля різко змінилася, зросла дальність перевезень. Якщо раніше (був маршрут, – ред.) Мурманськ – Роттердам, це 3 тис. км, то сьогодні в Iскендерун (Туреччина) – це більше 15 тис. км і вартість фрахту на 1 тонну зросла в 9 разів, – розповів Рахімжанов.

Раніше СУЕК постачала вугілля до Нідерландів, Франції, Данії, Фінляндії, Великобританії.

Експорт вугілля СУЕК у західному напрямку за 8 місяців 2022 року склав 7,2 млн тонн, тоді як за аналогічний період 2021 року у цьому напрямку було відвантажено 10 млн тонн. Постачання на внутрішній ринок за цей же період зросло на 10%, додав Рахімжанов.

Водночас він запевнив, що з травня СУЕК відновив звичні обсяги експорту вугілля у об’ємі 2 млн тонн на місяць, однак "у грошовому еквіваленті вугільні компанії дуже серйозно програють". Поряд із такими факторами, як доступність і вартість фрахту, дальність перевезень, на це вплинуло зростання залізничних тарифів з 1 червня, а також ситуація, в якій знаходиться російський рубль.

До "СУЕК" входять 25 шахт та розрізів, 10 збагачувальних фабрик та установок, 27 ТЕС, термінал у порту Ваніно (Хабарівський край), "Мурманський морський торговельний порт".

Як повідомлялося, агентство Bloomberg раніше повідомляло, що експорт російського вугілля морським шляхом фактично зупинено. Санкції ЄС, які набули чинності 10 серпня, забороняють операторам Євросоюзу страхувати постачання вугілля, що не дозволяє перенаправити їх до Китаю та Iндії.

Росія входить до трійки найбільших експортерів вугілля у світі, контролюючи близько 17% світових постачань. Після того, як постачання російського вугілля через санкції було перенаправлено в Азію, включаючи Iндію, інші експортери, такі як Австралія, замінили їх обсяги в Європі.

Источник:  Бізнес Цензор
URL новости:  https://biz.censor.net/news/3366876/sanktsiyi_pratsyuyut_rosiyiski_vugilni_kompaniyi_vtratyly_dostup_do_70_svitovogo_balkernogo_flotu

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес