На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Перестрахування за кордон

Версия для печати Версия для печати
22.10.2022 

21 жовтня, в Києві відбувся щорічний бізнес-форум "Діалог громадянського суспільства, бізнесу та влади: виклики воєнного часу". Захід організований Національною бізнес-коаліцією та Українською Радою Бізнесу, до складу якої цього року приєдналась Асоціація "Страховий бізнес".

Основною метою заходу був діалог щодо основних напрямів у реалізації інституційних та економічних реформ в умовах війни та повоєнного періоду проходив за участі керівників парламентських комітетів і фракцій, міністерств і відомств, представників бізнесу, експертних та аналітичних центрів. До участі в офлайн та онлайн-форматі долучилися сотні представників бізнес-спільноти та громадських організацій різних регіонів України.

Було приділено увагу і стратегічним питанням страхування. Олег Гетман, економіст, представник Економічної експертної платформи, підтримав позицію нашої Асоціації, щодо необхідності розблокування можливості перестрахування за кордоном. Нагадаємо, зараз у зв’язку з валютними обмеженнями НБУ, перерахування коштів за кордон дозволено лише за 4 видами страхування.

"Страхування воєнних ризиків – це системне питання", – говорить Олег Гетман. Також він зазначив, що коштів міжнародних донорів недостатньо для відновлення України. На думку вітчизняних економістів, нове керівництво НБУ має виправити помилкове рішення щодо заборони перестрахування за кордон. Наявність повноцінного доступу до перестрахування дасть можливість надавати покриття по великих, зокрема, воєнних ризиках, що допоможе захистити інтереси українських власників майна та бізнесу, а також іноземних інвесторів та сприятиме швидшому відновленню економіки України.

Як підкреслив спікер, "вартість питання" – 100-150 млн. доларів на рік, це кошти, які за день проходять на міжбанку, і така сума не може вплинути на курсову стабільність гривні.

Він запропонував провести спільну нараду представників НБУ, страхового ринку та провідних економістів щоб "нарешті відмінити цю ганебну заборону, яка не дає можливість страхувати воєнні ризики. Без цього страхування неможливі зараз ані локалізація бізнесу, ані його переїзд до інших регіонів країни, ані прихід нових бізнесів та інвесторів. Зараз ці 100 млн. доларів на рік, які не дозволено перераховувати іноземним перестраховикам, блокують Україні надходження мільярдних інвестицій".

Генеральний директор Асоціації "Страховий бізнес" Вячеслав Черняховський, який багато разів озвучував позицію ринку з цієї проблеми, прокоментував:

"Саме сьогодні почалася найбільша європейська перестрахова конференція у Баден-Бадені (Baden-Baden reinsurance meeting), де будуть укладатися угоди перестрахування на наступний рік. Наші іноземні партнери з перестрахування заявляють, що вони більше не можуть чекати на платежі від українських страхових компаній та не пролонгують договори з нашим ринком на наступний рік. Тому ситуація є вкрай загрозливою та на її вирішення майже не залишилося часу.

Спроба НБУ замість системного вирішення проблеми, залишити ручний та непрозорий режим видачі окремих дозволів шкодить фінансовій та економічній безпеці країни та українському бізнесу, який зараз не може отримувати страхування з відповідним перестрахуванням. Україна починає виглядати на міжнародних страхових та перестрахових ринках як ненадійний партнер. Також це завдає значних додаткових збитків страховій галузі – тільки внаслідок неможливості своєчасного перерахування валюти по заборгованості іноземним перестраховикам за попередні періоди та зміни курсу НБУ за цей час, страхові компанії України отримали додатковий збиток на курсових різницях більше 500 млн. грн.".

Галина Третьякова, голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів публічно підтримала необхідність вирішення проблеми страхування воєнних ризиків і пообіцяла звернутися з відповідним листом до голови НБУ.

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес