На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Офіційна позиція Національного банку України – міжнародні банки повинні нарешті реалізувати свої заяви та вийти з російського ринку

Версия для печати Версия для печати
10.01.2023 

Національний банк України вважає посилення санкцій та зовнішнього тиску на економіку країни-агресора одним з пріоритетів своєї міжнародної діяльності. Санкції, запроваджені проти російської федерації та її союзниці – республіки білорусь країнами-учасницями санкційної коаліції, завдяки активній позиції України є безпрецедентними. Проте, враховуючи що військові дії тривають, ми продовжуємо шукати нові напрями посилення санкційного тиску на агресора у взаємодії з міжнародними партнерами. 

НБУ неодноразово звертався та проводив зустрічі з міжнародною фінансовою спільнотою, закликаючи банківський та страховий сектор припинити бізнес-діяльність на території рф та білорусі. Такі звернення були спрямовані на адресу Raiffeisen Bank International, Intesa Sanpaolo, OTP Bank, ING Bank, Credit Agricole. Проводилися зустрічі з керівництвом та акціонерами вказаних груп, у межах яких НБУ вкотре отримав запевнення, що вони «продовжують вивчати всі стратегічні варіанти майбутнього їх бізнесу в росії, включно з варіантами виходу з цього ринку». Оцінюючи ситуацію на одинадцятому місяці війни, Національний банк констатує відсутність прогресу на шляху прийняття остаточних рішень щодо виходу з російського ринку. Вважаємо це неприпустимим. 

Остання інформація, яка з’явилася в публічному полі, про надання банками, які входять до міжнародних фінансових груп, пільгових умов кредитування для учасників так званої «спеціальної військової операції» – чергове свідчення того, що заяви, які були зроблені, відрізняються від фактичного стану справ. Вони залишаються активними учасниками банківського ринку рф, конкуруючи за збільшення кредитних портфелів. У своїх матеріалах банки відкрито використовують назви лнр та днр як окремих суб’єктів, фактично толеруючи зухвале порушення росією міжнародного права.

Публічно ще раз звертаємося до керівництва міжнародних банківських груп – залишаючись в росії, ви обрали підтримку агресора та його воєнних злочинів. Крім моральних аспектів, така політика суперечить офіційній позиції урядів країн демократичного світу та широкомасштабній підтримці українського народу населенням цих країн. У зв’язку з цим отримання прибутків у країні-агресорі призводить до значних ризиків для діяльності зазначених інституцій в їхніх основних юрисдикціях. Тому Національний банк звернеться із запитами до відповідних урядів і регуляторів для ініціювання відповідної реакції на вищезазначені дії міжнародних фінансових груп. 

«Щодня ми підбиваємо невтішні підсумки втрат, які принесла нашій країні війна. Щоранку розпочинаємо день з хвилини мовчання, згадуючи загиблих. У той час, як бізнес, який залишився в рф, підсумовує та підраховує. Міжнародні банки повинні нарешті реалізувати рішучі заяви, зроблені майже рік тому, та вийти із ринку зануреної по лікті в кров українців росії. Дотичність поважних європейських компаній до економіки країни-терориста – отруйна. Війна – це час обирати між прибутком та гідністю», – Голова НБУ Андрій Пишний.

У цьому питанні ми єдині як команда, яка захищає інтереси України та солідарні з позицією Міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, який чітко заявив: «Міжнародні компанії, які залишаються працювати в росії, напряму фінансують російські воєнні злочини та геноцид українців».

Источник:  НБУ
URL новости:  https://bank.gov.ua/ua/news/all/ofitsiyna-pozitsiya-natsionalnogo-banku-ukrayini--mijnarodni-banki-povinni-nareshti-realizuvati-svoyi-zayavi-ta-viyti-z-rosiyskogo-rinku

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес