На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Мінекономіки хоче скасувати деякі регуляторні акти у сфері охорони праці – проєкт

Версия для печати Версия для печати
20.02.2023 

Йдеться про страхування працівників, які виконують роботу підвищеної небезпеки; що призведе до скасування дозвільної системи

Міністерство економіки підготувало проєкт закону щодо дерегуляції у сфері охорони праці шляхом зміни дозвільної системи на систему страхування працівників, які виконують роботи підвищеної небезпеки.

Текст законопроєкту разом із супровідними документами опубліковано на сайті Мінекономіки.

Нині для набуття права виконання робіт підвищеної небезпеки необхідно отримати дозвільні документи. Це є досить тривалою і дорогою процедурою, що зумовлено високою вартістю експертизи стану охорони праці та безпеки промислового виробництва суб’єкта господарювання. При цьому процедура в багатьох випадках має формальний характер і складна для перевірок, зазначають у Мінекономіки.

"Навіть при позитивному експертному висновку не гарантовано створення безпечних умов, зокрема щодо виконання робіт підвищеної небезпеки, через відсутність у роботодавця достатньої мотивації для їх створення, у тому числі й фінансової (наприклад, обов’язку відшкодувати заподіяну працівникові шкоду)", – наголошують у відомстві. А за нещасні випадки платить держава (з 1.01.2023 року уповноваженим органом у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування є ПФУ. – Mind).

У міністерстві пропонують замість дозвільних процедур запровадити систему страхування. Роботодавець укладає договір додаткового страхування життя й здоров’я працівників, які виконують роботи підвищеної небезпеки. Це дозволить зменшити рівень травматизму, зменшить регуляторний тиску на бізнес і підвищить рівень гарантій щодо відшкодування збитків постраждалим від нещасних випадків.

Источник:  MIND
URL новости:  https://mind.ua/news/20253703-minekonomiki-hoche-skasuvati-deyaki-regulyatorni-akti-u-sferi-ohoroni-praci-proekt

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес