На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Україна закликає Туреччину й ООН розпочати переговори про продовження "зернової угоди" – Reuters

Версия для печати Версия для печати
01.03.2023 

Iніціативу хочуть продовжити на рік, розширивши її дію також на порти Миколаївській області.

Українська влада спрямувала звернення до Туреччини й Організації Об’єднаних Націй із проханням розпочати переговори щодо продовження дії угоди про експорт зерна з наших портів у Чорному морі. Київ ще не отримав відповідь, пише Reuters із посиланням на джерело в уряді України.

Минулого тижня заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков розповів агентству, що наша держава прагне продовжити "зернову угоду" принаймні на один рік, а також приєднати до ініціативи додаткові порти в Миколаївській області.

Експорт зерна було розблоковано в липні минулого року з трьох чорноморських портів, розташованих на Одещині. Угоду продовжили в листопаді, однак термін її дії вже закінчується 18 березня.

Ми надіслали листа з проханням почати займатися цією проблемою, оскільки 18 березня дуже скоро, але поки що не отримали жодної відповіді, – заявив співрозмовник Reuters.

Зараз Україні вдається експортувати близько трьох мільйонів тонн агропродукції на місяць в межах зернової ініціативи. Однак, за словами Васькова, держава здатна відправляти до шести млн тонн з портів Одеської області. У разі залучення Миколаївщини щомісячний експорт може зрости до восьми мільйонів тонн.

Джерела в страховій галузі також уточнили, що участь портів Миколаївської області дозволить пришвидшити вихід понад 60 суден, які застрягли на українському узбережжі Чорного моря. За оцінками експертів, лише в Миколаєві залишається 26 суден.

Як розповіли агентству, страхові компанії наразі стикаються з вимогами щонайменше на півмільярда доларів щодо комерційних суден, які досі стоять в наших портах.

Напередодні ZN.UA проаналізувало дані експорту українських пшениці та кукурудзи з липня по листопад 2022 року, і виявило кричущий факт – попри світовий ріст цін на пшеницю та продовольчі ризики для цілої низки країн, половина українського зерна експортується із неймовірним дисконтом у 40%. Хлібороби на межі виживання, зернотрейдери багатіють, а держава самоусунулася від проблеми. Юлія Самаєва пояснила, "Як вийшло, що у нас найдешевша пшениця у світі".

Источник:  Дзеркало тижня
URL новости:  https://zn.ua/ukr/ECONOMICS/ukrajina-zaklikaje-turechchinu-j-oon-rozpochati-perehovori-pro-prodovzhennja-zernovoji-uhodi-reuters.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес