На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

В Україні створять механізм розподілу ризиків для захисту капітальних інвестицій

Версия для печати Версия для печати
07.04.2023 

Страхування інвестицій відіграє основну роль у процесі залучення коштів для відновлення України. Крім того, страхування воєнних ризиків є мультиплікаційним інструментом і може нести в собі набагато більше різних інструментів ринку капіталу. Як правило, перезавантаження ринку інвестицій починається із боргових інструментів. Про це розповів заступник Міністра економіки України Олександр Грибан під час круглого столу "Створення механізму страхування політичних ризиків (СПР) для України", організованого Проектом USAID "Реформування фінансового сектору".

До заходу долучились понад 100 учасників, зокрема представники Уряду України, фінансової та бізнес-спільноти, міжнародні надавачі інвестиційних гарантій. Головними темами дискусії стали питання впровадження механізму страхування воєнно-політичних ризиків для України, очікування від такого інструменту, а також шляхи оптимізації процедур для інвесторів.

Як зазначив Олександр Грибан, наразі ведуться перемовини з міжнародними донорами щодо створення і наповнення цільового Трастового Фонду (так званого страхового пулу), який би міг виступити перестраховим потенціалом для того, аби підвищити інтерес міжнародних фінансових інституцій на кшталт MIGA та DFC до страхування інвестиційних проектів.

"Україні потрібен спеціальний Трастовий фонд, який залучатиме кошти і розділятиме ризики кредиторів, інвесторів і страховиків – як державних, так і приватних. Трастовий фонд має забезпечувати покриття "першого ризику" для залучення приватних перестраховиків, здійснення страхових виплат при настанні страхових випадків, пов’язаних з війною, політичним насильством, негативним втручанням Уряду, а також надання українським інвесторам таких самих опцій захисту, що й іноземним. Уряд України має відіграти критично важливу роль у визначенні інвестиційних пріоритетів і створенні відкритого, конкурентного, прозорого інвестиційного клімату", — прокоментував Роберт Бонд, керівник Проекту USAID "Реформування фінансового сектору".

"Трастовий Фонд має забезпечити перестраховий капітал. Ми розраховуємо отримати 510 млн доларів цього року, які ми зможемо помножити на два за рахунок ефекту мультиплікатора і від залучення приватних капіталів. Більша частина цих коштів потім піде на підтримку довгострокових інвестицій. Окрім цього, мобілізуючи великих міжнародних перестрахувальників, ми сподіваємося у короткостроковій перспективі запустити ще і український ринок страхування, зокрема, у співпраці з Національним банком України", — додав заступник Міністра економіки Олександр Грибан.

У заході також взяли участь, зокрема, перша заступниця Голови Національного банку України Катерина Рожкова, заступник Міністра аграрної політики і продовольства України Маркіян Дмитрасевич, керуюча директорка страхування і перестрахування політичних ризиків Американської корпорації з фінансування розвитку (DFC) Марлена Герлі, керівниця регіону Європи і Центральної Азії Багатостороннього агентства з гарантування інвестицій MIGA Ольга Скловская, представники інвестиційної платформи Advantage Ukraine та інші.

В межах експертної дискусії було представлено чотири варіанти розблокування міжнародного ринку страхування для України, серед яких:

  1. Створення спеціального Трастового фонду і Підрозділу андерайтингу в структурі існуючої агенції страхування воєнно-політичних ризиків.
  2. Використання існуючої експертизи з питань страхування воєнно-політичних ризиків в межах нової структури управління.
  3. Створення нової агенції страхування воєнно-політичних ризиків на національному або багатонаціональному рівні, яка діятиме як Організаційна платформа і "вирощуватиме" Підрозділ андерайтингу та адміністрування, передаючи новій юридичній особі знання, навички і підходи.
  4. Створення нової агенції страхування воєнно-політичних ризиків, що спирається на передову практику глобального ринку страхування цього виду ризиків.

Більш детальна інформація щодо Концепції, розробленої Проектом USAID "Реформування фінансового сектору", доступна за посиланням.

Источник:  Міністерство економіки України
URL новости:  https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=44a3e403-46a9-462d-9b97-b345f34f5a64

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес