На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Чи може лізинг техніки стати альтернативою кредитуванню під час війни

Версия для печати Версия для печати
02.05.2023 

Україна проводить другу посівну в умовах повномасштабного російського вторгнення, в цей час бізнесу особливо потрібна сільгосптехніка, вантажівки, агродрони і інше обладнання. Delo.ua розбиралось, як працює в країні ринок лізингу техніки, і чи може бізнес користуватись цим фінансовим інструментом для заощадження оборотних коштів в умовах високих військових ризиків.

Хто платитиме страховку за знищену техніку?

Всі три опитані виданням представники ринку розповіли, що порівняно з довоєнним станом не відбулось суттєвих змін в страхуванні техніки. Ігор Матюшкін уточнює, що можливість отримання страхового відшкодування за лізингову техніку, яка підірвалась на міні в полі або була знищена в ангарі російською ракетою, залежить від того, чи визнається ця подія страховим випадком.

"Незважаючи на те, що шкода, завдана внаслідок бойових дій, швидше за все, не підлягає відшкодування з боку страхової компанії, фіксувати завдані збитки все одно необхідно, щоб в майбутньому отримати відшкодування від держави".

Дмитро Панченко уточнив, що з початком повномасштабної війни НБУ заборонив будь-які розрахунки з нерезидентами по кредитам, внаслідок чого перестраховики перестали отримувати оплати від страхових компаній, як з українським, так і іноземним капіталом. Пізніше НБУ пом’якшив обмеження і перестрахування відновилось. Вартість страхування в залежності від наповненості продукту та інших параметрів не дуже сильно збільшилась в порівнянні з 2021 роком. За його словами, на ринку страхування зараз з’являються продукти, які пропонують страхування лізингової техніки і від воєнних ризиків, але з лімітами пошкоджень 50% або 30% її вартості – відповідно до пропозицій страхових компаній.

За його словами, в 2022 році питання страхових виплат за знищену повністю або пошкоджену лізингову техніку внаслідок воєнних дій вирішувалось в основному завдяки пошуку компромісу. Кожен окремий випадок доводилося вирішувати окремо, в залежності від ситуації та можливості довести конкретний випадок – десь весь автопарк був зруйнований через ракетний обстріл військами агресора, а десь техніка отримала мінімальні пошкодження, наприклад, осколками.

Источник:  DELO
URL новости:  https://delo.ua/business/ci-moze-stati-lizing-texniki-alternativoyu-kredituvannyu-pid-cas-viini-416014/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес