На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

МСБ відновлюють роботу та нарощують фінансові резерви

Версия для печати Версия для печати
21.08.2023 

Все більше представників малого та середнього бізнесу відновлюють свою повноцінну роботу після суттєвого скорочення активності у 2022 році. Наразі половина опитаних підприємців, об'єднаних проєктом Unlimit Ukraine, а саме 52% працюють у повному обсязі. Для порівняння, у травні повноцінно працювали 41%, а рік тому – 28% компаній. Інші 41% наразі працюють з обмеженнями, і тільки 7% не працюють.

Підприємці поступово відновлюють та нарощують власні фінансові резерви. Так, кількість МСБ, що мають резерви на рік та більше зросла за останні три місяці з 12% до 22%, а кількість тих, що взагалі не мають резервів скоротилась з 32% до 28%. П'ята частина опитаних (20%) мають фінансові резерви на пів року, 23% – на кілька місяців, і 3% – на 1 місяць.

Такими є результати нової хвилі щоквартального опитування Європейської Бізнес Асоціації "МСБ в умовах війни" серед представників малого та середнього бізнесу – учасників проєкту Unlimit Ukraine.

Водночас динаміка виплати заробітних плат є дещо гіршою. За останні три місяці скоротилась кількість компаній, що виплачують заробітну плату у повному обсязі – з 62% до 56%. Одночасно з 16% до 24% збільшилась кількість тих, хто скорочує розмір зарплат. Проте є невелика позитивна тенденція щодо скорочення кількості підприємств, що не мають змоги виплачувати зарплати та тих, хто вимушений звільняти працівників.

Попри це, рівень підтримки збройних сил та населення не зменшується – 48% підприємців продовжують надавати фінансову підтримку, а 19% підтримують власних працівників, залучених до оборони країни. Інші 26% надають послуги, а 23% постачають продукцію захисникам та тим, хто цього потребує.

У 37% опитаних нами компаній є мобілізовані до лав ЗСУ працівники. Зокрема, у 15% їхня кількість складає до 10% від військовозобов'язаних працівників компанії, у 13% сягає 10-20%, у 5% – 20-40%, і у 4% – більше 40%. Водночас п'ята частина респондентів стверджує, що серед мобілізованих є критичні для роботи їхньої компанії спеціалісти, до прикладу, інженери, електрики, технологи, механіки, IT спеціалісти, власники підприємств.

На тимчасово окупованих територіях залишились активи у 8% опитаних нами підприємців. Здебільшого, це земельні ділянки, офісні та виробничі приміщення, обладнання, дебіторська заборгованість.

Близько третини підприємців, а саме 31% повідомляють, що їхній бізнес поніс втрати безпосередньо внаслідок бойових дій. Загальні ж втрати бізнесу від війни продовжують залишатися доволі суттєвими: 44% оцінюють їх в суму до 50 тис. доларів, 13% – в діапазоні 50-100 тис. доларів, і 24% повідомляють про втрати більше 100 тис. доларів.

Попри значні втрати та труднощі, українські підприємці зосереджуються не тільки на виживанні, але й розвитку: 43% опитаних МСБ повідомили, що планують вкладати нові кошти у розвиток власного бізнесу. Водночас 21% не планують цього робити, а 36% поки не визначились.

Тішить позитивна тенденція, що малий бізнес поступово відновлюється після надзвичайно складного 2022 року. Втім ми бачимо, що чимало МСБ все ще не працюють на повну – таких майже половина. У цій ситуації важливо усіляко підтримувати підприємців та виключити будь-який адміністративний або корупційний тиск на МСБ. Це й досі лишається проблемою для підприємців – 44% вважають, що корупція зростає, що неприпустимо. Усі зусилля зараз мають бути спрямовані на підтримку і виживання бізнесу та держави, — Анна Дерев'янко

Источник:  Європейська Бізнес Асоціація
URL новости:  https://eba.com.ua/biznes-posylyuye-pidtrymku-zbrojnyh-syl-ta-naselennya/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес