На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Чи можливо відновити цивільну авіацію до закінчення війни

Версия для печати Версия для печати
26.08.2023 

Українське небо закрите для цивільних літаків з початку повномасштабної війни. Відтоді виїхати за кордон можна лише наземним шляхом – через сусідні країни. Для людей це багатогодинні подорожі, а для аеропортів – мільйонні збитки. Першими про відновлення цивільної авіації заговорили в Ryanair, а потім цю думку підхопили й українські авіакомпанії. Чи є шанси злетіти в небо до закінчення війни?

Чому про це заговорили?

У липні гендиректор Ryanair Майкл О'Лірі заявив, що авіакомпанія готова відновити польоти до України ще до завершення повномасштабної війни. Але є умова: українська влада має переконати в цьому європейські органи безпеки.

У Ryanair розглядають два варіанти: відновити польоти після закінчення війни або вже у 2023 році, навіть попри воєнні дії.

15 серпня зʼявилася інформація, що українська авіакомпанія Air Ocean Airlines хоче відновити польоти з України або інших країн. Директор авіаперевізника В'ячеслав Герига заявив, що компанія може здійснювати польоти на літаках Ан-148.

Як це теоретично може відбуватися?

В Україні внаслідок повномасштабного вторгнення простоюють аеропорти. Це завдає величезних збитків для цілої галузі. Тому приватні авіаперевізники й порушують питання відновлення цивільних польотів.

Авіакомпанії потенційно могли б відновити польоти на літаках типу L-410, які перевозять до 20 пасажирів. Це можливо, хоча навіть за таким літаком "росіяни можуть полювати", каже експерт із питань авіації Валерій Романенко в коментарі hromadske.

Але літаки на таку кількість пасажирів – недешеве задоволення. У вартість квитка буде враховано утримання аеропорту, сплата ним податків, навігаційних зборів, зарплати пілотам і персоналу тощо.

В українській авіакомпанії SkyUp кажуть, що готові літати, щойно відкриється небо для цивільної авіації. Генеральний директор SkyUp Дмитро Сєроухов переконаний, що відновлення польотів – це внесок у перезапуск економіки, десятки тисяч робочих місць і комфортний безпечний транспорт для українців, які зараз розкидані по всьому світу.

У SkyUp очікують, що страхові компанії почнуть надавати необхідне для польотів в українському небі страхування.

"Можливо, Україна й почне страхувати борти, але це буде лише державне страхування, бо у приватного вистачить розуму цього не робити, адже прогорить. Сучасний літак – це сотні мільйонів доларів? Для росіян спалити літак будь-якої авіакомпанії – це суто задоволення", — вважає Романенко.

То що, цивільній авіації бути?

У Повітряних силах ЗСУ вважають це малоймовірним у період війни. Так, речник Юрій Ігнат пояснив, що загроза ворожих ракетних ударів постійно зберігається по всій території держави.

"Важко зрозуміти, як у стані війни взагалі можна здійснювати польоти. Бачите, ми мали "зерновий коридор", із якого росія вийшла одноосібно", – зазначив Ігнат, додавши, що балістичні ракети окупантів можуть долітати до цілі за кілька хвилин.

До того ж під час воєнного стану всі аеродроми в Україні – оперативні.

Його думку поділяє експерт Валерій Романенко. Він не вірить у відновлення авіаційних перевезень під час війни, адже це занадто небезпечно в нинішніх умовах.

Крім того, Україна очікує на літаки F-16, і перша можливість їх використовувати буде з міжнародних аеропортів. А "зайві очі" там геть не потрібні, уточнив Романенко.

Єдина можливість відновити цивільні польоти ще в період війни – чітка домовленість про припинення обстрілів. Якщо будуть гарантії взаємного припинення вогню, можна буде розглядати питання поновлення авіації.

А коли?

Європейська організація з безпеки повітряної навігації у квітні цього року опублікувала прогноз щодо розвитку авіагалузі до 2029 року. Там вважають, що обмеження на польоти над Україною, росією, Білоруссю та Молдовою зберігатимуться ще майже 7 років.

З цим не згодні в державному підприємстві "Украерорух". Там заявили, що повітряний простір відкриють одразу після завершення воєнних дій і перемоги України.

На думку експерта Валерія Романенка, найімовірніший варіант – відновлення цивільних польотів через 2-3 місяці після закінчення війни. Коли точно буде зрозуміло, що бойові дії не продовжуватимуться, і вдасться відновити функціонування інфраструктури.

У SkyUp також зазначили, що це може бути питанням декількох місяців, якщо розпочати підготовчу роботу вже зараз. Гендиректор компанії вважає, що процес відновлення роботи залежатиме від активної позиції держави, зацікавленості міжнародних інвесторів і платоспроможності українців.

Дмитро Сєроухов каже, що компанія SkyUp готова організувати перші рейси буквально за декілька днів після відкриття неба над Україною. Проте для відновлення злагодженої роботи всього комплексу перевізників, аеропортів, хендлінгових служб тощо знадобляться щонайменше місяці.

Источник:  Громадське
URL новости:  https://hromadske.ua/posts/odin-dva-tri-roki-i-poletili-chi-mozhlivo-vidnoviti-civilnu-aviaciyu-do-zakinchennya-povnomasshtabnoyi-vijni

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес