На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини медстрахування

Дорожня карта впровадження медичного страхування

Версия для печати Версия для печати
28.08.2023 

Міністерство охорони здоров'я України наказом від 25.08.2023 р. № 1530 затвердило дорожню карту впровадження медичного страхування (далі – дорожня карта).

У дорожній карті зазначається, що наразі існуючих фінансових ресурсів недостатньо для забезпечення потреби громадян у достатньому обсязі та якості медичних послуг. Тому актуальним є підвищення ролі додаткового медичного страхування як потенційного джерела фінансування для сфери охорони здоров'я. Яке, у свою чергу, матиме наступні переваги:

  • розширення доступу до додаткових послуг, які не охоплює програма медичних гарантій (ПМГ). Це може включати швидший доступ до лікарів-спеціалістів, покриття дороговартісних ліків та методів лікування або доступ до додаткових медичних послуг;
  • зниження навантаження на державний бюджет. Оскільки медичні послуги оплачуватимуться застрахованим особам страховиками, зменшуватиметься потреба у їх оплаті з Державного бюджету;
  • забезпечення широкого вибору надавачів медичних послуг, страховиків та страхових пакетів;
  • залучення приватного капіталу через медичне страхування зможе підтримати розвиток і модернізацію лікарень та інфраструктури;
  • зменшення строків очікування на медичну допомогу. Пацієнти зможуть швидше отримати доступ до послуг за рахунок страхових компаній, які надають послуги з організації медичної допомоги.

Задля збільшення ролі додаткового медичного страхування дорожньою картою визначено такі кроки:

  1. Чітке визначення медичних послуг, які не покриваються ПМГ, а також інших випадків, за яких медичні послуги можуть надаватися пацієнтам за кошти фізичних та юридичних осіб. Для цього МОЗ спільно із експертним середовищем має розробити відповідні нормативно-правові акти, які встановлюватимуть випадки, за яких додаткове медичне страхування зможе доповнювати, а не дублювати ПМГ.
  2. Розвиток фармацевтичного страхування передбачає забезпечення відшкодування витрат на придбання ліків та/або медичних виробів. Вказаний тип страхування призначений для захисту пацієнтів від високих витрат на ліки. Особливо у випадках, коли необхідні дороговартісне або довготривале лікування поза ПМГ.
  3. Підвищення рівня співробітництва між учасниками систем ПМГ та приватними страховиками. Для цього МОЗ спільно із страховиками, приватними лікарнями та іншими заінтересованими сторонами проводитиме заходи для покращання комунікації та пошуку шляхів вирішення проблемних питань.
  4. Спрощення механізмів для запровадження додаткового медичного страхування. Задля вирішення цього питання відомством розглядатимуться пропозиції, в тому числі у форматі робочих груп, щодо удосконалення нормативно-правового регулювання ринку, розвитку додаткового медичного страхування та суміжних питань.
  5. Підвищення рівня поінформованості населення. Для популяризації медичного страхування об'єднання страховиків за підтримки профільного Міністерства проводитимуть інформаційні кампанії, які пояснюватимуть переваги та умови страхових пакетів.

Відомство не вказує строки впровадження дорожньої карти. У документі лише вказується, що МОЗ сприятиме розвитку системи додаткового медичного страхування, яка має на меті доповнити, а не замінити систему ПМГ.

Источник:  Аптека

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес