На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Чому в Україні зменшується кількість страхових компаній

Версия для печати Версия для печати
11.10.2023 

НБУ продовжує посилювати вимоги до страхових. Вхід у ринок ускладнився, але довіра до страховиків має зростати. Що передбачають нові вимоги?

Регулятором ринку страхування Нацбанк став з липня 2020 року. Тоді під його опіку потрапило 233 страхові компанії. Очевидно, що за три роки відбулося колосальне чищення. Станом на 1 липня 2023 року працювати залишилось 115 страхових компаній.

Із 140 страховиків, які працювали на ринку рік назад, наразі залишилось 110.

Основними причинами, через які регулятор виводить страхові компанії з ринку, є непрозора структура власності, неподання звітності, недотримання нормативів, скарги від клієнтів. Орієнтовно 20% компаній пішли за власним бажанням.

Свої рішення НБУ називає справедливими. Усі страхові компанії, які залишили цей ринок упродовж трьох останніх років, не виконали цілком законних вимог регулятора, кажуть в НБУ.

У Нацбанку зазначають, що перед тим як вивести компанію з ринку, завжди дають їй шанс залишитися. Зазвичай спочатку накладають на страховика штраф за виявлені порушення і дають час на їхнє виправлення.

Очікувано, уже незабаром кількість страхових компаній може суттєво скоротитися. Причина – з 1 січня 2024 року вводяться в дію норми ухваленого ще у 2021 році Радою закону "Про страхування" №1909-IX.

Згідно з ними, змінюються вимоги до ліцензування страховиків, оцінки їх платоспроможності та ліквідності, корпоративного управління й управління ризиками, припинення діяльності компаній та передавання страхового портфеля тощо. НБУ отримає право регулювати бухгалтерський облік їх господарських операцій за погодженням із Мінфіном. А також видавати методичні рекомендації щодо облікової політики.

Крім цього, Нацбанк працює над тим, щоб наблизити ринок автострахування в Україні до європейських стандартів та запровадити принципи МСФЗ 17 – міжнародної системи фінзвітності, яка стосується страхових контрактів.

Ліцензування відбуватиметься за класами, а не за окремими видами. Тобто не на кожен вид страхування потрібна буде окрема ліцензія. Буде лише одна. А страхові або додаватимуть нові класи, або зменшуватимуть їхню кількість у межах non-life чи life-страхування.

За словами гендиректора асоціації "Страховий бізнес" В'ячеслава Черняховського, наразі НБУ пред'являє до структури власності страхових компаній більше вимог, ніж регулятори європейських країн до своїх піднаглядних бізнесів. Підтвердити структуру власності змогли поки що лише 60 страхових компаній.

Ми стикаємось із порушенням конституційних прав власників страховиків щодо їхнього права розпоряджатися власним майном. Це стосується вимоги до них щодо наявності другого капіталу – додаткових коштів, пропорційних участі людини в капіталі страховика, — каже він.

Окремим болем, що з'явився останнім часом, Черняховський називає непрозору, незрозумілу процедуру погодження керівництва та членів наглядових рад страхових компаній.

Обсяг нормативних документів, які вони мають знати мало не на пам'ять, перевищує 1000 сторінок. Не узгоджують людей із величезним досвідом у страхуванні, що працюють у галузі на управлінських посадах 20-30 років, — каже він.

Автор:  Надія Михальчук
Источник:  ЛІГА.Фінанси
URL новости:  https://finance.liga.net/ua/all/article/minus-30-kompaniy-v-god-kak-voyna-i-novye-pravila-menyayut-rynok-strahovaniya

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес