На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини медстрахування

Ринок добровільного медичного страхування у 2023 році поступово відновлюється

Версия для печати Версия для печати
26.10.2023 

В умовах війни бізнес особливо переймається питаннями підтримки своїх працівників. НR-політика більшості компаній спрямована на покращення рівня соціального захисту персоналу. Роботодавці прагнуть утримати працівників на підприємствах і залишатися привабливими на ринку праці. Через це запит на медичне страхування під час війни досить високий. Медичне страхування персоналу набуває за воєнного часу особливої ваги, кажуть експерти.

Запит на ДМС зростає

"Надання якісного медичного страхування – це не просто перевага компанії як роботодавця. Зараз це базовий гігієнічний рівень, який ми повинні забезпечити для своїх співробітників", — пояснює корпоративну політику директорка з персоналу фармацевтичної компанії "Дарниця"  Олена Соколова.

Останнім часом розвиток ринку корпоративного медичного страхування почав пришвидшуватися. Провідні страховики, опитані журналом "ТОП-100. Рейтинги найбільших", констатують стійку позитивну динаміку в сегменті медичного страхування персоналу за ключовими показниками у 2023 році.

Загалом медичне страхування в Україні у 2023 році за обсягами премій, на жаль, досягло поки що лише 70-75% від довоєнного рівня і 83% від рівня 2020 року (за оцінками Нацбанку України, за підсумками першого кварталу відповідного року).

Водночас регулятор страхового ринку зафіксував і позитивний тренд у розвитку медичного страхування. Фактично вперше від початку великої війни загальні квартальні обсяги премій почали зростати. За січень-березень 2023 року вони виявилися на 14 в.п. кращими за показник вересня-грудня 2022 року, підрахував НБУ.

Варто сказати також про високу стійкість ринку корпоративного медичного страхування, попри певне зменшення загальної активності на ньому протягом останніх півтора року. Навіть повномасштабна війна РФ проти України не змогла зупинити розвиток ДМС.

Вже у третьому кварталі 2022 року НБУ фіксував помітне зростання загального обсягу премій за договорами медичного страхування попри катастрофічне падіння у перші місяці війни. З часом попит поступово відновлювався, тож загальна сума внесків страхувальників за безперервним медичним страхуванням за результатами 2022 року лише на 22,5% відстала від здобутків 2021-го, зменшившись до 4,83 млрд грн.

У надзвичайних умовах 145,3 тис. юридичних осіб у 2022 році уклали із страховиками, за даними Нацбанку, договори безперервного страхування здоров'я персоналу, що лише на 22,8% менше показника попереднього року.

Критерії вибору страховика

Якими ж критеріями керуються роботодавці під час вибору страховика та програм корпоративного медичного страхування? Що найбільше приваблює роботодавців у пропозиціях страхових компаній щодо ДМС?

За результатами опитування провідних роботодавців України, яке "ТОП-100" провів наприкінці липня цього року, маємо таку десятку ключових параметрів з оцінювання страхових компаній та їхніх страхових продуктів ДМС:

  • вартість послуг;
  • географічна доступність мережі лікарських установ;
  • наповнення медпрограм, наявність популярних опцій;
  • покриття пасивних воєнних ризиків;
  • фінансова надійність, репутація, портфоліо страховика;
  • гнучкість та лояльність до ексклюзивних програм;
  • показники рівня обслуговування;
  • задоволеність застрахованих;
  • наявність та рівень власного медичного асистансу;
  • рівень інноваційності та цифровізації страховика.

Перші три критерії є базисом для ухвалення рішення компаній про продовження відносин зі страховиком чи пошуку нового. Це так званий обов'язковий мінімум. Важлива особливість аналізу ринкових пропозицій за цією трійцею – страхувальники з числа юридичних осіб не зупиняються на найдешевших варіантах програм страхування, а шукають розумний компроміс з обсягом та якістю медичних послуг.

"Перші два аспекти, на які варто звернути увагу:  покриття та обсяг послуг, які отримують люди; доступність і якість мережі медичних закладів. Останнє особливо важливо, оскільки наші медичні представники працюють у різних куточках України, частина команди також працює дистанційно, і ми прагнемо, щоб люди мали доступ до якісних послуг у всіх регіонах", — пояснює страхову політику фармацевтичної компанії "Дарниця" Олена Соколова.

"Під час вибору страхової компанії один із найважливіших критеріїв для нас – рівень обслуговування. Його ми визначаємо, зокрема, за наявністю штату висококваліфікованих спеціалістів, широтою охоплення медичних закладів у всіх містах України, доступністю клієнтоорієнтованого підходу за вирішенні нестандартних ситуацій. Важливі також фінансова стабільність та надійність страховика, вартість страхування", — наголошує керівниця організаційної підтримки напряму "Люди і культура" у компанії "Філіп Морріс" в Україні Ганна Лиховід.

Воєнні ризики

До групи базових критеріїв оцінювання страхувальників фактично долучився і критерій щодо покриття пасивних воєнних ризиків за програмами корпоративного медичного страхування. Провідні компанії обирають тих страховиків, які неодмінно пропонують покриття таких ризиків.

Зараз особлива увага приділяється лікуванню та реабілітації військових та ветеранів, говорить генеральний директор "Імперіал Тобако Юкрейн" Євген Кобець. Під час війни страховий поліс містить лікування, пов'язане з воєнними ризиками, констатує Ганна Лиховід з "Філіп Морріс" в Україні. У компанії "Дарниця" передбачений корпоративний ліміт, який можна використати у разі настання страхових випадків, пов'язаних з війною, наголошує директорка з персоналу "Дарниці" Олена Соколова.

Щоправда, умови покриття таких ризиків різні і залежать як від запиту клієнтів, так і від кількості застрахованих осіб та бюджету контракту. Зазвичай покривається діагностика та повне лікування у разі отримання травм та поранень від вибухів і попадання уламків. Проте останнім часом дедалі частіше окрім покриття випадків шкоди здоров'ю внаслідок безпосередньо воєнних дій до полісів добровільного медичного страхування додають опції стосовно психологічної підтримки співробітників, реабілітації демобілізованих співробітників тощо.

Наповнення програм ДМС

Протягом 2022-2023 років, за оцінками фахівців, програми корпоративного медичного страхування суттєво розширилися, компанії продовжують вносити до договорів про страхування додаткові опції, з'являються нові послуги медичного страхування.

Окрім страхування воєнних ризиків зростає запит на послуги психологів та страхування медичних витрат за кордоном, збільшився акцент на послуги телемедицини, відчувається відтермінований попит на профілактичні огляди та стоматологічні послуги. Збільшуються також ліміти на покриття стоматологічного лікування через зростання вартості послуг у клініках.

Обираючи програми страхування, керівники компаній вносять до договору якомога більше опцій, що можуть знадобитися людині під час захворювання, кажуть страховики. "Ми намагаємося внести до програми медичного страхування максимально повний та актуальний набір медичних послуг. Тому враховуємо побажання співробітників, аналізуємо найкращі практики інших компаній, тенденції на ринку та статистику наданих послуг протягом минулих років", — розповідає Ганна Лиховід з "Філіп Морріс" в Україні.

Наповнення програми ДМС у компанії у 2023 році покращилося. Зокрема, збільшився ліміт на стоматологію, на плановий патронаж вагітної жінки та виплати за пологи, зросли індивідуальні ліміти на винятки, розповідає Людмила Голинська із Carlsberg Ukraine.

Протягом останніх років дедалі популярнішими стають профілактичні медичні послуги для працівників, спрямовані на своєчасне виявлення проблем зі здоров'ям. Особлива увага зараз приділяється телемедицині, адже вона дозволяє надавати медичні послуги в умовах підвищеної небезпеки та за кордоном, зазначає Євген Кобець з "Імперіал Тобако Юкрейн".

Источник:  DELO

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес