На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Бізнес стурбований спробою вивести НБУ зі сфери дії закону про регуляторну політику

Версия для печати Версия для печати
30.10.2023 

Члени коаліції Українська Рада Бізнесу, до складу якої входять 110 бізнес-асоціацій різних секторів економіки, проаналізували законопроєкт №9422 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг" та зазначають наступне:

Кілька норм цього законопроекту не відноситься до його загального змісту щодо регулювання кредитних відносин у мікрокредитуванні, а передбачають виключення нормативно-правових актів (НПА), що розробляються НБУ щодо небанківських фінансових установ, зі сфери дії Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності".

Тобто нормативно-правові акти для небанківського фінансового ринку будуть розроблятись та затверджуватися без попередньої розробки аналізу регуляторного впливу та економічних розрахунків, а також без обов'язкового оприлюднення та врахування одержаних від учасників ринку зауважень та пропозицій.

Така законотворча новація не лише несе ризик порушення інтересів бізнесу, що працює на небанківському фінансовому ринку, але в цілому є неприйнятним прецедентом того, що велика галузь фактично залишається без можливості участі бізнесу, громадських та професійних об'єднань у розробці нормативних документів, що визначатимуть їх діяльність.

Це протирічить цілям держави щодо недопущення прийняття економічно недоцільних та неефективних регуляторних актів, зменшення втручання держави у діяльність суб'єктів господарювання та усунення перешкод для розвитку господарської діяльності, суттєво змінить баланс між підприємцями та державними органами.

Зміни в процесі розробки НПА, що відбудуться у випадку прийняття цих норм у законопроекті №9422, суперечать регламентам ЄС, законодавству та нормотворчій практиці країн-членів ЄС та призведе до порушення прав громадян, суб'єктів господарювання та їх об'єднань. В європейських країнах участь громадськість у розробці НПА є невід'ємною частиною процесу законо- та нормотворчості.

Хочемо також привернути увагу керівництва країни, що позицію бізнес-асоціацій поділяє Державна регуляторна служба України, завданням якої є підтримка балансу інтересів бізнесу та держави в розвитку НПА та Міністерство фінансів України.

Головне науково-експертне управління Верховної Ради України, зробило висновок що виведення регулятивних актів Національного банку України із сфери регулювання Закону не сприятиме реалізації таких принципів здійснення державної регуляторної політики, визначених у чинному законодавстві, як: доцільність; збалансованість; передбачуваність; прозорість та врахування громадської думки.

Комітет Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу у своєму висновку зазначає, що запровадження таких необґрунтованих ініціатив призведе до реалізації регуляторної компетенції у цій сфері на відомчий розсуд, що в умовах поєднання в одному регуляторному органі повноважень на регулювання двох альтернативних ринків, не дозволить забезпечити необхідний баланс інтересів суб'єктів банківського та небанківського секторів надання фінансових послуг, громадян та держави, а також може розглядатись як порушення конституційно закріплених вимог".

Ми вважаємо, що такий підхід до нормотворчості не є виключно окремою проблемою певної галузі, це крок до порушення прав громадянського суспільства в Україні.

Тому члени УРБ закликають Президента України, Голову Верховної Ради України та Прем'єр-міністра України, народних депутатів, представників органів державної влади запобігти порушенню європейських та демократичних принципів у відносинах влади та бізнесу при розробці нормативно-правових актів та:

  • виключити зі законопроєкту №9422 норми, що виводять НБУ із дії закону "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності"
  • розглянути доцільність впровадження однакових умов щодо розробки нормативно-правових актів для всіх регуляторів фінансового ринку: Національного банку та НКЦПФР згідно загальної процедури розробки проєктів НПА в Україні – із погодженням їх Державною регуляторною службою та реєстрацією у Міністерстві юстиції.

З повагою
Бізнес асоціації
Члени Української Ради Бізнесу

Источник:  УРБ
URL новости:  https://urb.org.ua/biznes-sturbovanij-sproboyu-vivesti-nbu-zi-sferi-di%d1%97-zakonu-pro-regulyatornu-politiku/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес