На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Три чверті членських компаній ЕВА відновили повноцінну роботу

Версия для печати Версия для печати
02.11.2023 

Так, у жовтні 2023 року 77% членських компаній Європейської Бізнес Асоціації працюють в повному обсязі. У серпні цього року повноцінно працювали 69%, а рік тому – 44% компаній Асоціації. Кількість бізнесів, що мають обмеження у роботі, впевнено скорочується – з 53% у жовтні 2022 року до поточних 23%. Найбільш поширеним обмеженням наразі залишається скорочення географії діяльності компаній.

Таку позитивну тенденцію відновлення бізнес-активності демонструють результати нової хвилі щоквартального опитування "Бізнес в умовах війни" серед членів Європейської Бізнес Асоціації.

Кількість компаній, що у повному обсязі виконують свої зобов'язання щодо виплати заробітних плат залишалась стабільно високою у 2023 році, збільшившись з 89% на початку року до поточних 93%. При цьому 14% виплачують співробітникам бонуси чи авансові виплати. Кількість підприємств, що скорочують заробітні плати співробітникам чи звільняють персонал, залишалась доволі низькою протягом усього року і наразі складає 5% та 3% відповідно.

Непохитною залишається підтримка бізнесом збройних сил та гуманітарних ініціатив. Зростає кількість компаній, що підтримують власних співробітників у лавах ЗСУ – наразі таких 66%. Для порівняння, у серпні цей показник становив 61%, а рік тому – 57%. По 51% компаній допомагають фінансово та власною продукцією, по 21% – постачають послуги та допомагають медикаментами, 18% – постачають засоби захисту/оборони. Варто зазначити, що обсяги допомоги війську та населенню від бізнесу залишаються стабільно високими з початку повномасштабного вторгнення.

Стан фінансової стійкості компаній також залишається стабільним протягом 2023 року. Наразі 48% опитаних компаній мають фінансову "подушку" на період більше року, 11% – на рік, 28% – на пів року, і 3% – на кілька міс.ців. Тільки у 2% бізнесів відсутні будь-які фінансові резерви.

Для 39% респондентів втрати їхнього бізнесу від війни наприкінці 2023 року сягають до $1 млн. Інші 32% повідомляють про втрати в діапазоні $1-10 млн, і 14% – про втрати більше $10 млн. Майже половина, а саме 46% компаній повідомляють про безпосередні втрати від бойових дій. До того ж, у 22% компаній залишаються активи на окупованих територіях. Здебільшого це офісні та складські приміщення, філіали, виробничі потужності та обладнання, земля, товари, автомобілі та спецтехніка.

Наразі у половини опитаних компаній (53%) кількість працівників у лавах ЗСУ сягає до 10% від загальної кількості військовозобов'язаних. У 25% кількість мобілізованих сягає 10-20%, у 5% – 20-30%. Майже у половини, а саме у 45% компаній серед мобілізованих або добровольців є критичні для роботи підприємства спеціалісти, зокрема інженери, ІТ фахівці, спеціалісти з логістики, електрики, механіки, оператори, керівники.

Для підтримки роботи компаній та їхнього подальшого розвитку надзвичайно важливою умовою є доступне страхування військових ризиків. Серед опитаних нами компаній 53% повідомили, що програми страхування військових/політичних ризиків наразі є для них актуальними, хоча до повномасштабного вторгнення тільки 7% користувались такими програмами. Для 39% компаній вони залишаться актуальними і після завершення війни. Зокрема, до актуальних потреб компанії відносять страхування активів (майно, склади та товар, обладнання, нерухомість, виробництво, дебіторська заборгованість), страхування нових інвестицій, страхування життя, страхування логістики, ланцюжків поставок.

З огляду на це, Європейська Бізнес Асоціація продовжуватиме роботу з міжнародними та вітчизняними партнерами щодо необхідності розробки та покращення доступності таких програм, а також інших інструментів, що можуть полегшити умови ведення бізнесу у цей складний час.

Компанії готові продовжувати роботу та думають про розвиток навіть в складних умовах воєнного часу. Сприяти в цьому бізнесу міг би інструмент страхування військових ризиків, попит на який суттєво зріс після повномасштабного вторгнення. Наразі подібні механізми точково пропонують уряди інших країн та міжнародні організації, також чекає розгляду в Парламенті законопроєкт про страхування військових ризиків для вітчизняних компаній. Ми представимо нашим партнерам актуальні потреби у страхуванні на ознайомлення та сподіватимемось, що бізнес отримає доступ до необхідних страхових продуктів.

Анна Дерев'янко
Источник:  Європейська Бізнес Асоціація
URL новости:  https://eba.com.ua/try-chverti-chlenskyh-kompanij-eva-vidnovyly-povnotsinnu-robotu/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес