На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Рада розширила податкові перевірки з 1 грудня в рамках зобов'язань перед МВФ

Версия для печати Версия для печати
09.11.2023 

Верховна Рада в четвер підтримала в цілому зміни (№10016-д) до Податкового кодексу та закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо поновлення та розширення податкових перевірок.

Метою законопроєкту є виконання Україною в повному обсязі зобов'язань у межах Меморандуму про економічну та фінансову політику від 8 грудня 2022 року (з МВФ) у частині обмеження дії мораторію на проведення податкових перевірок, – прокоментувало рішення парламенту Міністерство фінансів.

Згідно з інформацією з Ради, документ підтримав 231 депутат за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Як уточнив Мінфін, до плану-графіка проведення документальних планових перевірок із 1 грудня 2023 року буде додано платників податків, які на основі показників, сформованих за підсумками 2021 року, відповідають одному з визначених законом критеріїв, а також нерезидентів, які здійснюють в Україні діяльність через відокремлені підрозділи (постійні представництва).

Раніше перший заступник голови профільного комітету Ярослав Железняк вказував, що до переліку підприємств для проведення документальних планових перевірок можуть зарахувати платників, які за 2021 рік: мають удвічі більшу дебіторську заборгованість, ніж кредиторську; рівень сплати податку на прибуток і ПДВ менше ніж 50% по галузі; річний дохід більше ніж 10 млн грн із витратами більше ніж 75% від його суми.

Крім того, закон зберігає вже раніше відновлені перевірки у сфері підакцизної продукції (алкоголь, тютюн, паливо), організації та проведення азартних ігор (гральний бізнес), а також фінансових і платіжних послуг.

Як зазначив Мінфін, з 1 грудня 2023 року до 1 грудня 2024 року діятиме мораторій на проведення документальних перевірок платників єдиного податку І та ІІ груп та платників податків, податковою адресою яких є тимчасово окуповані території та території активних/уможливлюваних бойових дій (окрім визначених винятків).

Перевірки під час дії воєнного стану проводитимуться винятково за наявності безпечних умов їх проведення, також зазначило відомство.

Верховна Рада 30 червня ухвалила закон №8401, один із важливих структурних маяків програми з МВФ, про скасування 2%-вого єдиного податку з 1 серпня, контролю РРО з 1 жовтня і повернення документальних перевірок лише у трьох сферах: фінансовій, грального бізнесу та підакцизних товарів.

Однак глава місії МВФ в Україні Гевін Грей на початку жовтня заявив, що норма закону №8401 про відновлення податкових перевірок підлягає доопрацюванню, щоб відповідати взятим Україною зобов'язанням. Водночас він зазначив, що Фонд допускає можливість реалізації в оновленому законі ризик-орієнтованого підходу.

За словами Грея, відновлення податкових перевірок є одним із двох ключових питань для другого перегляду програми EFF разом з ухваленням закону про посилення фінмоніторингу PEP. Останній Рада затвердила в середині жовтня.

Источник:  Інтерфакс-Україна

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес