На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Бізнес-об'єднання наполягають на залишенні НБУ в єдиному правовому полі при розробці нормативно-правових актів

Версия для печати Версия для печати
15.11.2023 

Позицію учасників ринку підтверджено Головним юридичним управлінням Верховної Ради України. Проаналізувавши підготовленій для розгляду у другому читанні проект Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг" №9422, експерти управління дійшли висновки, що окремі його положення не узгоджуються з нормами Конституції та законів України, а також нормами Євросоюзу.

Законопроект передбачає внесення змін до статті 56 Закону України "Про Національний банк України", статей 3, 8, 10, 12 Закону України "Про засади державної регуляторної політики", які спрямовані на виключення Національного банку України з загальнодержавної системи підготовки регуляторних нормативно-правових актів та створення для нього особливих умов реалізації регуляторної політики.

На думку експертів Головного юридичного управління, запропонований проектом підхід не має належного правового обґрунтування, тому що:

  • Виключення одного з державних органів, які забезпечують регулювання господарської діяльності, з сфери дії Закону, метою якого є саме встановлення загальнодержавних правових та організаційних засад регуляторної діяльності, не сприятиме провадженню єдиної державної політики та створює ситуацію, коли для окремих суб'єктів існує "паралельне" законодавство.
  • Запропоновані норми законопроєкту №9422 фактично ставлять рішення державного органу вище закону та суперечать Конституції України щодо виконання державними органами своїх повноважень відповідно до закону та верховенства права.

Експерти Управління висловились досить жорстко: "Така ситуація є неприпустимою в суверенній правовій державі. "Незалежність" центральних банків країн від інших державних інституцій, необхідність забезпечення якої визначена статтею 7 Протоколу про Статут Європейської системи центральних банків та Європейського Центрального банку, пов'язана з виконанням ними класичної функції – провадженням монетарної та грошово-кредитної політики, а не виконанням функцій у сфері банківського регулювання та нагляду".

Нагадаємо, що ОУФР, до якого входить 15 об'єднань учасників фінансового ринку та його споживачів, а також Українська рада бізнесу, до якої входить 110 об'єднань, закликали Президента України, Голову Верховної Ради України та Прем'єр-міністра України, народних депутатів, представників органів державної влади запобігти порушенню європейських та демократичних принципів у відносинах влади та бізнесу при розробці нормативно-правових актів та виключити зі законопроєкту №9422 норми, що виводять НБУ із-під дії закону "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності".

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес