На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Три європейські принципи у підготовці НПА для небанківського фінансового ринку на прикладі Латвії

Версия для печати Версия для печати
01.12.2023 

Про основні принципи, на яких базується підготовка законодавчих та нормативно-правових актів для галузі страхування та інших фінансових ринків в Латвії, та про роботу Консультативної ради фінансового ринку Банку Латвії в частині нормотворчій діяльності в рамках круглого столу "Державне регулювання фінансового ринку. Законодавчі новації в Україні та практики країн ЄС", що був проведений 24 листопада, розповів Гвідо Ромейко, екс-директор юридичного та ліцензійного департаменту та член Комісії з ринків капіталу та фінансів Латвії.

В першу чергу, він зазначив, що процес розробки НПА в Латвії, як і в будь-якій країні ЄС, має відповідати принципам "прозорості, підзвітності, демократичності та плюралістичності".

Представники учасників латвійського ринку та їх професійних об'єднань мають право брати участь у засіданнях Ради (Council) Банку Латвії. Регулятор, Банк Латвії, надсилає всі нормативні акти для перегляду та коментарів кожному професійному об'єднанню, на учасників якого можуть вплинути запропоновані нові регуляції. Кожна регуляторна пропозиція розглядається Консультаційною Радою, в якій представлені всі учасники ринку.

Три принципи, що працюють в Латвії при підготовці законів та підзаконних актів для небанківського фінансового сектору:

1. Залучення громадськості.

"Що стосується діалогу із учасниками ринку, дослухання до позиції експертів ринку, то в Латвії він є на всіх рівнях – наглядового органу (на даний час – Банку Латвії), уряду та парламенту", — заявив Гвідо Ромейко.

В анотації будь-якого нормативного акту вказується, чи були консультації із громадськістю та їх підсумки.

2. Принципи доброчесної законотворчості.

Обов'язково має бути визначена ціль прийняття нормативно-правового акту та має бути пояснено, як він її забезпечує. При цьому запропоновані НПА заходи мають бути пропорційними та ефективними.

3. Принцип судового контролю.

Якщо фізична чи юридична особа вважає, що прийнятий акт адміністративний регулятора порушує її права чи інтереси, вона має право звернутись до суду в адміністративному порядку, і рішенням такого суду нормативно-правовий акт може бути визнаний незаконним. Крім того, особа маж право звернутись в такому випадку і до Конституційного суду.

Саме такі принципи відносин влади та бізнесу закріплена на рівні законодавства::

  1. У законі про Латвію Банк IV глава присвячена Консультативній раді фінансового ринку, яка є інструментом забезпечення взаємодії між Банком Латвії (мегарегулятор) з асоціаціями учасників фінансового ринку;
  2. Банк Латвії затвердив правила №227 (14.11.2022), які реуглюють діяльність Консультативної ради учасників фінансового ринку;
  3. До складу 10 членів Консультативної ради під номером 1 входить президент LTAB Асоціації Латвійських страховиків (LTAB) Яніс Абашін.

Також Гвідо Ромейко зауважив, що кожна держава-член ЄС має гармонізувати своє законодавство із нормами ЄС. Процес такої гармонізації, триває здебільшого принаймні декілька років.

Источник:  УСПП
URL новости:  https://uspp.ua/news/ostanni-novyny/2019/dilova-spilnota-prosyt-prezydenta-vetuvaty-zakon-iakym-normatyvni-akty-nbu-vyvodiatsia-zi-sfery-dii-rehuliatornoho-zakonodavstva

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес