На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Перехід з сировинної економіки на переробну: ми маємо бути країною, яка виробляє та експортує

Версия для печати Версия для печати
13.12.2023 

У 2021 році частка переробної промисловості у економіці України становила 10%, у 2022 – 8% від ВВП. Нашою метою є збільшення частки переробної промисловості в українському ВВП до 20%, що є стандартом ОЕСР. Такий показник мають розвинені, інноваційні країни і таку ціль ставить перед собою Уряд. Про це зазначила заступник Міністра економіки України Тетяна Бережна під час дискусійної панелі на Шостому національному форумі МСБ "Розвиток МСБ 2023: можливості, стійкість та відновлення" 13 грудня.

"В інноваціях – ключ до розвитку України. Індустріальні парки, гранти на переробку, повернення програми компенсації частини витрат за придбання сільськогосподарської техніки – все це, та ще низка програм пропонується Урядом для підтримки малого і середнього бізнесу. Ми хочемо, щоб підприємці активно ними користувалися і масштабувалися. Водночас, наше найбільше завдання, яке має бути філософією розвитку нашої держави наступного року і в подальші роки – це перехід з сировинної економіки до переробної", — відмітила Тетяна Бережна.

Україна має стати країною, яка виробляє. Чим міцніше буде українська економіка, тим ближчою буде наша перемога, додала заступник Міністра.

Так, найбільш масовою і популярною в рамках проекту єРобота є програма мікрогрантів "Власна справа", за якою можна отримати до 250 тис. грн на започаткування чи розвитку бізнесу. Кількість переможців від початку дії програми (1 липня 2022 року) сягає 10 760, які отримали загалом 2,5 млрд грн підтримки.

Тетяна Бережна підкреслила, що обов'язковою вимогою і особливістю програми є не повернення коштів, а сплата податків і зборів. Таким чином переможці програми повернули вже 585 млн грн у державний бюджет і створили 24,4 тис. робочих місць. Наступного року програма буде розширена до 3,6 млрд грн.

Окремим компонентом програми є гранти для ветеранів та одного з їх подружжя, де можна отримати від 250 тис. грн до 1 млн грн на бізнес. Крім того, перспективною є програма для переробних підприємств з можливістю отримати грант до 8 млн грн. Вже 650 українських підприємств отримали гранти на суму 3,3 млрд грн і створили 9 тис. робочих місць. Заявки на участь у програмах можна подати на порталі Дія.

Також Тетяна Бережна наголосила на важливості осучаснення застарілого трудового законодавства, зокрема запровадженні нових видів трудових договорів, які зможуть забезпечити гнучкість працевлаштування.

"Буде можливість знайти зайнятість кожному: хто надає перевагу дистанційній роботі, надомній роботі, учнівському трудовому договору (можливість поєднувати навчання і роботу), щоб кожен, хто хоче працювати, міг це робити. Тому плануємо цю масштабну реформу. Крім того, Мінекономіки опікується питанням зайнятості жінок. Серед положень нового трудового кодексу буде багато тих, які дозволятимуть жінкам легко поєднувати особисті і професійні обов'язки", — відзначила заступник Міністра.

Крім того, Тетяна Бережна акцентувала на забезпеченні можливості реалізуватись на ринку праці людям з інвалідністю. У Мінекономіки стартувала інноваційна програма, яка дає можливість для роботодавців отримати компенсацію за облаштування робочого місця для осіб з інвалідністю – за меблі, опори для рук, брайлівські клавіатури, інші допоміжні засоби. На одного працівника з інвалідністю І групи за придбання таких засобів держава повертає 100,5 тис. грн, ІІ групи – 67 тис. грн. Деталі програми можна дізнатись на сайті Державної служби зайнятості.

Автор:  Тетяна Бережна
Источник:  Мінекономіки
URL новости:  https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=daaaacbb-84b4-426d-a1ef-e26a6d73362b

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес